UWAGA! Obecna zawartość serwisu jest testowa - strona jest w trakcie tworzenia. 25.04.2024 Piątek 23:04
 
    Lagavulin "White Horse Distillers"
 
Wiek whisky:16 y.o.Moc:43 %
Typ whisky:Single Malt Ranking:
Rocznik:inny W bazie od:2015-03-16
Dystrybutor: o.b. Na forum:
Seria:Classic Malts
 
 
     
 
 
 
wiktorAromat/barwa:

torfowość - w pierwszej chwili muszlowo-oceaniczna, a po sekundzie cytrusowo-salinatowa, biały pieprz, kawa z mlekiem, mokra ziemia i darń, nuty smoliste, błoto, coraz więcej soli, lekko podsuszone siano, wata mineralna (!), plastik - niby nie spektakularny, a złożony aromat, niby nie szczególnie dosadny, ale takiej kompleksowości aromatu w whisky z Islay dziś się łatwo nie uświadczy...

Smak/finish:

hmm… HMMM… łagodny, wytrawny, torfowy dymek w duecie z przeleżałym twarogiem, sporo rozgryzanych ziaren kawy, sherry bojaźliwa, nie potrafiąca skontrować w należyty sposób – trzeba przyznać jednak, że jak na swoje 43% smak jest odpowiednio intensywny, budujący się równomiernie na policzkach i całym języku… kalarepa, włoszczyzna, kolejna szufla soli, posmaki piwne – a potem, wydawałoby się zaskakująco nietrwały, banalnie torfowy finisz… który jednak uporczywie powraca, tli się żarem bukowych polan, stara się ratować nienajlepsze wrażenie

Uwagi:

…gdzie pamiętne następstwo smaków i piękne zmagania sherry i wodorostów? gdzie w ogóle jakiekolwiek wodorosty? co się stało ze starą, dobrą Lagavulin?... jeżeli to nie fake (a raczej nie), zdecydowanie nie jest to wersja, którą pamiętam z okolic roku 2000 - styl słynnego bottlingu ewidentnie ewoluował przez te wszystkie lata i chyba niekoniecznie w jednym, wiadomym kierunku…

Ocena:
 
 
 
R E K L A M A