To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku

BOW must go on... - Nowi whiskomaniacy na forum

Pawcio - Pon Paź 10, 2011 12:10 pm

zapraszał Hirek Wrona ;) , no i Wiktor nie mógł w tym terminie , na pocieszenie dodam że kolacja była warta poswiecenia wieczoru ;) ) a i na odchodnem każdy dostał torebke z dewarsem 12 YO , będzie dla ojca na prezent ;) a i 2 kieliszki glencraina też piechota nie chodza;0
Mistu - Pon Paź 10, 2011 12:26 pm

Eeee to nie całkiem tak źle, jedynie z kiepskim posmakiem w ustach nie wyszedłeś :mrgreen:
Janek_L - Czw Lis 03, 2011 12:10 pm
Temat postu: Domowe blendowanie:)
Trafiłem ostatnio na marniutki niestety blend Black Bottle, rzekomo zawierający islay malts:)))
Cóź było robić, zainspirowany radami Ralfiego (ralfy.com) zacząłem "podrasowywać" zawartość szklanicy sporym chlustem Lang'sa 5yo (też blend ale z tych "premiumowych") ale przede wszystkim Ardbegiem 10yo (2-3 łyżeczki).

Nie wyszedł może rarytas ale naprawdę niezły blendzik:)
Ralfy, miałeś rację!!!

Mistu - Czw Lis 03, 2011 12:28 pm

Szkoda dobrej whisky dla tak beznadziejnej mieszanki. Nie lepiej poprostu wypić malta? 2,3 łyżeczki Ardbega, broń Boże 4 bo to już by była przesada i mieszanka by nie wyszła. Langsoardbeg :mrgreen:
oscarez - Czw Lis 03, 2011 12:29 pm

:shock:
Wiktor - Czw Lis 03, 2011 12:47 pm

Niezły blendzik, akurat pod korniszonka... :lol:
rosomak - Czw Lis 03, 2011 1:35 pm

Proponuje dorzucic galke lodow gryczanych.
Janek_L - Czw Lis 03, 2011 2:41 pm

Niesamowite, że tak niewielka ilość wyrazistego malta potrafi az tak bardzo zmienić charakter dość miernego blenda.
Pocieszny_PCS - Czw Lis 03, 2011 2:43 pm

Oj tam. Czepiacie sie. Ja wlalem do karafki wspomniana black bottle i grantsa 12yo i wyszlo calkiem smaczne zlopadlo.

Bardziej mnie ciekawi inny eksperyment ralfiego, czy da sie podrasowac whisky za pomoca opalonej listewki i syropu klonowego :) Ostatnio byla w tesco black & white za 30 zl, mozna sprobowac ;)

Janek_L - Czw Lis 03, 2011 2:49 pm

Myślę, że warto eksperymentować, w tym w ślad za Ralfym:)))

Polecam edycje Douglasa Lainga tzw. Double Bottle, w których blenduje się 2 single (np. Laphroiga z Macallanem).

Dzisiaj wieczorkiem powtórzę "home blending" w oparciu o Bowmore 15yo na bazie Dewarsa:))

Pocieszny_PCS - Czw Lis 03, 2011 3:03 pm

Ktory bowmore? Darkest czy mariner? Mariner jakos nie bardzo mi sie w glowie komponuje z dewarsem white label
Janek_L - Czw Lis 03, 2011 3:43 pm

Mariner, bo to jedyny Bowmore jaki jest dla mnie zjadliwy:)
Dopóki się nie spróbuje nie wiadomo jak się skomponują te łychy:))
Dam ci znać, co z tego wyszło, ha ha!!!

rosomak - Czw Lis 03, 2011 3:51 pm

Pocieszny_PCS napisał/a:
czy da sie podrasowac whisky za pomoca opalonej listewki i syropu klonowego

Janek_L napisał/a:
Myślę, że warto eksperymentować, w tym w ślad za Ralfym:)))

Janek_L napisał/a:
Dam ci znać, co z tego wyszło, ha ha!!!

Prosze dalszy ciag tej pozytecznej dyskusji prowadzic w dziale best of cos tam/off topic.

P.S. Prosilem powaznie.

Mistu - Czw Lis 03, 2011 8:20 pm

A ile zabawy z tego czytania :shock:
rosomak - Czw Lis 03, 2011 8:29 pm

Mam wrazenie, ze mniej niz z pisania zwlaszcza przez powielane profile.