czyli 'pomocy!' - Podróbka??
Peter - Wto Kwi 19, 2011 1:20 pm Temat postu: Podróbka?? Witam wszystkich
Jestem tu nowy a mam pewne pytanie. Otóż jakiś czas temu znajoma dostała whisky Glenfiddich 15 YO 1litr 43%. Niby nic nie nadzwyczajnego ale chodzi o to że była ona bez banderoli i mnie to nurtuje troszkę Czy możliwe że to jakaś podróba??? niestety osoby która to dała nie ma możliwości się spytać bo mieszka daleko od niej a poza tym nie są jakimiś bliskimi przyjaciółmi, poprostu dostała ją za pomoc w czymś tam... sam nie wiem Także jak ktoś coś wie na ten temat to chętnie wysłucham.
Janek_L - Wto Kwi 19, 2011 2:43 pm
Pojemność 1L oraz moc 43% sugerują, że jest to wersja lotniskowa, więc np. przywieziona z zagranicy nie musi mieć banderoli polskiej akcyzy.
Pozdrawiam
Peter - Wto Kwi 19, 2011 2:52 pm
Dzięki za odp. jeśli tak to fajnie a to że wersja lotniskowa tzn. że gorsza czy jak ? bo widze ogólnie że na tutejszym forum glenfiddich jakiś świetnych opini nie ma
Rajmund - Wto Kwi 19, 2011 9:20 pm
Wersja lotniskowa (czy raczej GTR - general travel retail) to whisky butelkowana na potrzeby sklepów znajdujących się w różnego rodzaju strefach, gdzie nie obowiązują przepisy dotyczące objętości oferowanych trunków. Zwykle jest to 0,7 lub 0,75 litra. Przepisy te nie obowiązują na ziemi niczyjej, między granicami państw, czyli w praktyce na lotniskach, promach, itp. Swego czasu prężnie działała rewelacyjna wręcz strefa bezcłowa (kilka kilometrów ziemi niczyjej) między Austrią a Czechami.
rosomak - Śro Kwi 20, 2011 7:17 am
Pomijam juz fakt, ze podrabianie Glenfiddicha 15 YO przypominaloby troche podrabianie banknotow jednodolarowych
1963 - Śro Kwi 20, 2011 5:05 pm
TO PRAWDOPODOBNIE GLENFIDDICH SOLERA 1LITR ,
ZDECYDOWANIE LEPSZA OD 12 LATKI.
MarcinK - Śro Kwi 20, 2011 5:12 pm
| rosomak napisał/a: | Pomijam juz fakt, ze podrabianie Glenfiddicha 15 YO przypominaloby troche podrabianie banknotow jednodolarowych |
Ee... Wiesz, towar bardziej chodliwy, wiecej sie sprzeda;)
windham hell - Śro Kwi 20, 2011 5:35 pm
solera ma chyba trochę inny woltaż
oscarez - Śro Kwi 20, 2011 9:27 pm
| 1963 napisał/a: | TO PRAWDOPODOBNIE GLENFIDDICH SOLERA 1LITR ,
ZDECYDOWANIE LEPSZA OD 12 LATKI. |
rozumiem Twoj entuzjazm ale nie krzycz.
mik_us - Śro Cze 01, 2011 10:58 pm
pawelb - Pią Cze 03, 2011 10:17 am
Nie zglebiaj tematu,otworz flaszke ze znajoma wypijcie i wiele rzeczy moze sie wyjasni.
Janek_L - Pią Cze 10, 2011 8:32 pm
| pawelb napisał/a: | Nie zglebiaj tematu,otworz flaszke ze znajoma wypijcie i wiele rzeczy moze sie wyjasni. |
Jasne, po co zgłębiać temat
rosomak - Pią Cze 10, 2011 9:49 pm
W przypadku Glenfiddicha zglebianie tematu jest ryzykowne, no chyba, ze cos z niestandardowych edycji.
oscarez - Pią Cze 10, 2011 9:52 pm
lotniskowe sa zawsze bezpieczne
rosomak - Pią Cze 10, 2011 9:54 pm
Aj tam, widzialem wlasnie wczoraj macallana 30 fine oak w doskonalej, przyjacielskiej, solidnie trzycyfrowej cenie, na pewno do dostania dla fanow lotnisk
|
|
|