|
Loch Indaal |
|
Wiek whisky: | | 11 y.o. | Moc: | | 57.8 % |
Typ whisky: | | Single Malt |
Ranking: | | |
Rocznik: | | 1983 |
W bazie od: | | 2017-04-24 |
Dystrybutor: | | Blackadder |
Na forum: | | |
Seria: | | Natural Strength |
|
| |
|
|
|
| wiktor | Aromat/barwa:
przyjemne nuty kwiatowe (słoneczniki), słomianka, oset, kruszone cegły, gotowane owoce, białe wina (tokaj?), tarta skórka limonki - teraz przebija, nieco podejrzana, kwaskowość, wespół z dymem... tak, to delikatna torfowość tak przyzwoicie spaja ten profil, wielce solidny i ujmujący aromat godny prawdziwego malta z wybrzeży!
Smak/finish:
aktywna od samego początku: na wstępie wyraźne uderzenie klimatów miodowo-korzennych, gazy opatrunkowej nasączonej glukozą (!), szybki kontratak dymku i pięknych tonów owocowych - zmagania pierwotnych żywiołów, optymalna intensywność, choć mimo wszystko dałbym kilka lat więcej tej whisky, degustując w ślepym teście... zdecydowanie ponadprzeciętny przykład malta w smaku kontradyktoryjnego, jednocześnie słodko-gorzkiego... rozczarowuje brak finiszu, smak trwa zdecydowanie zbyt krótko, kończy się znikomym posmakiem zbożowych ziaren, przełamanym wieloowocowym kompotem
Uwagi:
jedenaście lat - nie do uwierzenia... dodatkowy punkt przyznaję za wyborny pierwszy smak! nieczęsto przytrafia się tak dobitny przykład zachowania świetnej równowagi pomiędzy eleganckim dymem, wytrawnością destylatu, a pochodzącymi z beczki po bourbonie elementami słodszymi... i gdyby tylko więcej wypustów z Bruichladdich prezentowało zbliżony poziom!
Ocena: | | | |