czyli 'dlaczego napisałem whisky dwa razy?' - Podziały i oceny
mik_us - Czw Cze 30, 2011 1:37 am Temat postu: Podziały i oceny Wiadomo, ze podziały dziela a nie solidaryzuja (ale słowo, zdanie - bedą komentarze )
Nie mniej jednak uważam, ze oceny whisky i podział konsumujacych je jest nie sprawiedliwy (to tak na zachętę do dyskusji dla... )
Czy uczniowie, studenci, doktoranci nie dziela sie na dobrych, bardzo dobrych i wybitnych (celujacych?) ?
Podział na początkujących i zaawansawanych w tematach dotyczących whisky, uważam za niewystarczający. Pomijam wnioski płynące z teleturnieju o uczniach z piątej klasy podstawowej.
Podobnie jest z ocenami whisky. Na początku przygody z whisky preferuje sie te bardziej "wyraziste" co nie oznacza, ze po kilku latach nadal ich nie preferujemy.
Być może ocenianie whisky powinno sie zmienić, w zależności od nowego podziału degustujacych.
Nikogo nie obrażając w tym siebie, mamy skłonność do idealizowania. Jak spróbujemy coś dobrego to do tego porównujemy pozostałe whisky. Nie którym skali wg. Obowiązujących norm brakuje - to kolejny dowód na to, ze podział degustujacych i oceny whisky są przestarzałe.
Z zaciekawieniem śledzę nazewnictwo forumowe, wynikające z ilości postów. Wzbudza ono kontrowersje. Czy liczy sie ilośc czy jakość.
Podobne pytania pojawiają sie odnośnie whisky, a wszystko to przez sztywne podziały.
Co proponuje ? Na początek odejście od podziału na początkujących i zaawansowanych.
Znowu powołam sie na forum, ktore uznaje mnie za konkurencje w temacie cygar (sick! - tak mi kolega w uzasadnieniu wpisał i przegralem sprawę ) ale nie najgorsze to kryterium: ilośc degustacji zorganizowanych co jest powiazane z iloscia degustacji Whisky I jej jakoscia (jakoś tam bedzie).
Przypomina mi to systemy, ktore od dawna funkcjonują. Urzytkownicy na rożnych etapach (nie informatycznych 0,1) oraz trofea do osiągnięcia - trochę mnie poniosło
Co prawda nie ktore whisky są trudno dostępne, ale w przypadku playstation3 liczy sie kolejny poziom a w BOW... kto chce podnieść swój poziom to go podniesie w myśl zasady FIFO.
Pisze... I pisze i straciłem wątek czyli "kończyć flaszkę i do domu" )
To tak dla śmichu na zakończenie choć temat poważny i jak zawsze możemy być pionierami w tym zagadnieniu.
oscarez - Czw Cze 30, 2011 7:01 am
O Boże...
Janek_L - Czw Cze 30, 2011 9:24 am
2.37 robi swoje:)))
Miras, a przy jakiej to flaszce tak Cię naszło na te teoretyczno-degustacyjne wynurzenia???
mik_us - Czw Cze 30, 2011 9:33 am
| Janek_L napisał/a: | 2.37 robi swoje:)))
Miras, a przy jakiej to flaszce tak Cię naszło na te teoretyczno-degustacyjne wynurzenia??? |
Nie przy jakiej flaszce tylko po której dla nie wtajemniczonych FIFO - first in first out.
Wiktor - Czw Cze 30, 2011 6:49 pm
Beati, qui esuriunt et sitiunt iustitiam, quoniam ipsi saturabuntur
Rajmund - Czw Cze 30, 2011 11:05 pm
Amen.
oscarez - Sob Lip 02, 2011 9:16 am
Mirek jak bedziesz tyle pil to sie w Stevena Kinga zamienisz.
mik_us - Sob Lip 02, 2011 3:22 pm
Wolał bym w Stephen'a Kinga. Własnie kończę "The Tommyknockers". Ten to miał pisane.
Mam nadzieje, ze Cię nie urazilem. Wiem, ze degustujesz dobra whisky i pewnie wiesz, ze żartowałem ponieważ raczej nie kupuje całych butelek dla siebie. Czasami kupuje i sampluje.
Na BOW kiedyś funkcjonował system oceny użytkowników. Nie pamietam czy dotyczył kupowanych sampli czy udziału w degustacjach.
Być może ustnieje nie zapelniona luka pomiedzy osobami, ktore próbowały whisky szkocka od wielu lat a osobami, ktore próbują kilka lat. Te granice sie szybko zacierają przez łatwiejszy dostęp do whisky. Degustacje coraz lepszych i starszych, oraz nowych whisky z krajów, ktore do tad jej nie produkowały.
Myśle, ze dużo jest osób, degustujacych whisky, ktore nie wypowiadają sie na forum, ponieważ nie lubia przekomarzania sie i traktowania ich jako początkujących.
Z tad tez pomysł o stworzeniu nowego podziału degustujacych i być może systemu oceniania whisky.
Wiadomo, ze tym co uważają sie za super znawców taki temat jest nie potrzebny i nic konstruktywnego do niego nie wniosą.
rosomak - Sob Lip 02, 2011 4:18 pm
| mik_us napisał/a: | | Na BOW kiedyś funkcjonował system oceny użytkowników. |
Tak, istotnie, wprowadzilismy system oceny uzytkownikow BOW od 1 do 10. Dzielimy ich tez na 72 kategorie - od Swiezaka do Mastera. Od Bruichlaiddowcow do Glenlochowcow. Wydajemy tez personalne, radykalne i krzywdzace oceny. Oczywiscie obiecujemy to zniesc.
P.S. ....
mik_us - Sob Lip 02, 2011 6:42 pm
Bardziej chodziło mi o to ci jest w profilu np. u Ciebie:
Poziom: 16
HP: 5 / 556
1%
MP: 265 / 265
100%
EXP: 18 / 39
46%
rosomak - Sob Lip 02, 2011 8:29 pm
Aaaa to teraz wszystko jest jasne
mik_us - Sob Lip 02, 2011 10:24 pm
Jak dla mnie, za bardzo skompilowane
Wojciech - Nie Lip 03, 2011 1:12 pm
Ja już całkiem nie wiem o co w tym temacie chodzi
rosomak - Nie Lip 03, 2011 3:55 pm
Ja odnioslem wrazenie, ze wlasnie o to....
Pawcio - Pon Lip 04, 2011 10:21 am
a ja żeby byc ..........nasyconym
|
|
|