czyli 'niewiele pamiętam ale...' - Tamdhu 1973/2008 35yo 56% Gordon and MacPhail reserve
oscarez - Sob Lip 17, 2010 10:34 am Temat postu: Tamdhu 1973/2008 35yo 56% Gordon and MacPhail reserve Wczoraj przy okazji małego spotkania tarasowego z sąsiadami wpadł Paweł i przyniósł sampla tytułowego. Powiem szczerze, że dawno nie piłem tak dobrej whisky.
W zapachu świetna, dojrzała sherry jakie wyjątkowo lubie. Przebłyski czarnej porzeczki, jeżyny, kawy, ledwie zauważalny dym. Smak na początku zdał mi sie nie nadążający.
Po kilku minutach oddechu okazal sie wyśmienity. Zrównoważony, lekko ziołowy, skórzany, w tle gorzka czekolada, kawa, lesne owoce. Finisz długi i dopełniający całości w sposób znakomity. Świetna moc jak na taki wiek w smaku ledwie zauważalna, a wpływająca na esencjonalność i jakość finiszu. Panowie - ekstraliga.
Pawcio - Sob Lip 17, 2010 10:09 pm
tylko chyba kłopot z dostępnością;(
oscarez - Nie Lip 18, 2010 7:46 am
Dlugo nie szukajac
http://finest-whisky.com/...,67,33,33,1.htm
Wiktor - Nie Lip 18, 2010 9:44 am
Pięknie! A nam się udało późniejszym i co ważniejsze lekko chłodniejszym wieczorem dobrać do kilku butelek Fajna Aultmore z Adelphi, powtórka z Inchgower DR, ale nade wszystko Lafroj 1975 w csie. Pomimo wyraźnego spadku mocy po 34 latach w drewnie, z wrażenia puściliśmy dym uszami... Subtelność i zarazem zdecydowanie. Takie Islay to ja mogę pić
Wojciech - Nie Lip 18, 2010 3:07 pm
Szok chłodniejszy wieczór, u nas tego nie było Od powrotu ze Szkocji whisky w ustach nie miałem, za ciepło.
Zirh - Pon Sie 09, 2010 10:04 am
| oscarez napisał/a: | | przy okazji małego spotkania tarasowego z sąsiadami wpadł Paweł i przyniósł sampla tytułowego. Powiem szczerze, że dawno nie piłem tak dobrej whisky |
Co fakt, to fakt - to Tamdhu było grzechu warte. Dzięki niej nawet późniejszą dyskusję ze zwolennikami teorii o zamachu w Smoleńsku dało się przeżyć
pawcios - Pon Sie 09, 2010 12:48 pm
Poznałem Yurka to i miałem okazję jej spróbować. Faktycznie rewelacyjna whisky. Pomimo, że kocham torfy to przy tej whisky gęba mi się śmiała z radości
|
|
|