To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku

czyli 'dlaczego napisałem whisky dwa razy?' - Co nam powie wikipedia?

KoDeR - Pon Lut 16, 2009 11:56 pm
Temat postu: Co nam powie wikipedia?
Dla zabicia nudów, czytam sobie co "fachowcy" naskrobali w wikipedii o naszym ulubionym trunku. Wkurzyłem się już przy opisie historii

Cytat:
Whisky pochodzi najprawdopodobniej z Irlandii. Iryjscy mnisi pędzili trunek....

Skoro pochodzi z Irlandii to chyba byli Irlandzcy mnisi.
Potem moją uwagę przykuł proces produkcji, odpuściłem sobie nawet ich "typologię produkcji"

Cytat:
Surowiec do produkcji irlandzkiej whiskey (oraz szkockiej whisky) stanowi jęczmień: w postaci mieszaniny słodu i nieskiełkowanego ziarna, a także - choć zdecydowanie rzadziej - "czyste" nieskiełkowane ziarno

Cytat:
Następny etap to zacieranie (mashing), gdzie osuszony słód (a raczej mieszanka słodu i nieskiełkowanego ziarna), zalewany jest gorącą wodą (ok. 65 st C) i mieszany w celu "otwarcia" ziaren i rozpuszczenia skrobi.

Cytat:
Otrzymany destylat ma ok 80% zawartości alkoholu i po rozcieńczeniu z wodą destylowaną do poziomu ok. 63% w zasadzie niczym nie różni się od wódki

Mógłbym przytoczyć, jeszcze kilka innych przykładów, ale po co
źródło:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Whisky

krystian - Wto Lut 17, 2009 11:03 am

KoDeR napisał/a:
Cytat:
Otrzymany destylat ma ok 80% zawartości alkoholu i po rozcieńczeniu z wodą destylowaną do poziomu ok. 63% w zasadzie niczym nie różni się od wódki

Tu raczej mogli napisać, że prawie nie różni się od bimbru 8)

pozrawiam > k

oscarez - Wto Lut 17, 2009 12:04 pm

coz...wikipedia miala w zamierzeniu bardzo szczytny cel. Niestety hasla mogl uzupelniac lub tworzyc kazdy. To wlasnie szcytna idee zamienilo w g...
Niedawno byla nawet afera bo koncerny farmaceutyczne zmienialy w wikipedii tresc hasel dotyczacych chorob, lekow dla wlasnych celow marketingowych.

KoDeR - Wto Lut 17, 2009 12:57 pm

Zgadzam się, że to miał być szczytny cel. Aczkolwiek, przeglądając pobieżnie anglojęzyczną wikipedię,to samo hasło, a jakoś inaczej to wygląda. No cóż nie oczekujmy cudów. Co do tego przekrętu z firmami farmaceutycznymi to nie wiedziałem