To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku

czyli 'niewiele pamiętam ale...' - najmłodsza zabutelkowana PE

Czarek - Wto Maj 25, 2010 9:36 pm
Temat postu: najmłodsza zabutelkowana PE
Tafiło się ślepej kurze ziarno. :wink:
Według whiskybase najmłodszą zabutekowaną Port Ellen była 10 letnia edycja Signatory o mocy 43%. zebrała niezłe noty 8) http://www.whiskybase.com...1&whiskyid=4537
przypadkiem w barze whisky we Frankfurcie n/O wyszperałem między kartonikami dziwnie podejrzaną butelczynę, która z daleka nawet wyglądała na cos co swiatła dziennego nie widziało od lat, jak się okazało była to buteleczka starego buttlingu z resztką zawartości --- PE 10 yo 60 % Signatory
no to dram i :shock: :shock:
poziom nieosiągalny dla wspólcześnie rozlewanych 10-cio letnich maltów i to niezaleznie od tego z jakiej destylarni i przez kogo są rozlewane, nie przypuszczam by kiedykolwiek jeszcze tak młoda whisky potrafiła tyle zaoferować, czasy się zmienili i nawet to co odczeka w beczkach 30 lat nie zbliża się do tej edycji. Kilka lat temu kupiłem w Złotym Groszu w Poznaniu Talisker 10 yo rozlewana w 1993 i to tez była whisky że czapki z głów. W onym barku porównawczo do tej 10 yo PE miałem 24 yo OB CS i była mniej ciekawa :wink:

windham hell - Śro Maj 26, 2010 3:34 pm

Czarek napisał/a:
Tak się zdarzyło że trafiło się ślepej kurze ziarno

jest napisane szukajcie a znajdziecie :wink:
napisz Czarku cos więcej o wrażeniach :)

Wiktor - Śro Maj 26, 2010 3:52 pm

...to musi być nie tylko jedna z najmłodszych PE, ale i jeden z pierwszych bottlingów z Signatory ;)
pozazdrościć "strzału" :!:

Czarek - Śro Maj 26, 2010 5:51 pm

w butelce było jeszcze jakieś **
10 E/20ml :mrgreen:

Wiktor - Śro Maj 26, 2010 6:20 pm

darmo! :mrgreen:
mik_us - Śro Maj 26, 2010 8:37 pm

Gratulacje :)
Jass - Pon Maj 31, 2010 8:39 am

Graj w LOTTO, Czarek. Z takim szczęściem... ;)