To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku

czyli best of coś-tam ;-) - Polska Whisky

Czajkus - Wto Lut 19, 2008 8:19 am
Temat postu: Polska Whisky
Cześć,
Czy ktoś z was próbował polskiej whisky produkowanej jeszcze za czasów Polmosu? Chodzi mi o Polish Whisky i Whisky Zamkową. Mam dwie takie miniaturki. W książce "Od Abboccato do Żubrówki" z 1979 r. pisze, że były to dwie produkowane wówczas polskie whisky. Może kiedyś były jeszcze inne. Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje na ten temat.

Pozdrawiam
Czajkus

parominius - Wto Lut 19, 2008 8:37 am

...hmmm..."dark whisky"?...w smaku "dziadowska" ale jednak....
...." Do alkoholu produkowanego na zasadzie podobnej do whisky zaliczyć można także polską Starkę, wytwarzaną przez szczeciński Polmos."......to cytat z wikipedii :D

Czajkus - Wto Lut 19, 2008 8:49 am

Dzięki,
Tak wyglądają miniaturki

A takie informacje znalazłem
Polska whisky była produkowana w kraju w dwóch wariantach:
1. Polish Whisky o mocy 43%, sporządzana z odleżałej, importowanej szkockiej whisky, skupażowanej z odleżałą surówką żytnią (starką) i uzupełniona spirytusem rektyfikowanym żytnim, wyrób wysokogatynkowy oraz
2. Whisky Zamkowa o mocy 43%, sporządzana z kupażu surówki żytniej i jęczmiennej, zestarzonych co najmniej 3 lata w beczkach o zwęglonych wewnątrz klepkach.

Pozdrawiam
Czajkus

parominius - Wto Lut 19, 2008 10:56 am

Czajkus napisał/a:
1. Polish Whisky o mocy 43%, sporządzana z odleżałej, importowanej szkockiej whisky, skupażowanej z odleżałą surówką żytnią (starką) i uzupełniona spirytusem rektyfikowanym żytnim, wyrób wysokogatynkowy oraz
2. Whisky Zamkowa o mocy 43%, sporządzana z kupażu surówki żytniej i jęczmiennej, zestarzonych co najmniej 3 lata w beczkach o zwęglonych wewnątrz klepkach.

Na opoja!....toż to jad żmiji w butelkach...zamkowa jaki piękny kolorek ma,taki "przepalankowy".... :twisted:

Wiktor - Wto Lut 19, 2008 11:05 am

Rodzime blenderstwo, nie ma co... :lol:
Ależ to musiało wątrobę nadwyrężać..
Po kolorze Zamkowej obstawiam smak w typie politury do mebli :mrgreen:

parominius - Wto Lut 19, 2008 11:17 am

Wiktor napisał/a:
Po kolorze Zamkowej obstawiam smak w typie politury do mebli

Ale przyznaj Wiktorku,że piękny,zmysłowy...burgund prawdziwy.. :mrgreen:

Wiktor - Wto Lut 19, 2008 11:22 am

Bo pobrudziła się od tych klepek osmalonych ;)
Właśnie ona bardziej mi na Starkę patrzy, ta zwodnicza barwa, hehe.

parominius - Wto Lut 19, 2008 11:33 am

Czajkus napisał/a:
uzupełniona spirytusem rektyfikowanym żytnim

Zreszta jak kazdy nasz wyrób wysokogatunkowy....dodajemy zawsze to, co mamy najlepszego.I tym sposobem zamieniamy różne trunki w typowo Polskie "alkohole".
Nie tak dawno piłem Polskiego "koniaka".Oczywiście francuskie destylaty winne uzupełnione były naszym rodzinym spirytusem,jak zapewniała(sic!)etykieta........nie mam pytań.Smakowała tak jak pachniała...spiryt,spiryt,spiryt....

windham hell - Wto Lut 19, 2008 11:35 am

parominius napisał/a:
spiryt,spiryt,spiryt....

