To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku

czyli 'dlaczego napisałem whisky dwa razy?' - Aktualności BoW (z pierwszej strony)

PawelWojcik - Pon Kwi 27, 2015 3:03 pm

malo sie znam na rynku wydawniczym, a w whisky dopiero raczkuje, ale widze ogromna luke. przeciez tej sieczki przeplatanej reklama nie da sie czytac (nie tylko w jez. polskim). moze jestem "dziwny", ale ostatnio wszystko "kartkuje". popatrze sobie na jakis tam strumyk, zloty sygnet goscia "ktory sie zna", ciecie torfu, rekomendowane NAS-a, rosnacy rynek, ...., ....,
whisky robi sie coraz bardziej popularna, grupa docelowa jest coraz szersza, wiec jestem pewien, ze jest miejsce na pisanie obiektywne i "po ludzku".

Rajmund - Pon Kwi 27, 2015 3:30 pm

PawelWojcik napisał/a:
malo sie znam na rynku wydawniczym, a w whisky dopiero raczkuje, ale widze ogromna luke. przeciez tej sieczki przeplatanej reklama nie da sie czytac (nie tylko w jez. polskim). moze jestem "dziwny", ale ostatnio wszystko "kartkuje". popatrze sobie na jakis tam strumyk, zloty sygnet goscia "ktory sie zna", ciecie torfu, rekomendowane NAS-a, rosnacy rynek, ...., ....,
whisky robi sie coraz bardziej popularna, grupa docelowa jest coraz szersza, wiec jestem pewien, ze jest miejsce na pisanie obiektywne i "po ludzku".

Taaaa... Wszystko prawda. Ale ja właściwie nie do Ciebie z tym "żeby się znalazł". Ja tak ogólnie. Może czyta to ktoś, kto chciałby się znaleźć. ;)

PawelWojcik - Pon Kwi 27, 2015 3:51 pm

mialem na mysli, ze jest nisza w rynku, ale pojecia nie mam jak to "sprzedac". napisz kilka "odcinkow" wspomnien na BOW. moze ktos to polknie, jak nie, to chociasz czytelnkom BOW zrobisz dobrze.
Adam Hochul - Pon Kwi 27, 2015 4:18 pm

Lyknal bym tego 12yo co w weekend pilismy w Limburgu ;x Tez nastalgia, prawie jak za Jimem.
rosomak - Pon Kwi 27, 2015 6:14 pm

Rajmund napisał/a:
Ja bardzo chętnie napiszę, niech tylko znajdzie się ktoś, kto zechce to wydać

Rajmundzie napisz, a znajdziemy chetnego. Slowo.
:grin:

Rajmund - Pon Maj 04, 2015 4:08 pm

A propos Jima McEwana - właśnie coś takiego wpadło mi na ekran: http://www.cbsnews.com/videos/whisky-island/
Popatrzcie ile on nalewa, jak już leje prosto z beczki... ;)

Wiktor - Śro Maj 06, 2015 2:36 pm

To i ja dorzucę z tej okazji coś specjalnego. W załączniku przedpotopowy (bodaj z 2005 roku?) film z naszej degustacji z Jimem. Jakość materiału bardzo podła - takie to były czasy - ale treść... warta przypomnienia :twisted:

PS. Film hula w QuickTime i co bardziej kompleksowych odtwarzaczach multimediów ;)

[ Dodano: 13 Maj 2015, 21:35 ]
Obiecane, oficjalne podsumowanie tegorocznego Limburga już online .

Komentarze? Zapraszamy... ;)

Rajmund - Pon Cze 01, 2015 12:35 pm

Ach, jaka radość dla starego hejtera! No muszę się z Wami podzielić. Tym bardziej, że dni nasze policzone, Iluminaci już kładą na nas swoje włochate łapska...

Kiedy - nie bez złośliwości - pisałem o pierwszych numerach czasopisma Whisky, gdzieś tam zdarzyło mi się zająknąć, że autor tekstu o Cragganmore z nr. 1 czasopisma (sierpień/wrzesień 2014), niezwykle szacowny koneser o światowej sławie, Colin Hampden-White, najwidoczniej nigdy nie był w opisywanej destylarni, bo pisze o niej takie banialuki, że każdy, kto tam był choć raz, za głowę się łapie z niedowierzaniem. Pozwolę sobie zacytować:

"Turyści nie tylko zwiedzają gorzelnię. Nie mogą narzekać na brak atrakcji w okolicy. Umożliwia się im również połowy łososia w rzece Spey, strzelanie do rzutków, jazdy off road czy jazdy konne. Czeka też na nich pobliska kolejka linowa w górach Cairngorm oraz podróż koleją przez Highlands, podczas której można napawać się wspaniałymi, górskimi widokami."

No i teraz taka historia... Siedzę sobie przy komputerze, grzebię w internecie, szukam pewnych informacji na temat destylarni Cragganmore, google dymią. Jeden ze wskazanych linków okazuje się otwierać oficjalną stronę Diageo, poświęconą najbardziej eksponowanym spośród ichniejszych destylarni, w tym Cragganmore. Podkreślam, stronę oficjalną koncernu. W tym przypadku więc nie ma mowy o tym, by była przygotowana przez kogoś, kto w ogóle o whisky słyszał, o Szkocji nie wspominając. I teraz uwaga! Na tej stronie (http://www.discovering-distilleries.com/cragganmore/) znajduję taki cytat:

"Visitors can participate in a wide range of activities in the area including salmon fishing on the River Spey, Rothiemurchas estate offers clay pigeon shooting, off road driving, horse riding to name a few. There is the world famous cairngorm mountains so why not visit and take a trip to the top in the Funicular Railway. The Strathspey Steam Railway offers a more traditional scenic view of the highlands of Scotland."

Tak więc, wychodzi na to, że osoby, które wykupiły prenumeratę tego wydawnictwa, wywaliły kasę w błoto. Wystarczy dobrze poszukać po necie, a wszystko się tam znajdzie. Nawet to, co chłopcy z "Whisky" sprzedają Wam jako autorskie teksty.

Jak mawiają Wielcy Angliści, odpoczywam moją walizkę.

Wiktor - Wto Cze 02, 2015 9:08 am

Rajmundzie, Diageo po prostu cytuje u siebie "Whisky". Uczą się i czerpią od najlepszych ;)
Rajmund - Wto Cze 02, 2015 10:43 am

Wiktor napisał/a:
Rajmundzie, Diageo po prostu cytuje u siebie "Whisky". Uczą się i czerpią od najlepszych ;)

No tak, to zmienia postać rzeczy. ;)

Rajmund - Pią Cze 19, 2015 12:22 pm

Parę słów o rocznicowym spotkaniu: http://www.bestofwhisky.pl/news.php?id=142
Rajmund - Wto Cze 23, 2015 1:16 pm

Wczoraj otworzyli Dalmunach:

http://www.bestofwhisky.pl/news.php?id=143

Wiktor - Wto Cze 23, 2015 1:38 pm

Rajmund napisał/a:
spodziewać się więc można, że produkt nowej gorzelni choć trochę będzie przypominał w charakterze whisky ze starej Imperial. Wiem, że nie dla każdego jest to dobra wiadomość.

Chyba znam jednego, dla którego będzie to wiadomość roku ;)

Czarek - Pią Cze 26, 2015 7:46 pm

Imperiale bywały dobre, a co będzie z tego post Imperiala, pożyjemy zobaczymy, ale bym się cieszył to nie powiem :lol:
Rajmund - Pon Cze 29, 2015 11:49 am

Czarek napisał/a:
Imperiale bywały dobre, a co będzie z tego post Imperiala, pożyjemy zobaczymy, ale bym się cieszył to nie powiem :lol:

Stół, nożyce, uderz... ;P