To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku

czyli aktualnie atakujemy... - Balblair 24yo OB 1979

Czarek - Pon Sty 14, 2008 3:33 pm
Temat postu: Balblair 24yo OB 1979
Jeśli ktoś byłby bardzo zainteresowany ściągnięciem jakieś flachy z Celtiku w Norynberdze to będzie taka możliwość na poczatku lutego (6-10), bez dodadkowych kosztów.
Zainteresowani znajdą tutaj ofertę tego sklepu http://www.whisky.de/celtic/

Cóż, tanio to tam nie jest, ale jest kilka w miarę ciekawych edycji, których nie ma w innych miejscach :wink: .

Sygnał na priva

Wiktor - Pon Sty 14, 2008 3:38 pm

Balblair 24yo OB godna rozpatrzenia, ktoś się "podłącza"?
Czarek - Pon Sty 14, 2008 3:49 pm

A w ten deseń, a ja myślał ze Ty chcesz to do muzeum wstawić
W tami razie jestem -100 :wink:

[ Dodano: Pon Sty 14, 2008 3:57 pm ]
Mnie zainteresowała Glenrothes-Glenlivet 16yo 1990/2007 (57,3%, Cad Authentic Collection, Rum Butt, 588 Bts.) 2007 Cad – jest w Celticu za 75 E (z dopiskiem dunkle farbe)

W monitorze 85.

Tego botlingu nie ma już sklepie Cadenhead w Berlinie, może warto ?

parominius - Pon Sty 14, 2008 4:05 pm

Wstępuję do waszej bandy....moja ksywa to-"proszę 100 ml"...he,he :) ...
nęci mnie ten Balblair po prostu..

Czarek - Pon Sty 14, 2008 4:28 pm

Tak wstępnie do składkowego zakupu proponuje 4 edycje
Jeśli wola i na coś będzie komplet to sprawa rusza.

1. Laphroaig 15 yo CS Signatory, 89 Euro tj. 48 zł / 100 ml (91 u Serga) - drogo
2. Balblair 24yo 46 % OB, 87 E - 46 zł/100 ml (wybór Wiktora)
3. Glenrothes-Glenlivet 16yo 1990/2007 (57,3%, Cad Authentic Collection, Rum Butt,
588 Bts.), 75 Euro, tj. 40 zł/ 100 ml - moja ryzykowna eskapada w kierunku rum finish
4. Bruichladdich 1989/2004 (57.9%, G&M Reserve, C#1957, 275 Bts.)
Cena 94E, co daje ok. 50zł / za 100, a 90 w MM i relatywnie niskie
ryzyko pomyłki :wink:

Ja potencjalnie po setuni z każdej

maro - Pon Sty 14, 2008 6:30 pm

na dwie pierwsze pozycje to bym reflektował
pozdrawiam

Wiktor - Pon Sty 14, 2008 10:48 pm

Ha mamy tu w BOWowskiej ekipie jednego dużego fana Balblair, miał być niespodziewany gift choinkowy dla niego - szkoda, że wtedy z Hamburga ta 24yo nie wypaliła... Teraz to już po prostu wypada ją zaliczyć ot, na szybko ;)
Jedynka czyli Laphroaig... ja oczywiście wiem że w Laphroaig dobrą whisky jest a i dzielnie próbują naśladować tam politykę cenową Ardbega (korzystną dla siebie), przy czym także Signatory postanowiło chyba ostatnimi czasy podreperować sobie budżet naszym kosztem, jednak 90 ojro za 15-letniego Lafroja (choćby w casku) zdecydowanie przekracza moje zdolności pojmowania ;) Numer trzy vel Glenrothes - zawsze jestem na tak jeśli chodzi o ciemne wersje Glentrothes ale Czarek na Boga żywego dlaczego chcesz w to wplątać beczki po rumie ;)
Bruichladdich - doradzałbym ostrożność w przypadku niezależnych, Jim Mc Ewan nie oddaje im przecież najlepszych beczek ;) Monitor 90, haa, hmm, wypada w coś wierzyć i ufać ;) cena plus wiek wskazuje na wybitność ale to jednak tylko GMP, oni potrafią bardzo niemile zaskoczyć, czuję więc lekką obawę ;) Parę lat temu próbowałem paru wersji oficjalnych B'Laddie butelkowanych specjalnie dla Hanzeatika (dystrybutor w Niemczech), były bardzo dobre, może uderzyć w ten deseń? Też z zakresu powiedzmy 15-20yo lecz przy rozsądniejszej kwocie?
Banff - teraz i zawsze, tak ;) choć dlaczego nie wersja CS 1976 Signatory, niewiele droższa i z tego co pamiętam nieźle oceniana - Czarek co tam w Monitorze o niej napisali?

