To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku

czyli 'niewiele pamiętam ale...' - Pieśń o Upadku A'Bunadh

Wiktor - Sob Lut 25, 2012 9:03 am
Temat postu: Pieśń o Upadku A'Bunadh
Dzięki uprzejmości Czarka mieliśmy możliwość sprawdzić wczoraj jeden z ostatnich wypustów AAB. Trzydziesty szósty (!), mówiąc konkretnie.
Niechże płynie pieśń, Pieśń o Upadku...
Nie mam bladego pojęcia, co też Aberlour leje obecnie do butelek opisanych jako A'Bunadh, z pewnością jednak nie jest to malt robiony "jako drzewiej bywało". Ani drzewiej-drzewiej, czyli w czasach prawhiskowych, do której to ery aspirował styl pierwszych wypustów w serii, ani nawet bliższe drzewiej, czyli w czasach początku i rozwoju samej linii.
Dostajemy bowiem whisky o co najmniej pół tonu jaśniejszą niż kiedyś, co może wskazywać że w robocie były nie tylko beczki po sherry 1st fill, ale też refill, a może i 3rd fill. Albo na słabość samej sherry. Albo inny (bardziej pośledni) gatunek sherry. Albo...? ;)
Bogactwo aromatów, dziś przysłowiowe (i chyba można mówić już: legendarne) zostało zastąpione owszem przyjemną, ale bardzo prostą mieszanką słodkawych akcentów toffi, krówek, ciast i ciepłego mleka. Po tytoniowo-cytrusowych nutach, nie mówiąc o tych rodem z sherry bardziej ekstremalnej, ślad nie został.
O ile jednak aromat jakoś się jeszcze broni, w smaku wypust numer trzydzieści sześć zachowuje się ledwo, ledwo poprawnie. Przede wszystkim czuć w nim krótką maturację, co dawniej w AAB było nie do pomyślenia... Smak? Od dawniejszej pięknej złożoności, poprzez akceptowalną prostotę, stworzono współcześnie coś bardzo prymitywnego, kojarzącego się z profilem wybranym z katalogu chińskich gadżetów reklamowych. Whisky single-malt, smak nr 0539587nc? Proszę bardzo... Smak sherry, wersja 23D3? Jest. Aberlour A'Bunadh Coca-Colą szkockiego przemysłu gorzelniczego? ;) Woda - dodana dla podratowania sytuacji - czyni z tej upadłej legendy mieszaninę zupełnie niepijalną, z obrzydliwym, ściągającym drewnem na pierwszym planie. W zestawieniu z degustowaną porównawczo Glendronach 2003 z beczki po dark sherry, a zatem mniej więcej równolatką, i to na dodatek (tylko) single cask, smakowo płyciutka jak wody wokół Giglio Aberlour A'Bunadh batch 36 nie miała ŻADNYCH szans.
Na małe pocieszenie: cztery punkty i whisky "no age statement" w cs, po sherry, za około 35 funtów. Dużo to dziś, czy mało? Każdy sam niech już sobie na to pytanie odpowie ;)

I to już wszystko o walce, "w której przeciwnicy sobie wzajemnie zadali śmierć".
Kroniki milczą o tym, co było później... ;)

Czarek - Sob Lut 25, 2012 11:38 am

trudno będzie przełknąć tę flaszkę dziekciu, całe szczęście że mam wsparcie BOW
:mrgreen:

chciałem tylko poczęstować kolegów, a wyszło jak zawsze :cry:

Wiktor - Sob Lut 25, 2012 11:52 am

Czarek napisał/a:
flaszkę dziekciu

Nie przesadzaj Czarku ;) upadek był dramatyczny ale nie na samo dno, zmęczysz jakoś tego Abera 8)

Tarkun - Sob Lut 25, 2012 12:47 pm

Biedny Czarek będzie musiał pić whisky, nic tylko współczuć :lol: Swoją drogą gratulacje Wiktorze, naprawdę udało się Tobie przywołać pogrzebową atmosferę ;) Piłem ostatnio wypust 34 chyba, nie mógłbym powiedzieć o nim nic złego, chociaż nie mam takiego bagażu doświadczeń i porównań z wcześniejszymi i tymi starymi wersjami. Nadzieja jest tylko jedna - po upadku trzeba się podnieść, więc może Aberlour za 10 lat się obudzi i uraczy czymś solidnie oldschoolowym ;)
oscarez - Sob Lut 25, 2012 2:23 pm

oj Wiktorze ty znowu po calosci pojechales...wprawdzie 36 nie pilem ale 33 byl przyzwoity.
Ja powiem szczerze ten batch 1 bez batcha wspominam tak sobie. z wczesnych pamietam 8 i tez nie oszalalem. Ot przyzwoite po sherry choc czuc ze mlode i narowiste. 33 lekko perfumowy co jak mnie znasz jest dla mnie atutem ;) jak wspomniales to whisky za trzydziesci kilka funtow i nie wymagajmy cudow...Glengoyne summer jest bardzo porzadny po dark sherry z tym ze kosztuje tyle co 3-4 a'bunadh. choc moze sie nie znam bo np. wychwalany Glendronach dla Wein & whisky wcale mnie nie zachwycil. Za to Glengoyne po sherry to ja mowie TAK :) mozna oczywiscie zachwycic sie starszymi A'bunadh bo jakosc do ceny byla fajna. Piles ich wiecej wiec ciezko dyskutowac raczej, moze trafiles na powalajace na kolana.
Czarek odlej mi setke jak masz nie zmeczyc, przetestujemy jeszcze raz i zweryfikujemy :)

Wiktor - Sob Lut 25, 2012 2:35 pm

Może przecież obudzić się równie dobrze w kolejnym batch'u... Kwestia szacunku dla klienta?
Nie chodzi przecież o płacz nad whisky wogóle, że już "nie taka jak dawniej". To przyznaje dziś już chyba każdy, kto siedzi w tym biznesie od lat więcej niż paru.
Jednak seria A'Bunadh była czymś wyjątkowym, sięganiem do korzeni, obcowaniem z pierwotnością - z samego założenia. Batch 36 pokazuje że z dawnego klimatu nie zostało nic, poza nazwą. Jakby go nie oceniać, zmiana stylu jest faktem. Jeśli powrót do początkowej idei okazałby się niemożliwy (liczę, że tak nie jest), uczciwsza byłaby zmiana nazwy na, bo ja wiem?... Aberlour A'Nuadh? ;)

Czarek - Sob Lut 25, 2012 2:38 pm

oscarez napisał/a:
odlej mi setke

mówisz i masz :wink: , maro też choć wcale się nie upomina :mrgreen:
też mam nadzieję że to nie jest ostatnie liczenie, ale prawdą jest że i nie pierwsze.
Z sentymentu dla przeszłości i nadzieją że jakos tam będzie zamówiłem flaszkę w dobrej cenie, a że to nie jest spitzen classe to już od dawna wiemy :|

Pocieszny_PCS - Sob Lut 25, 2012 7:33 pm

Batch 31 ktorego probowalem byl w sumie spoko. Teraz sie zastanawialem czy przy okazji samplingu z Master of Malt nie wziac sobie buteleczki wlasnie tego bacza 36. dzieki za opnie, teraz juz nie mam watpliwosci
Pawloff - Sob Lut 25, 2012 8:38 pm

Testowałem batch 32 oraz 33 i jak wspomniałem biorąc pod uwagę, że w Polsce w Internecie kosztuje ok. 300 zł, (w Agnlii może i 35 funciaków, ale z wysyłką wyjdzie praktycznie na to samo) to beretu zdecydowanie nie zrywa, jak na owe 300 zł...

Szkoda, że nie miałem okazji spróbować legendarnych baczów...

Anonymous - Sob Lut 25, 2012 10:30 pm

Czytając ten post, wypowiedzi innych kolegów czy własne niewielkie doświadczenie w degustowaniu sm musze przyznać, ze sytuacja na rynku whisky jest zdumiewająca.
Jakość, z każdym rokiem jest znacząco gorsza a cena z każdym rokiem jest znacząco wyższa... Idąc tym tropem za pięć lat będziemy krytykować AAB batch 87 i wspominac a ta nr 36 to dopiero był wypust:)
Co do cen to jak rosną to może dobra wiadomosć bo znaczy, że niedługo będą spadać a przynajmniej mam taką wielką nadzieję...

Pawloff - Nie Lut 26, 2012 12:03 am

Ostatni raz ceny Whisky spadały w czasie wielkiego kryzysu, gdy ludziom majątki pokurczyły się o połowę, albo nawet bardziej, a niektórzy uczyli się nawet latać z 50 piętra...

Może lepiej niech whisky nie tanieje, tylko zbyt wiele japiszonów niech nie kupuje jej do mieszania z colą i lodem, niech zostaną przy swoim Danielu 's.

dilvish - Nie Lut 26, 2012 1:36 am

Pawloff napisał/a:
Może lepiej niech whisky nie tanieje, tylko zbyt wiele japiszonów niech nie kupuje jej do mieszania z colą i lodem, niech zostaną przy swoim Danielu 's.

Bourbon sam w sobie jest wystarczająco niesmaczny... Po dodaniu Coli robi się wręcz paskudny... A jak ktoś chce pić whisky z Colą, to niech to robi z Tesko whisky ;)

Pocieszny_PCS - Nie Lut 26, 2012 2:13 am

Pewnie zara Rajmund z Wiktorem napisza ze wcale nie tak z tym kryzysem. Z tego co czytalem to whisky cienko przedla az do lat '90 i ten prawdziwy chory boom to mamy od niedawna

A co do bourbonow to w sumie z cola i cytrynka sie moge napic jako taki niezobowiazujacy drink, ale w sumie to wole rumek.

Czarek - Pon Lut 27, 2012 10:54 am

a to ci dopiero ciekawostka :mrgreen:
http://www.whisky-monitor...tling=Aberlour+'A'bunadh+Batch+#36'

Pawloff - Pon Lut 27, 2012 10:56 am

a jak "Ho-cheng Yao" tak ocenił to niema chłopa we wsi :lol:

Czapki z głów Panowie!