|
Longmorn "Battenburg cake and tea" |
|
Wiek whisky: | | 24 y.o. | Moc: | | 58.8 % |
Typ whisky: | | Single Malt |
Ranking: | | |
Rocznik: | | 1984 |
W bazie od: | | 2010-11-28 |
Dystrybutor: | | The Scotch Malt Whisky Society |
Na forum: | | |
Seria: | | bez serii |
|
| |
|
|
|
| wiktor | Aromat/barwa:
wosk, igliwie, łagodna świeżość, sok z gruszek, śliwki mirabelki, wonne podsuszone zioła, toffi, wata cukrowa, miód akacjowy, ogromna spójność oraz głębia, choć zarazem zdecydowana jednorodność aromatu - coraz cięższa, coraz bardziej słodowa a jednak dalej wspaniale, słodko, głęboko owocowa...
Smak/finish:
atakuje wielce zacnym bourbonem - ogień, korzenie, węgiel, anyżek, potężna, pełnoletnia wersja Longmorn pokazująca z miejsca prawdziwy pazur, w gardle pięknie wybrzmiewa sękaczem i herbatą Roibos, na języku tymczasem pojawiają się posmaki jesienno-owocowe, dymowe, mydlane, białe słodkie wino (tokaj?), rodzynki, finisz krótki, lekko słodkawy, jednocześnie zaskakująco mało treściwy
Uwagi:
zdecydowanie największym atutem tej whisky jest zrazu intensywny smak, niestety nie trwający tyle, ile by się chciało - niewątpliwie to piękna, doskonale wyselekcjonowana Longmorn, szkoda że wybrakowany finisz nie pozwala na wystawienie wyższej noty
Ocena: | | | |