|
Highland Park 4.142 |
|
Wiek whisky: | | 10 y.o. | Moc: | | 58.1 % |
Typ whisky: | | Single Malt |
Ranking: | | |
Rocznik: | | 1999 |
W bazie od: | | 2015-02-27 |
Dystrybutor: | | The Scotch Malt Whisky Society |
Na forum: | | |
Seria: | | bez serii |
|
| |
|
|
|
| wiktor | Aromat/barwa:
zrazu wycofany i raczej bojaźliwy aromat - z klasyką cytryn, ale i pojedynczymi ukłuciami igliwia, pastą do froterek, wiatrem od wydm... w podkładzie natomiast stopniowo materializują się pochodne beczce tony gęstej słodyczy, nadzienia do eklerów, bitej śmietany, olejku pomarańczowego - dołącza wiosenna, majowa kwiatowość (pyłki?) oraz porządna wanilia w lasce i przyjemnie „duszny” dymek
Smak/finish:
oleista struktura, smak pełny, odpowiednio głęboki, choć może nie najzwyczajniej urozmaicony, korzenno-waflowo-pieprzny, ze starej, dobrej szkoły HP! początkowe mydełka i nieuładzona pikanteria szybko ustępują miejsca bardzo przyjemnym walorom "kontemplacyjnym" - ciastowym, przyprawowym (imbir, kardamon, gałka muszkatołowa), miodowym i nawet subtelnie węglowym... pewnym minusem pozostaje jednak nadmierna prostota tego profilu (zapewne będąca pochodną dość krótkiego przecież czasu maturacji) oraz, niestety, nie dość długi finisz – za to z bardzo ciekawą miodowością na sam koniec
Uwagi:
ech, gdyby dać tej whisky szansę na dłuższy pobyt w beczce, moglibyśmy mieć z niej jeszcze większą uciechę za kolejne lat pięć, dziesięć…
Ocena: | | | |