czyli 'dlaczego napisałem whisky dwa razy?' - Co nam powie wikipedia?
KoDeR - Pon Lut 16, 2009 11:56 pm Temat postu: Co nam powie wikipedia? Dla zabicia nudów, czytam sobie co "fachowcy" naskrobali w wikipedii o naszym ulubionym trunku. Wkurzyłem się już przy opisie historii
| Cytat: | | Whisky pochodzi najprawdopodobniej z Irlandii. Iryjscy mnisi pędzili trunek.... |
Skoro pochodzi z Irlandii to chyba byli Irlandzcy mnisi.
Potem moją uwagę przykuł proces produkcji, odpuściłem sobie nawet ich "typologię produkcji"
| Cytat: | Surowiec do produkcji irlandzkiej whiskey (oraz szkockiej whisky) stanowi jęczmień: w postaci mieszaniny słodu i nieskiełkowanego ziarna, a także - choć zdecydowanie rzadziej - "czyste" nieskiełkowane ziarno
|
| Cytat: | | Następny etap to zacieranie (mashing), gdzie osuszony słód (a raczej mieszanka słodu i nieskiełkowanego ziarna), zalewany jest gorącą wodą (ok. 65 st C) i mieszany w celu "otwarcia" ziaren i rozpuszczenia skrobi. |
| Cytat: | | Otrzymany destylat ma ok 80% zawartości alkoholu i po rozcieńczeniu z wodą destylowaną do poziomu ok. 63% w zasadzie niczym nie różni się od wódki |
Mógłbym przytoczyć, jeszcze kilka innych przykładów, ale po co
źródło:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Whisky
krystian - Wto Lut 17, 2009 11:03 am
| KoDeR napisał/a: | Cytat:
Otrzymany destylat ma ok 80% zawartości alkoholu i po rozcieńczeniu z wodą destylowaną do poziomu ok. 63% w zasadzie niczym nie różni się od wódki |
Tu raczej mogli napisać, że prawie nie różni się od bimbru
pozrawiam > k
oscarez - Wto Lut 17, 2009 12:04 pm
coz...wikipedia miala w zamierzeniu bardzo szczytny cel. Niestety hasla mogl uzupelniac lub tworzyc kazdy. To wlasnie szcytna idee zamienilo w g...
Niedawno byla nawet afera bo koncerny farmaceutyczne zmienialy w wikipedii tresc hasel dotyczacych chorob, lekow dla wlasnych celow marketingowych.
KoDeR - Wto Lut 17, 2009 12:57 pm
Zgadzam się, że to miał być szczytny cel. Aczkolwiek, przeglądając pobieżnie anglojęzyczną wikipedię,to samo hasło, a jakoś inaczej to wygląda. No cóż nie oczekujmy cudów. Co do tego przekrętu z firmami farmaceutycznymi to nie wiedziałem
|
|
|