To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku

czyli best of coś-tam ;-) - a moze by tak wynalazki ze swiata ?

ukaszu - Nie Mar 30, 2008 10:38 am
Temat postu: a moze by tak wynalazki ze swiata ?
temat nasunal sie po rozmowie w shoutboxie z towarzyszem windham hell ; ), w dosc duzej mierze skierowany jest do Wiktora, Grisha i ich kontaktow.
co Wy na to by zaatakowac whisky inna niz szkocka...szwedzka, japonska czy jakis bourbon |chetnie tego t stagg'a nad ktorym jim pieje z zachwytu| etc strony swiata
istnieje taka mozliwosc ?
chetnie bym w takie cos wszedl

windham hell - Nie Mar 30, 2008 11:07 am

Tylko zeby plusy tych eksperymentów nie przesłoniły nam minusów :mrgreen:

ale spróbować ? czemu nie :?:

Michal - Nie Mar 30, 2008 11:07 am

O, ja bardzo chętnie spróbowałbym czegoś japońskiego! :)

For a relaxing time, make it Suntory time...

Mistu - Nie Mar 30, 2008 11:25 am

Hmm nie wiem czy to nie bedzie porazką, japońska podobno jest niezła bo wzorowana na szkockiej, ale do odważnych świat należy
Wiktor - Nie Mar 30, 2008 12:16 pm

ja chyba jednak pozostanę konserwatystą :mrgreen:
maro - Nie Mar 30, 2008 1:25 pm

jestem na tyle stary że nie mam szans na spróbowanie wszystkich szkockich, dlatego nie interesują mnie wynalazki. W wyborze maltów kieruję się ocenami Wiktora i Rajmunda, chociaż Rajmund jest zbyt delikatny w swoich ocenach.
pozdrawiam

Grish - Nie Mar 30, 2008 1:48 pm

Wiktor napisał/a:
ja chyba jednak pozostanę konserwatystą :mrgreen:

Jakos wcale mnie to nie zdziwilo Wiktorze :)

Ukaszu, mowisz masz........ do odwaznych swiat nalezy, kto nie sprobuje nie bedzie mial porownania, a na cudzych ocenach czlowiek przeciez nie moze wiecznie polegac :)
Moge sprowadzic jakas ciekawa propozycje ze "swiata" jesli bedzie zapotrzebowanie.

Mistu - Nie Mar 30, 2008 1:56 pm

A propo ocen w tasting Notes to mam propozycję aby może wiecęj osób wpisywało tam swoje opinie, nie chodzi o to, że obecne są złe bo ku temu nie ma wątpliwości ze sa profesjonalne, ale większa ilość przemyśleń, wrażeń pozwoli na lepsze zaznajomienie się z trunkiem zwłaszcza nowicjuszom, ktorzy jeszcze tego nie próbowali :D
Maciejf - Nie Mar 30, 2008 3:33 pm

od szwedow slyszalem ze ich whisky jest dobra:) wiec chetnie bym sprobowal..

a na Islay bedac slyszalem opowiesc o szwedzie ktory pojechal na tygodniowy kurs do Bruichladdicha zostal tam na rok czy dwa a jak wrocil do kraju to zalozyl destylarnie.. nie wiem ile jest destylarni w szwecji wiec nie wiem o ktorej to historia..

parominius - Nie Mar 30, 2008 5:45 pm

Do skośnookiej whisky pcha mnie ten skurczybyk ciekawość...
Jak te małe żółte ludziki potrafia dawać sobie radę z materią zwaną "uisqe beatha"?...
Może to ta ich analityczna ciekawośc?...ta mrówcza,pełna zaangażowania praca czegokolwiek dotkną?...
...i zapewne minimum kompromisów... :mrgreen:

Anonymous - Nie Mar 30, 2008 6:43 pm

pomysl generalnie trafiony,ale co jesli to nowe "cos" zacznie nam smakowac bardziej niz szkocka? moze lepiej nie ryzykowac :wink:
Maciejf - Nie Mar 30, 2008 6:45 pm

Anonymous napisał/a:
pomysl generalnie trafiony,ale co jesli to nowe "cos" zacznie nam smakowac bardziej niz szkocka? moze lepiej nie ryzykowac :wink:

to bylem ja :mrgreen:

Wojciech - Nie Mar 30, 2008 7:10 pm

To co robią Japończycy nawet smakuje :D W Jastrzębiej Górze Nikka zrobiła furorę.
Na spotkaniach próbowaliśmy :oops: jeszcze wynalazków z Czech, San Marino, Nepalu, Tajlandii :roll: - te lepiej omijać z daleka.

ukaszu - Nie Mar 30, 2008 8:35 pm

to tak wstepnie Grish, jesli mozesz dowiedz sie w jakiej cenie sa takowe wynalazki

-george t stagg, cokolwiek bo jim all daje powyzej 90

-hanyu king of diamonds 1988
-yamazaki single malt 15yo cask strength

-macmyra, cokolwiek

tak wstepnie daj znac czy cos z tego jest, oraz jak ktos ma jakies propozycje to niech pisze : )

Michal - Nie Mar 30, 2008 8:54 pm

ukaszu napisał/a:
-yamazaki single malt 15yo cask strength

Ja jestem za standardową wersją 12yo albo 18yo, bo jak zasmakuje to będzie łatwiej dostępna :P

Poza tym:

Hibiki 17yo
Za whiskymag.com - Martine Nouet - Nose - Beeswax, polished floor, church bench, candle wax.

:lol:

Yoichi
Yoichi 10yo / Michael Jackson - 9 / Jim Murray - 8,25
Yoichi 10yo Single Cask / Michael Jackson - 8,75 / Jim Murray - 9,25
Yoichi 15yo / Michael Jackson - 8,5 / Jim Murray - 9,25