To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku

czyli 'pomocy!' - THE SINGLETON 12YO

birkman1 - Śro Mar 17, 2010 12:01 am
Temat postu: THE SINGLETON 12YO
Witam serdecznie czy ktos uprzejmy moze napisac cos na temat tej whisky i przyblizona cene za 70cl "THE SINGLETON" SingleMalt Scotch Whisky of Dufftown(na zdjeciu)Z góry dziekuje
oscarez - Śro Mar 17, 2010 7:38 am

http://www.royalmilewhisk...d=0010000034226
http://www.thewhiskyexchange.com/P-6722.aspx

Kiedys na bezclowce w Szwajcarii litr moglem kupic za...60zl...ale kurs franka byl inny wiec sie nie liczy ;) w sklepach w UK cena 25-28funtow. Patrz wyzej.

birkman1 - Śro Mar 17, 2010 8:32 am

Bardzo dziekuje oscarez.
Single Maniac - Śro Kwi 27, 2011 2:03 pm
Temat postu: Singleton na próbę
Witam! Właśnie dziś kupiłem Singleton 12yo. Za litrową butelkę dałem 195 zł! Na próbę (a single próbuję od ładnych wielu lat), dlaczego nie - szykuje się domowa degustacja, która uskutecznię podczas meczu Barcy z Realem.

W ogóle to jest mój pierwszy wpis na tym forum - ma nadzieję, że nie ostatni. :-)
Slainte mhath agus sonas ort! :D

[ Dodano: Sro Kwi 27, 2011 3:11 pm ]
Birkman1, jutro będę mógł napisać coś na temat tej whisky.

rosomak - Śro Kwi 27, 2011 5:52 pm

Single Maniac napisał/a:
szykuje się domowa degustacja, która uskutecznię podczas meczu Barcy z Realem.

Mysle, ze to zbyt szumna oprawa dla Singletona, polecam cos z polskiej III ligi :wink:

Rajmund - Śro Kwi 27, 2011 8:50 pm

rosomak napisał/a:
Single Maniac napisał/a:
szykuje się domowa degustacja, która uskutecznię podczas meczu Barcy z Realem.

Mysle, ze to zbyt szumna oprawa dla Singletona, polecam cos z polskiej III ligi :wink:

Nie oglądam, bo jakoś z piłką mi nie po drodze, ale słyszałem w radio, że mecz raczej kiepski. Więc może to akurat pod Singletona?

Tak czy inaczej, witaj w naszym gronie, Single Maniac :)

Single Maniac - Czw Kwi 28, 2011 4:47 pm

Rajmund, Pawcio i Rosomak!
dziękuje za przywitanie - podziękuje w języku przodków i protoplastów whisky: Go raibh mile math agat Ladds!
Pawcio, każda chwila i każdy pretekst jest dobry by testować nieznane.
Miałem rzec coś o Singleton 12 yo. Noty degustacyjnej nie będzie, bo nie mogę wpaść w zachwyt na d tym trunkiem - jak pisałem w oficjalnym powitaniu, na którego pomysł wpadłem dopiero dzisiaj.
Albo właściwie niech będzie:
Najpierw spodobał mi się kolor i butelkowanie. 1 litr za 195 zł robi wrażenie za 12 latni trunek. Przyznacie rację, hm?
Oleistość i płacz na ściankach degustantki skojarzyłem z psalmami - niestety, albo z Płaczkami z Drogi Krzyżowej. Smak również w biblijne obszary poprowadził - a dokładnie w gaje orzechowe i gruszkowe (po dodaniu wody), w których na trombicie ktoś coś wygrywał. Taka muzyka i we łbie zagrała. Konkretów więcej nie powiem - może rzeczywiście ten kiepski mecz nie pasował do tego trunku. Raczej nie pasował na pewno... ;-)
Poczekam na inny dzień, o! :-)
Co wczoraj w tej whisky było ciekawe?
Oprocz tego, że urzekła Jej orzechowatość, to skomponowałbym ją z czarną kawą. O ile - ortodoksyjni kawiarze dowodzę, że Irish coffee robi się tylko z irlandzkiej whisky - znam smak irladzkiej kawy, to na bazie Singleton wykreowałbym Scottish coffee, tyle, że absolutnie bez śmietany, bo ta tu zupełnie nie pasuje.

oscarez - Czw Kwi 28, 2011 8:52 pm

Single Maniac napisał/a:
1 litr za 195 zł robi wrażenie za 12 latni trunek. Przyznacie rację, hm?

szczerze mowiac to nie.

Pawcio - Czw Kwi 28, 2011 10:17 pm

Single Maniac napisał/a:
Pawcio, każda chwila i każdy pretekst jest dobry by testować nieznane.

podrywasz mnie?? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Wiktor - Sob Kwi 30, 2011 10:05 am

I'm a rover... :wink: Dzień dobry "koledze po fachu". A któryś jest na tym zdjęciu? ;)

Pęd ku nieznanym edycjom absolutnie popieram, lecz osobiście nie skusiłbym się na S-12 nawet za połowę wspomnianej ceny. Nie dlatego, że kiepska, że daily dram, nawet popularna (zła) opinia o destylarni mnie nie zraża - ale dlatego, że za bodaj 30 euro można pokusić się o litr bardzo porządnej i zarazem mało znanej edycji Balblair, rocznik 1990, niefiltrowanej, niebarwionej (choć akurat tu się nie założę) i w uczciwych 46%. Takie realia. A skąd i jak - PW Czarek 8)
W każdym bądź razie dostrzegam (i doceniam) degustatorski potencjał. Z ciekawością czekam na kolejne posty, choć już w roli czytelnika, głównie... :wink:

PS. Meczu nie widziałem, ale skoro nie nadążał z poziomem za podstawką Singletona, musiało być faktycznie porywające widowisko :lol: Chyba że to mecz krykieta był? :wink:

Yoozel - Nie Maj 01, 2011 1:40 pm

Tu jest szansa

12 yr old Single Malt Scotch Whisky of Dufftown

oscarez - Nie Maj 01, 2011 2:25 pm

Yoozel napisał/a:
Tu jest szansa

Nie kuś :wink:

Pocieszny_PCS - Nie Cze 26, 2011 8:11 pm

Wchodzimy z kumplem do nocniaka a tam pomiędzy JW "z czerwoną kartką" a balantyną stoi tenże Singleton 12. Z cenką 154zł. Jak na nocny cena fajna. Jakbym stargował jeszcze te 10-14 zł to można brać??
oscarez - Nie Cze 26, 2011 8:26 pm

jasne. tylko po co?
MarcinK - Nie Cze 26, 2011 9:00 pm

Ja tam bym proponował wejść do bazy tasting notes... i tam sobie znaleźć coś w przystępnej cenie i polować na to w sklepie, ew jest na forum topic whisky godnych polecenia na początek - ja tak sobie "pomagałem" w zakupach SM i póki co nie żałuje :)

O, oto link.