czyli 'niewiele pamiętam ale...' - Spotkanie w Szczecinie 26.10.2012, czyli popróbowali i ...
Pawloff - Nie Paź 28, 2012 8:10 pm Temat postu: Spotkanie w Szczecinie 26.10.2012, czyli popróbowali i ... Wczesny piątkowy wieczór, Szczecin - kameralne spotkanie zorganizowane ad hoc, przy okazji zakupów na sample, rozpoczęła rozbiegówka Tomintoul 10 YO OB 40 %, ponieważ pora była poobiednia, dobrze przeczyszczająca kubki smakowe i co najwyżej na tyle zasługuje uwagi...
Następny w kolejce był Tomintoul 36 YO DL OMC 45,9 %, 06.1973-01.2010., refill hogshead nr 5733, 215 bottles i od razu widać, że długie leżakowanie temu destylatowi służy. Oceny:
Ewa 4 pkt.
Wiktor 4 pkt.
4inhand 5 pkt.
Flymind 5 pkt.
Pawloff 5,5 pkt.
Myszkin. 5 pkt.
Następnie jako ciekawostka pozakonkursowa polany został zakupiony w destylarni Ben Nevis single blend Glencoe 8YO cask trength & naturall colour 58% mocy.
Na szczęście oceniany nie był, acetonowy spirytus przysłonił wszystkie wrażenia.
Kolejno rzutem na taśmę pojawił się wyjęty z wora Glendronach 16 YO signle cask for LMDW, OB 61,7%, 26.02.1993-08.2009. cask no. 528 Oloroso sherry, 625 bottles.
Bardzo ciekawa whisky, las iglasty, mchy, mocna sherry, kompot owocowy, owoce leśne, lekko wytrawna, ziołowa na końcu. Świetna zmiana klimatu...
Ewa 8 pkt.
Wiktor 6 pkt.
4inhand 7 pkt.
Flymind 7 pkt.
Pawloff 7 pkt.
Myszkin. 7 pkt.
Natępny był Springbank 14 YO OB selected for Sprignbank Society Members 57,1%, 06.1995-04.2009, fresh sherry pipe, 576 bottles. Poziom został utrzymany... bardzo przyzwoity Springbank po jasnej sherry
Ewa 6 pkt.
Wiktor 6 pkt.
4inhand 7,5 pkt.
Flymind 7 pkt.
Pawloff 7 pkt.
Myszkin. 7 pkt.
I wreszcie whisky na którą większość czekała i się nie zawiedliśmy... Clynelish 27 YO David Stirk Exclusive Casks, no 9865, Distled 15.12.1982, a to dobry rocznik był... 45,5%. Świetna selekcja, finiszowana jak pisze bottler w „europejskiej dębowej beczce” (na 90% sherry...). Bardzo udane finishowanie.
Ewa 7 pkt.
Wiktor 7 pkt.
4inhand 8 pkt.
Flymind 8 pkt.
Pawloff 8 pkt.
Myszkin. 8 pkt.
Potężnego sherry ciąg dalszy - Bunnahabhain 19 YO D.T. Rattray Cask Collection 54,3% 02.12.1991-23.06.2011. Sherry Butt no 5447, 328 bottles. Poprzedni konkurent wysoko wyznaczył poprzeczkę i oceny musiały być surowe:
Ewa 6 pkt.
Wiktor 6 pkt.
4inhand 6 pkt.
Flymind 6 pkt.
Pawloff 7 pkt.
Myszkin. 6,5 pkt.
Glenesk 25 YO 55,7% Duncan Tailor 11.1983-09.2009 55.7%, sherry cask 4931 bottle no. 14/294
Ewa 4 pkt.
Wiktor 5 pkt.
4inhand 5 pkt.
Flymind 4 pkt.
Pawloff 5,5 pkt.
Myszkin. 5,5 pkt.
Mortlach 19 YO 59 %,Sherry Cask Bottled at natural Strength for The Wine Society. Wyraźna ciemna sherry, ale narowisty spirytus przykrył wszystko, w pełnej mocy całkowicie nie pijalna. Niektórzy jednak znaleźli odpowiednie proporcje dolewając hektolitry wody...
Ewa 4 pkt.
Wiktor 5 pkt.
4inhand 6 pkt.
Flymind 5 pkt.
Pawloff 3,5 pkt.
Myszkin. 7,5 pkt.
Po tym długim szerowym secie przyszedł czas na whisky z wora od .......
Oceny:
Ewa 6 pkt.
Wiktor 7 pkt.
4inhand 7 pkt.
Flymind 8 pkt.
Pawloff 8,5 pkt.
Myszkin. 8 pkt.
Glenialna bez wątpienia Islay, jaką kiedyś potrafili zrobić w dobrej beczce po bourbonie...
Aromaty i smaki, których w niej się doszukaliśmy można by długo wymieniać..., ale notkę może niech napisze sam właściciel Intensywność smaku i oleistość nie pozwoliła przypuszczać, że miał tylko..., kiedyś potrafili zrobić dobrego ......... w 46%...
