|
Springbank Sherry Wood |
|
Wiek whisky: | | 17 y.o. | Moc: | | 52.3 % |
Typ whisky: | | Single Malt |
Ranking: | | |
Rocznik: | | 1997 |
W bazie od: | | 2015-03-10 |
Dystrybutor: | | o.b. |
Na forum: | | |
Seria: | | bez serii |
|
| |
|
|
|
| wiktor | Aromat/barwa:
orzechy, sherry, dymek, wtręty medyczne (jałowe opatrunki, gaziki), mokre krzaki, z biegiem czasu owoce cytrusowe – świeżo cięty ananas! - z sympatyczną orzechówką, zielonymi oliwkami, łuskanym słonecznikiem (!), po długim czasie dołącza kokos i nuta marcepanu
Smak/finish:
ni śladu wędzonych owoców... za to tradycyjnie przyjemna oleistość i smakowa pełnia: profil dymowy, medyczny, przy tym nieco drogeryjny, wytrawny, pieprzny… są tu nawet suchary z papryką – dalibóg, nie lada pikanteria!... potem z kolei silnie orzechowy, przejściowo kwaskowaty, rozwija się cierpkość, wręcz goryczka - jak z nie całkiem dojrzałych włoskich orzechów, chwilami dokuczliwa na bokach języka…. momentami ma nawet lekki posmak piołunu (!), który na szczęście szybko odpuszcza - w finiszu pozostaje natomiast nikłe echo sherry i jesienny dym ogniskowy
Uwagi:
a gdzie surowice?... nazbyt wytrawny bottling i smakowo dość obcesowy, szorstki – za bardzo, jak na mój gust… aromat za to okazuje się złożony i świetny, zwłaszcza po dłuższej oksydacji w kieliszku!
Ocena: | | | |