To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku

czyli 'pomocy!' - nowy Beniaminek. ktos wie cos wiecej?

Pocieszny_PCS - Czw Gru 15, 2011 4:18 pm
Temat postu: nowy Beniaminek. ktos wie cos wiecej?
Przegladalem sobie whiskybase i odkrylem ze Kilchoman (ktory ostatnio zreszta dochrapal sie piątaka) wcale nie jest beniaminkiem.

http://www.abhainndearg.c...t=0&sort=normal

Z info ktore udalo mi sie znalezc to jest to najpierwsza whisky pochodzaca z Hebryd zewnetrznych ( bo na wewnetrznych to juz jest 11 innych destylarni wiec trzeba bylo sie jakos odroznic :) )
Najbardziej charakterystyczna cecha ktora zwrocila moja uwage jest jej bezczelna cena. Za super hiper limited edition 3-latki z etykieta jak z taniego jabola marki BYX trzeba zaplacic 150 funciakow ( i to za 0,5 L :) )

w necie znalazlem tylko recke "spirytu"
http://www.whisky-pages.c...llery.php?id=ad
szczegolnie spodobalo mi sie: grassy nose of tinned pears, with the emphasis on tin :)

Czy redakcja sie orintuje cos wiecej w temacie?

Rajmund - Czw Gru 15, 2011 6:10 pm

Niestety, wiem tylko tyle, co wiadomo oficjalnie. A podział na Hebrydy Zewnętrzne i Wewnętrzne jest podziałem geograficznym, nie marketingowym. Polecam rzut oka na mapę ;)
Pocieszny_PCS - Pią Gru 16, 2011 8:32 am

Patrzylem na mape bo nie wiedzialem gdzie jest wyspa Lewis. Wiem jak to jest geograficznie. Chodzi mi o to ze producenci zawsze sie nam staraja wmowic ze cos jest pierwszw i nr. 1. Idac tym tropem jak zrobia druga destylarnie na hebrydach zewn. to juz nie napisza ze jest druga tylko napisza ze to pierwsza destylarnia na wyspie Harris. Tym sposobem patrzac na blendy w markecie mamy z 5 butelek z nr 1. z tym ze jedna jest 1 w szkocji, druga w UK, trzecia w Anglii a czwarta w ogole wg innego kryterium jest tym numerem 1. Mam nadzieje ze rozumiesz o co mi chodzi ;)
Rajmund - Nie Gru 18, 2011 6:23 pm

Pocieszny_PCS napisał/a:
nie wiedzialem gdzie jest wyspa Lewis. Wiem jak to jest geograficznie. Chodzi mi o to ze producenci zawsze sie nam staraja wmowic ze cos jest pierwszw i nr. 1. Idac tym tropem jak zrobia druga destylarnie na hebrydach zewn. to juz nie napisza ze jest druga tylko napisza ze to pierwsza destylarnia na wyspie Harris

Harris i Lewis to części tej samej wyspy. W Hebrydach Zewnętrznych. Na pewno napiszą. Marketing ma swoje prawa.