Czarek - Wto Sty 15, 2008 9:50 am

Wprowadziłem chyba Wiktora w pewną itytację, ups.
Z tego co tam jest wybór padł na kilka dość różnych trunków (podobna jest niestety cena :shock: ), przy możliwości wwyboru coś może da się uzgodnić - liczyłem ze może ze dwie znajdą odzew. Inne typy mile wwidziane, nie jestem tak oblatany w temacie jak wwidomo kto :lol:

Pozycja 1 jak na piętnastaka faktycznie cena nie jest okazyjna, ale w grupowym zakupie rozejdzie się po kościach, a Signatory podobno chce się poprawiać :wink: .

Wiktor napisał/a:
dlaczego chcesz w to wplątać beczki po rumie

ja poprostu nigdy nie brałe czegość finiszowanego w rumie, stąd taki pomysł.
Sam bym się nie odważył, ale w stadzie to i owszem :mrgreen:

Z Bruichladidichem to jednak bym zaryzykował, a caków banffa w Celticu nima, a tego co tam jest wybrałem takiego, ot.

Wygląda na to że 3 i 5 do lasu :lol:

[ Dodano: Wto Sty 15, 2008 9:53 am ]
Wiktor napisał/a:
dlaczego nie wersja CS 1976 Signatory

Za Banffem CS zawsze i wszędzie, ale to nie w celticu, można odpalić nowy wątek

Wiktor - Wto Sty 15, 2008 11:02 am

hehe jakby mnie takie kwestie miały irytować to już dawno kwaterowałbym w pokoju bez klamek ;)
Czarek - Wto Sty 15, 2008 11:55 am

A co z tym wzmiankowanym Banffem 1976 CS signatory, ślina mi cieknie :lol:
Przepraszam, że dopytuję ale dla potwierdzenia, dotarło ?

Wiktor - Wto Sty 15, 2008 12:12 pm

Dotarło wczoraj, dzięki stokrotne, The Macallan nieco się rozszczelniła w transporcie, z ciut wilgotnej koperty buchnął skądinąd znany swąd sklepu monopolowego ;) ale zawartość generalnie została uratowana :D
Banff 1976 Signatory CS możemy mieć po 54 zł per 100ml.

Czarek - Wto Sty 15, 2008 12:41 pm

Starałem się niedopuścić do takiego zajścia, następnym razem przeciągne parafilmem, a co do woni jest w tym dużo prawdy :lol: , ale pić sie da, ważne byś spróbował :wink:

Banff w nowym wątku

[ Dodano: Wto Sty 15, 2008 2:50 pm ]
Wiktor napisał/a:
swąd

ciekawe ciekawe

Wiktor - Wto Sty 15, 2008 5:00 pm

Czarek nie unoś się ;) swąd pochodził z rozmokniętego papieru, gdzieżbym śmiał deprecjonować Macallana :lol:
...chyba tylko w notkach ;)

Czarek - Wto Sty 15, 2008 7:38 pm

A widziałeś bym się unosił :wink: , co najwyzej lewitował
parominius - Wto Sty 15, 2008 8:48 pm

Wiktor napisał/a:
Czarek nie unoś się

Czareczku! gdzie jesteś?...(wyjąłem lornetke i spojrzałem w błękit nieba :shock: )......
Czarek napisał/a:
A widziałeś bym się unosił , co najwyzej lewitował

...hmmm,no właśnie...jeśli spadnie to chociaż nie będzie tak bolało... i dajcie sobie na zgodę po sampelku...Czareczkowi coś na rumie,a Wiktorkowi jakiegoś" Banfka" :lol: