|
Springbank Local Barley, edycja 2016 |
|
Wiek whisky: | | 16 y.o. | Moc: | | 54.3 % |
Typ whisky: | | Single Malt |
Ranking: | | |
Rocznik: | | 1999 |
W bazie od: | | 2017-04-24 |
Dystrybutor: | | o.b. |
Na forum: | | |
Seria: | | Local Barley |
|
| |
|
|
|
| wiktor | Aromat/barwa:
są pięknie podwędzone gruszki, są również gruszki w occie z goździkami, jest ozon, morska bryza, kwitnący słonecznik, nieco niedojrzałych bananów, liczi, gotowany ryż, marynowane kłącza... wszystko okala dystyngowana dymność - bardzo zgrabny kanon Springbanka z beczki po bourbonie, aromat nie olśniewa, ale jest całkiem apetycznie
Smak/finish:
pierwszy smak jest niemal znakomity, tłusty, bourbonowa i ananasowa słodycz, profil smakowicie przydymiony, zbożowo-waniliowo-ryżowy (desery "Czaruś"), wafle... jednak już za moment kontratakuje dość sztampowa morskość, sól, wrzośce, wędzone warzywa (?), czyniąc profil coraz bardziej wytrawnym, mineralnym, nieco nawet ziołowym - i zdecydowanie nie jest to kierunek, który mógłby pomóc tej whisky! finisz już zdecydowanie warzywny, raczej płaski, chwilami nawet męczący, z posmakami makulatury, białego pieprzu, glukozy, waniliny...
Uwagi:
ta whisky zdradza pewne znamiona przemyślanej roboty, ale jednocześnie sprawia wrażenie, że ktoś tę robotę porzucił "w pół drogi"...
Ocena: | | | |