To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku

BOW must go on... - Nowi whiskomaniacy na forum

Wiktor - Nie Sty 23, 2011 8:18 pm

Mi tam styl notek zupełnie nie wadzi, a z treścią polemizować nie mam jak - ze względów oczywistych ;)
Jedno, o co chciałbym dopytać: jakie konkretnie starsze single masz Janku na myśli? Chciałbym w ramach odmiany spróbować tej mieszanki na A, skoro taka dobra, rzucając ją na właściwą płaszczyznę porównań...

oscarez - Nie Sty 23, 2011 8:41 pm

Nie napisalem, ze mi wadzi. Napisalem, ze wydaje mi sie bardzo znajomy. Ot tyle 8)
Wojciech - Nie Sty 23, 2011 9:20 pm

Oj inkwizytor ma podejrzenia :mrgreen: A swoją drogą przypuszczam, że taki 21 letni blend tani nie jest, może nawet droższy od całkiem niezłego malta, czyli wolę malta :D
Rajmund - Nie Sty 23, 2011 9:24 pm

Wojciech napisał/a:
A swoją drogą przypuszczam, że taki 21 letni blend tani nie jest,

Wczoraj widziałem w Auchan jakiś 30-letni blend (Glen Scanlan, albo jakoś tak), który kosztował 229 zł. W sumie to chyba nie pokrywa kosztów magazynowania tego czegoś przez 30 lat... ;)

oscarez - Nie Sty 23, 2011 9:27 pm

Wojciech napisał/a:
A swoją drogą przypuszczam, że taki 21 letni blend tani nie jest,

50-55F wiec raczej nie zaryzykuje 8)

Janek_L - Pon Sty 24, 2011 12:18 pm

Wiktor napisał/a:
Jedno, o co chciałbym dopytać: jakie konkretnie starsze single masz Janku na myśli? Chciałbym w ramach odmiany spróbować tej mieszanki na A, skoro taka dobra, rzucając ją na właściwą płaszczyznę porównań...

Drogi Wiktorze,
chodziło mi o raczej o oficjalne botlingi typu np. Glenlivet 18yo :D
A Antiquary 21YO naprawdę warto spróbować.

Wiktor - Pon Sty 24, 2011 4:17 pm

Klir 8)
mieczu - Pon Sty 24, 2011 4:30 pm

Dzień dobry, chciałbym się przywitać.
Zawsze lubiłem whisky, ale nie wiedziałem, że single malt jest taka dobra!.
Ostatnio kolega poczęstował mnie Glengoynem 10 yo i strasznie mi się spodobało.
W związku z powyższym, jak większość ludzi na moim etapie rozwoju, poszedłem do sklepu i zakupiłem to co akurat było, czyli Glenmorangie Original 10yo. Ponieważ nie mam żadnego punktu odniesienia, poza blendami, którymi do tej pory się raczyłem, bardzo spodobały mi się i ta łycha spodobała, więc chyba się wkrótce przechrzczę. W tym roku stuknie mi 40-cha więc już czas zacząć się konserwować markowymi balsamami.

Spijam jeszcze resztkę JW BL która pachnie nawet ładnie, choć smakowo wymięka przy Glenmorangie, więc wiecie, na takim właśnie etapie jestem.
Na początek zamówiłem sobie dwie książki "Whisky. Przewodnik po światowych markach" Helen Arthur, którą jak doczytałem tłumaczył forumowicz i "Whisky malt" Charlesa Macleana, żeby zdobyć podbudowę teoretyczną.
Ponieważ Glenmorangie szybko się rozeszło, będę zamierzał spenetrować trochę temat i conieco zakupić.
Nastawiam się na zakupy przez Internet, ponieważ mieszkam pod miastem i do miasta jeździć nie muszę. Widziałem oferty sklepów singlemalt.pl, www.pinot.pl. Czy warto się tam zaopatrywać. Do singlemalt to nawet mam niedaleko, więc pewnie będę mógł się osobiście wybrać (pewnie warto?).
Co do repertuaru, to ponieważ jestem b. na początku, chętnie posmakuję sobie dolnej półki, zanim moja choroba się rozwinie.
Tak sobie myślę, że na początek spróbowałbym tych:
Talisker 10
Highland Park 12
Laphroaig Quarter Cask
Glengoyne 12 CS
Glengoyne 12 CS
Glenmorangie Quinta Ruban
Popełniam jakiś błąd koncepcyjny i powinienem zmodyfikować reżim badań, czy na początek jest okej?

pozdrawiam

Wiktor - Pon Sty 24, 2011 4:57 pm

Kłaniamy się 8)
Start całkiem sensowny. Teraz żeby tylko nie zgubić motywacji: będzie coraz lepiej, ale i coraz drożej :twisted:
Jedną Glengoyne 12yo CS zastąp jednak wersją 17-letnią :wink: Spróbój Glenliveta Nadurrę, w wersji CS. Nie wahaj się przy Lagavulinie 16yo. I tak dalej, i tak dalej... Powodzenia.

PS. Sprawdzone adresy zakupowo-wysyłkowe:
www.cadenheads.com.pl
www.sztukawina.pl
http://www.wina-mp.pl/lis...2=Single%20Malt
www.alkoholeswiata.com
Przejrzeć, porównać... i nic, tylko kupować ;)

Wojciech - Pon Sty 24, 2011 5:18 pm

Nie zapomniej również o Laproaigh 10YO, tej whisky nie można pominąć. Kiedyś były dostępne, w każdym lepszym sklepie, prawie wyłącznie Classic Malts. Teraz jakoś z tym gorzej, ale to Talisker/Oban/Cragganmore/Glenkinchie/Lagavulin/ trzeba na początku zaliczyć.
Wiktor - Pon Sty 24, 2011 5:28 pm

Tak, tak. I jeszcze nieśmiertelną, ciągle ponadprzeciętną Aberlour A'Bunadh. Wojciechu, dlaczego mnie nie poprawiłeś? ;)
Wojciech - Pon Sty 24, 2011 5:45 pm

Do Laproaigh 10yo mam bardzo specyficzne nastawienie. To jedna z dwóch whisky przez które złapałem bakcyla maltowego :wink:
oscarez - Pon Sty 24, 2011 7:53 pm

Wiktor napisał/a:
PS. Sprawdzone adresy zakupowo-wysyłkowe:
www.cadenheads.com.pl
www.sztukawina.pl
http://www.wina-mp.pl/lis...2=Single%20Malt
www.alkoholeswiata.com
Przejrzeć, porównać... i nic, tylko kupować

ech Wiktor...dwa ostatnie jak przejrzalem to znowu mnie zatkało. Ceny z ksiezyca pobrali, a jeden to wogole ma swietna polityke - ceny niby w sklepie wogole niedorzeczne, a przez internet to prawie dwa razy taniej i czasem zbliza sie do niektorych cen hipermarketowych czy nawet singlemalt.pl. Ciekawe czy ludzie sie nabieraja jeszcze na takie zlodziejskie sztuczki. Myslalem ze powoli sie normuje w polsce z cenami ale skad...

Wiktor - Pon Sty 24, 2011 9:20 pm

Powiadasz? Możliwe, choć dawniej Alkohole Świata miewały nader niezłe promocje. Tak czy inaczej, porównać i wtedy kupować, jak wspomniałem ;)
mik_us - Pon Sty 24, 2011 10:12 pm

oscarez napisał/a:
Gdzie ja juz widzialem takie okreslenia i slownictwo jak w tych notkach...kurde przypomniec sobie nie moge :roll:

Jak w piosence
"Nie zapomisz nigdy, nie zapomnisz nigdy tamtych..." :D