To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku

czyli best of coś-tam ;-) - Klarowność BENRIACH AUTENTICUS PEATED 21YO

flymind - Wto Lut 21, 2012 11:10 am
Temat postu: Klarowność BENRIACH AUTENTICUS PEATED 21YO
Mam pytanie w kwestii klarownosci tego trunku, a mianowicie chodzi mi o to ze zauwazylem plywajce w butelce takie male drobinki , ktore wygladaja jak drobno paszatkowane zdzbla trawy lub cos na modle wiorkow kokosowych.
Specjalnie mi to nie przeszkadza bo whisky jest pyszna ale zastanawiam sie czy jest to efekt zamierzony czy tez nie?
Czy moze byc to spowodowane brakiem filtrowania na zimnio? albo brakiem jakiegokolwiek filtrowania?

AS

Pawloff - Wto Lut 21, 2012 12:01 pm

Może zamiast finiszowania w specjalnych beczkach, dorzucają po prostu garść torfowiska razem z porastającą ją trawą i wrzosami :D

i mamy ciekawy zabieg marketingowy: non-chillfiltred, peated finish...

flymind - Wto Lut 21, 2012 12:31 pm

Pawloff napisał/a:
Może zamiast finiszowania w specjalnych beczkach, dorzucają po prostu garść torfowiska

Dokladnie tak samo sobie pomyslalem w pierwszym momencie jak to zobaczylem :lol:
Pomyslalem sobie ze moze tak jak do wina czasami dodaje sie debowych wiorkow ,ktore imituja lezakowanie w debie tujaj postąpiono podobnie tyle tylko ze z torfem :?

Wiktor - Wto Lut 21, 2012 1:41 pm

To nie torf tylko przypuszczalnie opiłki miedzi, pochodzące ze ścianek alembika.
Pocieszny_PCS - Wto Lut 21, 2012 2:29 pm

Hm, no wlasnie, zawsze sie zastanawialem jaki jest sklad farfocli w niefiltrowanej whisky. Ile pochodzi z beczki, ile z gruchy, ile z chlodnicy, a ile to kurz i pajeczyny ktore sie dostaly do whisky podczas przelewania najpierw do beczki a potem do butelek :)
flymind - Wto Lut 21, 2012 4:08 pm

W takim razie mniemam ze efekt ten byl zamierzony.
Jak do tej pory jesli chodzi o klarownosc to zwracalem na to uwage przy wyborze wina, jako ze lubie gdy sa niefiltrowane i wtedy wpelni oddaja swoj charakter jakimi powstaly. Choc spotkalem sie tez z oponiami osob, ktore krzywily sie na widok plywjacych w winie tzw.szuminek to wg. mnie jest to wlasnie na plus dla wina i wydaje mi sie ze podobnie ma sie to tez do niefiltrowanej whisky.

Wiktor - Wto Lut 21, 2012 4:18 pm

flymind napisał/a:
wydaje mi sie ze podobnie ma sie to tez do niefiltrowanej whisky.

Słusznie mniemasz. Farfocle górą :lol:

Rajmund - Wto Lut 21, 2012 9:11 pm

W prawdziwie niefiltrowanej whisky spodziewałbym się zanieczyszczeń pochodzących z dokładnie wszystkich etapów produkcji, w tym z beczek. Swego czasu Blackadder, który jako pierwszy promował się jako bottler "prosto z beczki" - bez absolutnie żadnego filtrowania - szczycił się tym, że w jego butelkach znaleźć można drzazgi z dębiny.

A co do dorzucania garści wiórów do beczki, to niestety, w przypadku whisky tego rodzaju "dopalacze" nie są dozwolone. Swego czasu próbował takich tricków John Glaser z Compass Box, ale zagrożono mu, że jego produkt nie będzie mógł nazywać się "whisky", więc się wycofał.

Kurzu i pajęczyn przy przelewaniu nie ma - tu rozczaruję. Whisky lana jest prosto do beczek za pomocą takiej lejkowato zakończonej rury. Prosto ze zbiornika do beczki, po czym natychmiast beczka jest szpuntowana. Butelkowanie natomiast odbywa się już w warunkach niemal sterylnych.

Tarkun - Wto Lut 21, 2012 9:37 pm

Może to posiekana dętka rowerowa dająca ów dopisek "peated"? Jesteś pewien miejsca gdzie kupiłeś tego Benriacha? :)
flymind - Śro Lut 22, 2012 11:53 am

Tarkun napisał/a:
Jesteś pewien miejsca gdzie kupiłeś tego Benriacha?

Tak.Butelka przyjechała do mnie z NRF-u :wink:

windham hell - Śro Lut 22, 2012 12:23 pm

flymind napisał/a:
NRF-u

a co to jest :twisted:

Wiktor - Śro Lut 22, 2012 12:57 pm

Nasty Retailers & Fakers

:mrgreen:

Tarkun - Śro Lut 22, 2012 1:11 pm

Wiktor napisał/a:
Nasty Retailers & Fakers

Padłem na twarz :lol: