UWAGA! Obecna zawartość serwisu jest testowa - strona jest w trakcie tworzenia. 24.04.2024 Czwartek 12:21
 
    Ballechin #3 Port Matured
 
Wiek whisky:no ageMoc:46 %
Typ whisky:Single Malt Ranking:
Rocznik:inny W bazie od:2010-10-11
Dystrybutor: o.b. Na forum:
Seria: bez serii
 
 
     
 
 
 
wiktorAromat/barwa:

lepszy, bo początkowo bardziej organiczny i nieco słodszy od swej niewyrafinowanej poprzedniczki z numerem 1... torf, gumowy sernik, oset, skaja, sól, bita śmietana z octem, pieprz wędzony w dymie... potem oscypki, a wreszcie wszystko co dobre ulatuje i pozostaje taka sama chemia jak w Ballechin #1 - znak, że kiepski destylat przemógł pozytywne wpływy pochodzące z użytych beczek...

Smak/finish:

sery, cukier, dym, dym, dym, początkowo profil stosunkowo łagodny (jak na taką zawartość fenoli rzecz jasna), potem niestety nieprzyjemnie staje się sztuczny i chemiczny... finisz słodszy, ponownie windujący całość w strefę najniższych stanów średnich

Uwagi:

po co zabawa z wymyślną maturacją, kiedy tak naprawdę niczego istotnego nie zmienia, ani nie wnosi ona do skrajnie męczącego profilu mocno torfowej Edradour?... naciągane "trzy" - za początkowo ciekawy aromat oraz lepszy, niż w 1. edycji, finisz

Ocena:
 
 
 
R E K L A M A