To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku

czyli best of coś-tam ;-) - Johnnie Walker kolekcjoner :)

johnniewalker - Wto Sie 22, 2006 4:46 pm
Temat postu: Johnnie Walker kolekcjoner :)
Witam wszystkich,

od dziecka zbierałem miniaturki z całego świata, nie tylko whisky. Od 3 lat kolekcjonuje tylko Johnnie Walkera www.swiatalkoholi.com.pl

Strona się trochę rozwala, będzie zmiana. Piszcie na meila jeśli macie wspólne zainteresowania.

Rajmund - Wto Sie 22, 2006 5:38 pm

Witaj,

Na naszym forum znajdziesz co najmniej kilku kolekcjonerów miniaturek. Od siebie mam jedno pytanie: Ty lubisz pić Johnnie Walkera, czy tylko miniaturki zbierasz? Tak z ciekawości...

Pozdrawiam,
Rajmund

johnniewalker - Wto Sie 22, 2006 5:45 pm

powiem tak, zbieram wszystko co związane z JW, najwięcej mam dużych butelek, obecnie ponad 100, miniaturek JW z 40. Oczywiście wszystkie inne. Co do picia to lubię Swinga i Old Harmony. Swing tylko ten starszy nie ten obecny w duty free. Mam zamiar stworzyć stronkę specjalnie dla kolekcjonerów z całego świata by mogli tworzyć swoje profile, dodawać galerie itd...
Rajmund - Wto Sie 22, 2006 5:51 pm

Hmmm... Nie chcę żeby to zabrzmiało protekcjonalnie, ale... nie myślałeś żeby zająć się jakąś naprawdę dobrą whisky, a niekoniecznie JW...? Oniemiałem kiedy zobaczyłem na Twojej stronie określenie czegoś-tam "najlepsza whisky świata"... Zapraszamy na nasze Spotkania. Tam naprawdę smakujemy _dobrych_ whisky, nieporównanie bardziej ekskluzywnych niż JW, ale o żadnej nie powiedzielibyśmy "najlepsza na świecie". Zresztą, jak jakiś miesiąc temu przekonywał mnie przewodnik po destylarni Glen Grant (jakieś 15 km od Cardhu), najlepsza whisky to ta, za którą nie płacimy ;-)

Tak czy owak, witaj na forum.

Pozdrawiam,
Rajmund

johnniewalker - Wto Sie 22, 2006 6:36 pm

najlepsza powiedzmy :) , są zdecydowanie lepsze niż JW doskonale o tym wiem, po prostu użyłem takiej małej metaforki. Do JW mam sentyment i kocham go zbierać pod każdą postacią. Mam znajomego kolekcjonera w Aglii, który jest kompletnym abstynentem i zupełnie nie pije whisky, nie na widzi tego zapachu. Ma największą kolekcję JW na pewno w Anglii.

Wracając do naprawdę dobrych i najlepszych trunków to jest pewien rebrandowany single malt JW który należy do czołówki światowców ;) ale nie każdy raczy go degustować bo było tylko kilka sztuk na cały świat. Tak czy siak za red labela czy black labela się nie biorę bo to padaka. Dla mnie liczy się bardziej wartość kolekcjonerska niż smakowa. Trochę innaczej podchodzę do zagadnienia whisky :) .

Rajmund - Wto Sie 22, 2006 7:28 pm

Co to znaczy "rebrandowany single malt JW"?
A "kilka sztuk na cały świat" to mit, który wciskają Ci (skutecznie, jak widać) spece od marketingu marki JW. Najmniej liczne partie whisky na świecie, to whisky single cask - butelkowana bez rozcieńczania zawartość pojedynczej beczki. W najsłabszym razie jest to nieco ponad sto butelek (stara whisky, mała beczka po bourbonie), a na pewno nie "kilka". Ostatnio degustowałem Balvenie z niezależnego rozlewu, której pojawiło się 154 butelki (każda indywidualnie numerowana). Czy to już czołówka światowców, czy jeszcze nie? Bo sama whisky była paskudna...

