To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku

czyli aktualnie atakujemy... - Cztery dekady whisky

Wiktor - Sob Sty 31, 2009 8:21 pm
Temat postu: Cztery dekady whisky
Zestaw próbek jakościowych "CZTERY DEKADY WHISKY"

Od lat 60-tych do 90-tych XX wieku. Każda dekada ma swoją przedstawicielkę w tym starannie dobranym zestawie. Porcja solidnych wrażeń gwarantowana. BOW.pl rekomenduje!

1. GLEN SPEY 17yo The Old Malt Cask, d. II.1990, b. XII. 2007, single bourbon barrel #3900, 50%

2. DAILUAINE 1985 Berry Bros & Rudd, b. 2006, single cask #BBR1064, 46%

3. GLENDRONACH 1974 Blackadder, d. 18.XII.1974, b. VII.2001, single cask #3407, 50%

4. GLENROTHES 1969 Blackadder Raw Cask, d. 11.XII.1969, b. XI.2004, single sherry cask #19218, 53.8%

Cena zestawu próbek 4x100ml - 265 zł. Do zestawu gratis 50ml Ardbeg 8yo, d. 2000 b. 2008 "Quite Young" The Single Malts of Scotland, 62.6%.

powermac - Nie Lut 01, 2009 6:29 pm

Mam pytanie do BOW, czy nie przewidujecie zestawów po 40 ml?
Wiktor - Nie Lut 01, 2009 6:38 pm

Sprawa wygląda tak: sample 40ml okazały się niezwykle kłopotliwe w produkcji. Sprawdzały się, kiedy jeszcze było nas mniej, toteż próbek przygotowywało się również znacznie mniej ;) Ponadto docierały do nas powtarzające się informacje, że jest to ilość zbyt "szczątkowa", aby zapewnić możliwość wnikliwej degustacji. Trudno się z tym argumentem nie zgodzić.
40-tki będą więc pojawiać się w ofercie sporadycznie, najczęściej w związku z "końcówkami" butelek, lub też w przypadku drogich, czy wręcz bardzo drogich whisky.

powermac - Nie Lut 01, 2009 6:42 pm

OK, dzięki za odpowiedź, przeczytałem i przyjąłem do wiadomości. :mrgreen:
Mistu - Nie Lut 01, 2009 8:31 pm

Tyle ze 265zł na dzien dobry to nie mało :|
ukaszu - Nie Lut 01, 2009 8:42 pm

Mistu proszę Cię, nie rób jaj z kosmitów

265:4 = 66,25zł za sampla + Ardbeg gratis ! czy to dużo ? kupisz raz a dobrze. tyle ;)

Mistu - Nie Lut 01, 2009 8:43 pm

Smiało kupuj Ukaszu, radze sobie bez kalkulatora :|
ukaszu - Nie Lut 01, 2009 8:56 pm

Czy ktoś Cię/mnie zmusza do zakupu ?
Mistu - Nie Lut 01, 2009 8:59 pm

Usunałem komentarz bo nie widze sensu dialogu
David - Nie Lut 01, 2009 9:01 pm

dobra chłopaki daliscie sobie po razie i wystarczy
Mistu - Nie Lut 01, 2009 9:03 pm

:wink:
Wiktor - Nie Lut 01, 2009 9:10 pm

Każda modyfikacja rodzi obawy - rozumiemy to :) Pewnie wiele osób zadaje sobie teraz pytanie - po co właściwie taka zmiana? Dlaczego zestawy? Czy nie można dalej "ciągnąć" oferty sampli pojedynczych? I wyjaśnienie się należy. Oto ono.
Po pierwsze, oczywiście nie rezygnujemy zupełnie z oferty pojedynczych sampli. To widać zresztą po bieżącej ofercie. W dalszym ciągu będą się takowe pojawiały, a to wówczas gdy uznamy, że konkretna whisky warta jest wyodrębnienia (z róznych względów), a to wówczas, kiedy po prostu nie będzie "pasowała" do żadnego kompletu.
Po drugie - powiedzmy, skąd wogóle pomysł zestawów sampli? Otóż, zaczęlismy od jakiegoś czasu dostawać coraz więcej maili z prośbą o polecenie nie jednej, a kilku próbek. Skompletowanie setu - czyli o "zestaw" właśnie. Doszliśmy więc do wniosku, że przydałaby się taka oferta stale, na bieżąco. Lubisz Islay? Proszę bardzo, do wyboru zestaw A lub zestaw B. A może coś przekrojowego? Nie ma problemu, wybierz zestaw C. I tak dalej...
Po trzecie: ważna - a jakże - sprawa (pozornie wyższego) kosztu. Na pewno wartość zestawów nie wzięła się "z kapelusza". Wynika ona ze statystyk wartości zamówień jakie sporządziliśmy. Wynikają z nich określone cyferki. Dlatego będą tworzone zestawy na różnym poziomie cenowym, co już ma miejsce.
Po czwarte - dodatkowy "zysk" stanowi możliwość komponowania zestawów zgodnie z jakąś (mniej lub bardziej ciekawą, jak to w życiu) myślą przewodnią. Poligonem były tutaj akcje "blind-tastingowe". Pijmy, odkrywajmy nowe wersje whisky, ale przy tej okazji dowiadujmy się czegoś jeszcze na nieco szerszej płaszczyźnie. Czy wszystkie whisky z Islay smakują tak samo? Czy beczka beczce równa? Czy whisky ze Spey zawsze ma deserowy charakter? Czy to prawda, że whisky była kiedyś lepsza? Liczymy, że na takie i podobne pytania właśnie zestawy mogą pomóc Wam znaleźć odpowiedź :)

ukaszu - Nie Lut 01, 2009 9:37 pm

w każdym bądź razie, nic nie dawałem.

liczę na to, że dgy w przypadku jak nie uda się rozdzielić całej butli to za jakiś czas pojedyńcze sample będą dostępne