czyli spróbuj zanim będzie za późno... - MEN proponuje - batch ;) 2
Wiktor - Czw Wrz 08, 2016 10:28 am Temat postu: MEN proponuje - batch ;) 2 Zanim w naszym cyklu pojawi się duet Highland Parków (a pojawi się...), chwilowo, w drugiej odsłonie zabawy "idziemy po tego cholernego Benriacha"
Parę tworzą, zupełnie jak poprzednio: edycja oficjalna - kupażowana, oraz zbliżona do niej, nie tylko wiekowo, oficjalna wersja z pojedynczej beczki. Obydwie whisky destylowane tuż przed rokiem 2000 (jak wiadomo, kupaż może być odrobinę starszy) i poddane finalnej maturacji w beczkach po sherry PX. Wersja jednobeczkowa, niejako w bonusie, oferuje nam "pełne doznania" dzięki butelkowaniu jako cs
Benriach to destylarnia mocno w swojej ofercie nierówna. Zdarzają się rzeczy pyszne (zwłaszcza z lat 70, niekiedy niezłe są 80-te, a nawet 90-te), zdarzają też kompletnie niepijalne. Istnieją edycje niegdyś uznane przez nas za bardzo dobre, które z upływem lat wyraźnie straciły swój polot (weźmy choćby "Authenticusa"). Szerokie jest spektrum smaków: od tropikalnych gruszkowców, przez ciemne i ciężkie sherrówy, po ściągająco-torfowe roczniki z lat 80-tych oraz znacznie młodsze próby ich wskrzeszenia. Dawniej mogła się trafić (i trafiała) dobra beczka u niezależnych - dziś to zupełna rzadkość. Choć pewne źródła donoszą, że ów trend się chwilowo odwrócił, przynajmniej na tzw. wysokiej półce Dziwny jest ten świat, gdy z czyjegoś prywatnego stocku hurmem ruszają na świat wybitne beczki 40-letnich whisky... Prawda, mój Watsonie?
Skupmy się jednak na naszej dwójce I na samej degustacji, i na wnioskach wyciąganych z bezpośredniego porównania. Czy wchodzący właśnie na rynek nowy kupaż Benriacha oddaje charakter i gwarantuje zbliżoną klasę do pokrewnej wersji single cask? A może odwrotnie - tak jak przecież być powinno - stanowi sumę atutów oferowanych przez whisky z beczek, które posłużyły jego stworzeniu? Jak obroni się jego moc? Czy wpływy sherry będą w obu whisky równie wyczuwalne? Czy samo finiszowanie w beczkach po sherry wystarczy, by określić je jako "sherry-bomb"? Są wątpliwości, są wyzwania, jest zabawa
Acha: Ralfy'emu ta sc nie posmakowała... Dobry znak
WHISKY BAZOWA rocznik (+/-)1999: https://www.whiskybase.co...ach-17-year-old
WHISKY PORÓWNAWCZA rocznik 1999: https://www.whiskybase.co...6/benriach-1999
Cena zestawu (2x5cl) z wliczonym szkłem wynosi: 68 zł.
Wysyłka pocztą: +15zł.
Lista chętnych (wolne: null):
- BOW - 2 komplety
- PawelWojcik - 1 komplet - WYSŁANE
- Ruda - 1 komplet - WYSŁANE
- kwik44 - 1 komplet - WYSŁANE
- konio23 - 1 komplet - WYSŁANE
- barTT - 1 komplet - WYSŁANE
- bartoszek - 1 komplet - WYSŁANE
- fishmac - 1 komplet - WYSŁANE
- wncvirus - 1 komplet - WYSŁANE
- Laphromac - 1 komplet - WYSŁANE
- Rafal - 1 komplet - WYSŁANE
- Nol - 1 komplet - WYSŁANE
- brainwreck - 1 komplet - WYSŁANE
PS. Niezmiennie zachęcam do podawania w komentarzach destylarni, bądź kierunków dalszych poszukiwań. HP jest już na liście
PawelWojcik - Czw Wrz 08, 2016 10:34 am
komplet poprosze.
Ruda - Czw Wrz 08, 2016 10:53 am
komplet poproszę
kwik44 - Czw Wrz 08, 2016 11:57 am
też dla mnie komplet poproszę
konio23 - Czw Wrz 08, 2016 1:43 pm
To ja też komplet poproszę
Wiktor - Czw Wrz 08, 2016 1:45 pm
Hmm... ale po 50cl, czy jednak po 5cl?
[ Dodano: Czw Wrz 08, 2016 2:47 pm ]
Okay, teraz sprawa jasna.
konio23 - Czw Wrz 08, 2016 1:49 pm
Oj tam , oj tam :oops:
Wiktor - Czw Wrz 08, 2016 1:52 pm
Mogłeś mieć wilczy apetyt. Też się zdarza
BarTT - Czw Wrz 08, 2016 5:27 pm
Komplecik poproszę.
Propozycje: Aberlour, Caol Ila
bartoszek - Pią Wrz 09, 2016 8:30 am
proszę komplet z odbiorem w Przesiece
fishmac - Pią Wrz 09, 2016 12:49 pm
Poproszę zestaw.
Popieram również kierunek Aberlour oraz dorzucam Craigellachie i Knockando.
Trzymajtusię i - Pią Wrz 09, 2016 5:11 pm
Też poproszę.
Laphromac - Pią Wrz 09, 2016 7:29 pm
I ja komplet poproszę
Rafal - Pią Wrz 09, 2016 10:06 pm
ja też komplet poproszę i Springbanka proponuję
Ruda - Czw Wrz 15, 2016 3:59 pm
Oddam 1 komplet w dobre ręce (wraca do puli).
|
|
|