Pozdrawiam,
Rajmund

johnniewalker - Wto Sie 22, 2006 7:41 pm

proponuje zapytać Pana Lipnickiego to się dowiesz ;) . Nikt mi kolego nic nie wciskał bo flaszka była kupiona na aukcji mctears w Anglii i dałem za nią 2000 funtów i sprzedaż była konsultowana ze specami Jw nie komercyjnymi.. Co do ilości to nie jest dokładnie znana ale była to partia ok. 200 butelek.
Rajmund - Wto Sie 22, 2006 7:44 pm

A kto to taki p. Lipnicki? Co do reszty postu, to nie mam nic do dodania...

Pozdrawiam,
Rajmund

johnniewalker - Wto Sie 22, 2006 7:53 pm

P. Lipnicki to taki bardzo znany polski człowieczek od JW.

Co do tych ilości które podajesz to muszę Cię trochę poprawić. Najmniejsze ilości które są produkowane wynoszą nawet 10 egzemplarzy. Sprzedany na aukcji w glasgow 75 letni Macallan był wykonany tylko w 10 sztukach. Butelka sprzedana w zeszłym roku za 26.000 funtów.

Rajmund - Wto Sie 22, 2006 8:00 pm

Wspomniana Macallan _wykonana_ była w zdecydowanie większej ilości. Inna rzecz ile jej zostało po 75 latach leżakowania w beczce. Nie wspominając o tym, że była to Dalmore. Ta za 26.000 funtów. Aha, i ona miała 62 lata. Elementary, my dear Watson...

A co znaczy "człowieczek od JW"?

Pozdrawiam,
Rajmund

[ Dodano: Wto 22 Sie, 2006 9:35 pm ]
O, przepraszam, jednak Macallan. Rocznik 1926, sprzedana w Korei Południowej (wcale nie na aukcji) za równowartość 36.842 GBP... Nie śledzę edycji kolekcjonerskich, więc ten szczegół umknął mojej uwadze. Ale żebyś Ty zgubił ponad 10 tysięcy funtów...? ;)

Pozdrawiam,
Rajmund

michu - Śro Sie 23, 2006 9:40 am

www.swiatalkoholi.com.pl

..wielki świat kuchenny blat.

Wiktor - Nie Sie 27, 2006 8:51 pm
Temat postu: rekord
Witam, dzień dobry,
Powracając po dłuższej nieobecności chciałbym na wstepie zakomunikować iż rekord świata w unikalności whisky będzie wkrótce należał do BOW. Jeden z kolejnych bottlingów ukaże się w limitowanej ilości 1 butelki. Dla przykładu, z etykietą w innym kolorze niż reszta partii :mrgreen:
Swoją drogą, Rajmundzie, co powiesz abyśmy wystawili na takiej aukcji coś z naszych megaunikalnych słowiańskich edycji?... Na pewno znajdzie się niejeden zbieracz-fanatyk pragnący włączyć do kolekcji whisky butelkowną SPECJALNIE na polski rynek ;) Parę tysięcy funtów byłoby jak znalazł :mrgreen:

Rajmund - Nie Sie 27, 2006 10:17 pm

Cholera, to ja żałuję, że otworzyłem już (i częściowo opróżniłem) moją butelkę Bowmore 1995 BOW ;) Za butelkę z nr 12 (na 118) pewno koło tysiąca funciaków bym gdzieś zgarnął ;) Byłoby jak znalazł.

Pozdrawiam,
Rajmund

Pawcio - Pon Sie 28, 2006 5:03 pm

kurna i ja z wami piłem,;)) jak to trzeba uważać :mrgreen: :mrgreen:

BTW 2000 funciaków za flaszkę , to bym dał tylko po to żeby ja sprzedać po roku za 4000 :mrgreen:

Jak ktoś chce to mam unikatowego Jack Daniels BARREL HOUSE 1 była tylko jedna partia 300 butelek( wróć ,:)) napój jest w decanterze )do tego jeszcze skrzyneczka i certyfikat o JD.

Na eBayu .de była od kilku lat tylko 1 licytacja tego trunku;))

I kto tu jest debeściak?? :mrgreen:

Rajmund - Pon Sie 28, 2006 10:15 pm

Ależ Pawciu, Ty zawsze jesteś debeściak. I zawsze byłeś. Od kiedy Cię poznałem ;)

Pozdrawiam,
Rajmund