Przynajmniej mozna plecy natrzeć jag gardło boli i grypa łapie :twisted:

Czajkus - Wto Lut 19, 2008 1:27 pm

Cóż widzę, że krytyka na rodzime wyroby padła wielka, ale Ja się nie wypowiadam bo za bardzo whisky nie konsumuję.
Co do koloru tej whisky jest bardzo ciemny - sam się nad tym zastanawiałam - ta buteleczka pochodzi gdzieś tak z lat 70, późniejsze wersje miały już normalny kolorek (może pod wpływem krytyki konsumentów :) )

Cóż i tak pewnie była lepsza od francuskiej wódki :wink:

Pozdrawiam
Czajkus

parominius - Wto Lut 19, 2008 1:37 pm

Czajkus napisał/a:
Cóż widzę, że krytyka na rodzime wyroby padła wielka

Bo widzisz Czajkus,smakiem "patrzymy" na buteluchny...a nasze rodzime trunki(oprócz naprawdę mikroskopijnej ilości tworów)mam w obojętności utopione.
I nie dziw się nam...kiedy masz w ustach "brylanty" destylacji i dojrzewania to nawet nie wiesz kiedy stajesz się nonszalancko wybredny. :wink:

A to wina Wiktorowskich sampelków!!!!....znowu.... :x ... :twisted:

Mistu - Wto Lut 19, 2008 3:31 pm

Aż musze się wypowiedzieć bo niedawno próbowałem tą naszą ,,whisky''. Wystarczyło, że odkręciłem nakrętke i już wiedziałem, ze mam do czynienia bardziej z bimbrem niz z whisky. Jeszcze ten buchający zapach śliwek i kartofli zbieranych ,,rękamy''o zachodzie słońca, smak no cóż, jedyna ,,whisky'' po ktorej źle sie czułem wiec jakby dalej potwierdza się teoria ze Polskie nie zawsze znaczy zdrowe :lol: A co do powyższych substytutów, zamkowa rzeczywiście ładny ma kolorek, aż boję sie poznać prawdę czym oni ja tak barwili, moze wywarem z buraków :lol: , a może to z zawstydzenia :oops: , że Polska whisky była, jest i bedzie tylko naród jakiś nierformowalny i dalej sięga po obce :mrgreen:

[ Dodano: Wto Lut 19, 2008 3:33 pm ]
parominius napisał/a:

Prosze Cie tylko nie jednak tylko nie jednak :lol:

parominius - Wto Lut 19, 2008 4:06 pm

Mistu napisał/a:
Wystarczyło, że odkręciłem nakrętke

Dowód pierwszy że podłe toto...nakrętka...fe! :twisted:
Mistu napisał/a:
mam do czynienia bardziej z bimbrem niz z whisky

Wielu uważa,że whisky to bimber..hmm...ale czy oni pili prawdziwy bimber? :twisted:
Mistu napisał/a:
Jeszcze ten buchający zapach śliwek

O,tutaj coś co jeszcze jest do zniesienia...śliweczki to dosc pożądany element(powidła...)
Mistu napisał/a:
i kartofli zbieranych ,,rękamy''o zachodzie słońca

O zachodzie słońca ziemniaczki mylą sie z kamulcami,krowimi placuchami itp...ale ten zapach znowu jest miły i pożądany :twisted:
Mistu napisał/a:
smak no cóż, jedyna ,,whisky'' po ktorej źle sie czułem wiec jakby dalej potwierdza się teoria ze Polskie nie zawsze znaczy zdrowe

Własnie...spirytus barwiony żółcieniem...
Mistu napisał/a:
A co do powyższych substytutów, zamkowa rzeczywiście ładny ma kolorek

Każdy z nas potrafiłby "pomalować" czystą tak,że wyglądałaby jak whisky,nie,mówię serio... :twisted:
Mistu napisał/a:
[ Dodano: Wto Lut 19, 2008 3:33 pm ] parominius napisał/a:

Prosze Cie tylko nie jednak tylko nie jednak

...ale jednak można sie nią tak nałojić,że......... :mrgreen:

Wiktor - Wto Lut 19, 2008 4:19 pm

A może konkurs na najbardziej obrzydliwą whisky ever? Ktoś podejmie się oceniania?... :mrgreen:
windham hell - Wto Lut 19, 2008 4:21 pm

Każdy by chciał ale nikt się głośno nie przyzna :twisted: