To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku

czyli 'dlaczego napisałem whisky dwa razy?' - Poszukiwana butelka 0,2l Mortlach 70yo Gordon & MacPhail

Rajmund - Śro Paź 13, 2010 7:30 pm
Temat postu: Poszukiwana butelka 0,2l Mortlach 70yo Gordon & MacPhail
Jak donosi ten i ów, podczas zakończonego właśnie festiwalu whisky w Sztokholmie, ze stoiska szwedzkiego importera współpracującego z Gordon & MacPhail skradziono buteleczkę 70-letniej Mortlach. Co prawda, był to maluszek - 20cl - ale cacko to jest warte około 6000 dolarów, więc zrobiło się niezłe poruszenie.

Cóż, nie tak dawno Marcin Miller, wydawca Whisky Magazine, obiecał mi osobiście, że jak wpadnie mu w ręce butelka Mortlach 70yo G&M, to się ze mną podzieli, ale nie sądziłem, że aż tak zależy mu na naszej znajomości. Wzruszające, nieprawdaż? ;)

A swoją drogą, tak kończy się chciwość producentów whisky. Jeszcze parę lat temu dostałem w prezencie - ot tak, bo czemu nie - m.in. buteleczkę Whisky That Cannot Be Named 50yo (tak naprawdę Glenfarclas) z Adelphi Distillery. Jakoś nikomu wtedy nie przyszło do głowy, że 50-letnia Glenfarclas może być warta tysiące dolarów. Toteż nikomu - do tej pory - nie przyszło do głowy tego kraść.

Aha, teraz rozumiecie być może moje peany na cześć edycji whisky butelkowanych przez Adelphi Distillery ;)

Pozdrawiam,
Rajmund

Wiktor - Śro Paź 13, 2010 7:48 pm

Szkoda ze to tylko 20cl, ale jakaś cola, cytryna, parę kostek lodu i choć long drinki będą jak trzeba ;)