To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku

czyli 'dlaczego napisałem whisky dwa razy?' - Piątek 13ego przyszedł do mnie z opóźnieniem

Michal - Nie Lut 15, 2009 11:12 pm
Temat postu: Piątek 13ego przyszedł do mnie z opóźnieniem
Myślę że nie potrzeba komentarza... :cry:

Nie i nie pozostaje mi nic, jak rozlać w małe buteleczki ponad połowę butelki, damn! :/

KoDeR - Pon Lut 16, 2009 12:37 am

Jak pech to pech, ten dźwięk wyciągania korka, przy każdym nalewaniu ma swój czar.

[ Dodano: Nie Lut 15, 2009 11:56 pm ]
A może jakiś inny koreczek znaleźć i zastąpić??

oscarez - Pon Lut 16, 2009 10:35 am

no wlasnie, myslisz ze nie pasuje? te butelki w wiekszosci standardowe sa...Glenfarclas wprawdzie full size nie znam chyba ale nie powinno byc problemow...
Wiktor - Pon Lut 16, 2009 10:39 am

Nam taka "przygoda" zdarza się średnio raz w miesiącu ;) Stąd podstawowa rzecz to skuteczny plan ratunkowy (bezpiecznie wyjąć pozostałości z szyjki, niełatwa sztuka) - oraz spory zapas korków o różnej szerokości... :lol:
KoDeR - Pon Lut 16, 2009 10:45 am

Wiktor napisał/a:
Nam taka "przygoda" zdarza się średnio raz w miesiącu ;)

o kurcze, to strach się bać. Nie wyrzucę żadnego korka. Nie myślałem, że to aż tak powszechny proceder. Aczkolwiek Wiktorze sądzę, że nie tak mało tych butelek otwierasz w miesiącu. :lol:

Pozdrawiam

powermac - Pon Lut 16, 2009 10:59 am

Ja nigdy nie wyrzucam korków, wrzucam do koszyczka a moja żona od czasu do czasu robi w nim porządek. :mrgreen:
KoDeR - Pon Lut 16, 2009 11:01 am

powermac napisał/a:
Ja nigdy nie wyrzucam korków, wrzucam do koszyczka a moja żona od czasu do czasu robi w nim porządek. :mrgreen:

Ale jak twoja żona robi porządek to znaczy, że wyrzuca?

Pozdrawiam

powermac - Pon Lut 16, 2009 11:26 am

Tak, ale nie wszystkie, tylko te które z niego już wypadają. :wink:
KoDeR - Pon Lut 16, 2009 11:38 am

powermac napisał/a:
Tak, ale nie wszystkie, tylko te które z niego już wypadają. :wink:

Aha. No to muszę sobie obmyśleć mój koszyczek. Na razie dopiero jeden Single malt otwarty więc nie ma nawet czego tam wkładać

Michal - Pon Lut 16, 2009 8:09 pm

Jakiś sposób na wyciągnięcie korka? Lekko tyknąłem go palcem i wsunął sie głębiej więc ledwo tam siedzi i czuje że nie wyjdzie latwo :/
krystian - Pon Lut 16, 2009 8:22 pm

Spróbuj korkociągiem, prawdopodobnie ze względu na ciśnienie da radę wkręcić korkociąg i pozbędziesz się korka.
Ja bym się nie przejmował i wcisnął korek do środka po studencku.
Korek jest obojętny, trunkowi nie zaszkodzi ;)

Pozdrawia > krystian

Wiktor - Pon Lut 16, 2009 8:28 pm

Najlepiej na głębokim wdechu... :lol:

A poważnie - korkociąg odpada, ponieważ korek który się ukrusza ma już niezbyt zwartą strukturę, możemy w ten sposób wyłącznie przyozdobić whisky w butelce paprochami ;)
Radziłbym zaopatrzyć się w lekko zakrzywiony na końcu, ostry szpikulec i, ostrożnie manwerując, nabić drania jak na hak, a potem - w górę! :twisted:

powermac - Pon Lut 16, 2009 8:31 pm

Zawsze zostaje ostateczne rozwiązanie, czyli ubicie szyjki, sprawdza się zwłaszcza w terenie. :mrgreen:
Michal - Pon Lut 16, 2009 9:19 pm

Ha! Wyssalem! :D
I wcale nie musiałem się jakoś wysilać, poszło na prawdę lekko.

Połowa korka którą wyjąłem z szyjki wcale nie przypominała korka. Była jakaś rozmoczona i łamiąca się jak kawałek białego sera. Dziwne.

Ps. W szyjkę pięknie wpasował się korek od nalewki Kredensowej. Depresja zażegnana! ;)

oscarez - Pon Lut 16, 2009 9:22 pm

Mam zamiar kupic GF 15 yo wlasnie tutaj gdzie jestem...mam nadzieje ze to nie wada serii calej :wink: