To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku

BOW must go on... - Nowi whiskomaniacy na forum

Rajmund - Śro Wrz 28, 2011 9:00 pm

Witaj na forum :)
Rzeczywiście, Talisker może być nieco ryzykowna na początek, ale właściwie czemu nie? Jeśli nie bardzo Ci podejdzie, to odłóż ją na półkę, nie zmuszaj się do wykończenia butelki, spraw sobie coś łagodniejszego (Aberlour, Gelnfarcals, Dalwhinnie, Oban, Highland Park, itp.), po czym wróć do Talisker po paru łagodniakach. Spojrzysz na nią zupełnie inaczej. No chyba, że Ci od razu posmakuje :)

Mistu - Czw Wrz 29, 2011 8:16 am

Witaj.
Tak jak Rajmund powiedział, nie ma zasady. Osobiście wpadłem po Ardbegu. Sam znajdziesz swój smak i zapach. Nie obawiaj się zadawać pytań mimo, że wewnetrznie są dla Ciebie bezsensowne. Pamiętaj, nie ma głupich pytań są tylko głupie odpowiedzi. Po to tu jestesmy abyś powolutku wszystkiego się dowiedział, oczywiscie po za własnymi odczuciami co do próbowanych single maltów. Taliskier wg mnie jest dobrym wyborem, mocno wkraczasz w akcenty dymne i jesli nie polubisz tego zostaje Ci wiele ciekawych, owocowo-kwiatowych wersji z Spayside, Cambeltown, zreszta powyżej Rajmund Ci kilka wymienił. Powodzenia na forum.

Pawcio - Czw Wrz 29, 2011 2:58 pm

Mistu napisał/a:
Pamiętaj, nie ma głupich pytań

ojjjj są. :idea:

Mistu - Czw Wrz 29, 2011 4:44 pm

Pawcio ja tylko a propo whisky :mrgreen:
Czarek - Pią Wrz 30, 2011 1:45 pm

Pawcio napisał/a:
ojjjj są.

dlaczego SM są droższe od wódki, procenty są bardzo zbliżone :wink:

Rajmund - Pią Wrz 30, 2011 4:02 pm

Czarek napisał/a:
Pawcio napisał/a:
ojjjj są.

I to jest bardzo dobre pytanie. Ja zupełnie tego nie rozumiem ;)

Wiktor - Pią Wrz 30, 2011 5:08 pm

Jak to, one są droższe od wódki??
grzegorzf - Pią Wrz 30, 2011 9:15 pm

Dzięki wszystkim za odpowiedzi :)
Chyba zaryzykuję i wezmę tego Taliskera. Jeszcze pozostaje zakup odpowiedniego szkła, i pewnie w niedalekiej przyszłości będę się mógł podzielić pierwszymi wrażeniami :wink:

RudeBoy - Pią Wrz 30, 2011 9:44 pm

Czarek napisał/a:
Pawcio napisał/a:
ojjjj są.

Ja akurat piję wódki zbliżone ceną do Taliskera, CI 12yo i Laga 16, a jedna jest nawet droższa.

Rajmund - Pią Wrz 30, 2011 10:29 pm

grzegorzf napisał/a:
Dzięki wszystkim za odpowiedzi :)
Chyba zaryzykuję i wezmę tego Taliskera. Jeszcze pozostaje zakup odpowiedniego szkła, i pewnie w niedalekiej przyszłości będę się mógł podzielić pierwszymi wrażeniami :wink:

Czekamy więc na relację.

[ Dodano: Pią 30 Wrz, 2011 11:30 pm ]
RudeBoy napisał/a:
Czarek napisał/a:
Pawcio napisał/a:
ojjjj są.

Ja akurat piję wódki zbliżone ceną do Taliskera, CI 12yo i Laga 16, a jedna jest nawet droższa.

Co to za wódki, Robercie? Bo, nie powiem, czem potrzeba jest :-)

RudeBoy - Sob Paź 01, 2011 4:58 pm

Wódka: Krzeska, Beługa, Beługa Gold Line, Potocki, Russkij Standard Platinum, Imperia, Starka itp.
oscarez - Nie Paź 02, 2011 10:37 am

Tez jadlem hamburgera za 100zl. Nie zmienia to faktu, ze choc swietny to jednak nadal byl hamburger...
RudeBoy - Nie Paź 02, 2011 9:11 pm

Nie łapię Twojej myśli, może za mało wypiłem...
Pawloff - Nie Paź 02, 2011 9:36 pm

oscarez napisał/a:
Tez jadlem hamburgera za 100zl. Nie zmienia to faktu, ze choc swietny to jednak nadal byl hamburger...

Starka to zdecydowanie nie hamburger ; )
Hamburger to profanacja steka.

Wyselekcjonowana wódka Starka, dojrzewająca w dębowej beczce tyle, co dobra whisky, to też dzieło sztuki. Coraz mniej dostępne, co nadaje mu kolekcjonerskiej wartości.

rosomak - Nie Paź 02, 2011 9:44 pm

Niestety Starka nawet ta w wieku lat 50 smakuje nie lepiej niz Loch Lomond. Czemu tak jest nie mam pojecia niemniej nie jest warta nawet polowy swojej ceny.