Strzały okazały się bardzo bliskie, ale tylko jednej osobie udało się zgadnąć.
Był to 14 letni, można już powiedzieć old schoolowy Lagavulin od Murraya McDavida 12.1984-02.1999. 46% Bourbon Cask MM 3256.
Po świetnym Lagu z ubiegłego wieku, na stole pojawił się Lagavulin 12 YO CS OB Edition 2011 57,5%, ale w starciu nie miał cienia najmniejszej szansy! Nawet moc beczki nie pomogła...
Oceny:
Ewa 5 pkt.
Wiktor 5 pkt.
4inhand 5,5 pkt.
Flymind 4 pkt.
Pawloff 5 pkt.
Myszkin. 5 pkt.
Następny był całkiem niezły BenRiach 21 YO OB 46%
Ewa (brak oceny na kartce)
Wiktor (brak oceny na kartce)
4inhand 5,5 pkt.
Flymind 5 pkt.
Pawloff 4,5 pkt.
Myszkin. 5 pkt.
W zasadzie na pierwszym Lagu można by zakończyć spotkanie przypominając sobie następnego dnia finisz...
Na koniec, już bez oceny polane zostały jeszcze:
- PC 8 Ar Duthchas 60,5% 18.07.2001- 27.07.2009
- Ardbeg Rollercoaster 57,3%, butelkowany w 2009 roku i może konkurencja była dla niej miażdżąca, a może po prostu Ardbeg zjada już swój własny ogon kolejnymi młodymi edycjami, za kosmiczne pieniądze...
- Port Askaig 17 YO - Caol Ila od Speciality Drinks Ltd. 45,8%
Najlepsze oceny i komentarze zebrały Clynelish, Springbank, Glendronach i oczywiście Lagavulin od MM. Wszystkie można szczerze polecić. Tym bardziej, że jak dobrze poszukać to coś się da jeszcze odkupić za całkiem rozsądne pieniądze.
Na koniec była jeszcze giełda sampli, że prawie metrowego rzędu buteleczek chyba zabrakło
Pocieszny_PCS - Pon Paź 29, 2012 9:19 am
Jak zostały jeszcze jakieś bezpańskie sampelki to ja z chęcią coś przygarnę
Rajmund - Pon Paź 29, 2012 9:42 am
Kameralnie i ad hoc, powiadasz? Muszę częściej pojawiać się w okolicach Szczecina, może trafię na podobny ad hoc.
Anonymous - Pon Paź 29, 2012 9:46 am
| Pocieszny_PCS napisał/a: | Jak zostały jeszcze jakieś bezpańskie sampelki to ja z chęcią coś przygarnę |
jest nas dwóch. Ja też coś z tych polecanych ...
4inhand - Pon Paź 29, 2012 10:38 am
Pawloff dzięki za skrupulatną relację! Jeśli okaże się, że moje notatki z ostatnich whisky będą zbyt nieczytelne, zajrzę do Twich Rzeczywiście bardzo udane spotkanie! Trochę się nie wyspałem, ale co tam Zdecydowanie robiliśmy za mało zdjęć!
+
@Danielito & Pocieszny
-mógłbym zamienić się na 100ml Springbanka 14 yo jeśli macie coś interesującego na wymianę
-może, ewentualnie, (ale nie wiem na pewno bo kocham ją bardzo ), mógłbym wymienić z kimś 50 ml Clynelisha 27 yo jeśli macie równie przekonującą łychę do zaoferowania
Zaznaczam, że nie sprzedaję tylko wymieniam.
Pawloff - Pon Paź 29, 2012 10:57 am
| Pocieszny_PCS napisał/a: | Jak zostały jeszcze jakieś bezpańskie sampelki to ja z chęcią coś przygarnę |
Piszcie czym jesteści zainteresowany, każdy z nas coś przynosił i większość jest jeszcze dostępna, jak na zdjęciu zrobionym po degustacji. To właściciel danej butelki pewnie się odezwie, jeżeli będzie psychicznie przygotowany na odlanie sampla
Clynelish został po spotkaniu wręcz rozszarpany...
ale pewnie znajdzie się jakiś samarytanin, który się wymieni. Jak napisał 4inhand...
[ Dodano: Pon Paź 29, 2012 11:00 am ]
| Rajmund napisał/a: | Kameralnie i ad hoc, powiadasz? Muszę częściej pojawiać się w okolicach Szczecina, może trafię na podobny ad hoc. |
To będziemy pamiętać i trzymamy za słowo
Pocieszny_PCS - Pon Paź 29, 2012 1:40 pm
Nie myślałem o clynelishu.
Najbardziej to byłem ciekawy Glendronacha, Laga, Bunna i Springbanka. Bardzo proszę osoby będące w posiadaniu o kontakt.
|
|
|