|
Ballechin #3 Port Matured |
|
Wiek whisky: | | no age | Moc: | | 46 % |
Typ whisky: | | Single Malt |
Ranking: | | |
Rocznik: | | inny |
W bazie od: | | 2010-10-11 |
Dystrybutor: | | o.b. |
Na forum: | | |
Seria: | | bez serii |
|
| |
|
|
|
| wiktor | Aromat/barwa:
lepszy, bo początkowo bardziej organiczny i nieco słodszy od swej niewyrafinowanej poprzedniczki z numerem 1... torf, gumowy sernik, oset, skaja, sól, bita śmietana z octem, pieprz wędzony w dymie... potem oscypki, a wreszcie wszystko co dobre ulatuje i pozostaje taka sama chemia jak w Ballechin #1 - znak, że kiepski destylat przemógł pozytywne wpływy pochodzące z użytych beczek...
Smak/finish:
sery, cukier, dym, dym, dym, początkowo profil stosunkowo łagodny (jak na taką zawartość fenoli rzecz jasna), potem niestety nieprzyjemnie staje się sztuczny i chemiczny... finisz słodszy, ponownie windujący całość w strefę najniższych stanów średnich
Uwagi:
po co zabawa z wymyślną maturacją, kiedy tak naprawdę niczego istotnego nie zmienia, ani nie wnosi ona do skrajnie męczącego profilu mocno torfowej Edradour?... naciągane "trzy" - za początkowo ciekawy aromat oraz lepszy, niż w 1. edycji, finisz
Ocena: | | | |