To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku

czyli aktualnie atakujemy... - Wyspy i Islay w 4 odsłonach

Pawloff - Pią Lis 04, 2011 3:07 pm

poproszę Uigedaila i Arrana.
David - Pią Lis 04, 2011 3:16 pm

Mistu napisał/a:
Własnie dlatego Davidzie mam ochotę ponownie to spróbowac, tego Taliskera

No akurat, co do tego Taliskera to nie mam najlepszego zdania ale próbowac warto :wink:

Mistu - Pią Lis 04, 2011 7:44 pm

Bo zazwyczaj wybieramy poważniejsze, bardziej atrakcyjne dla nas whisky ale cena żadna, 100ml da się wypić, żałować nie będę, potraktowałem to jako eksperyment :wink:
MarcinK - Pią Lis 04, 2011 7:46 pm

I nie ukrywam(y), ze liczymy jako nowi uzytkownicy na taka postawe "starych", którzy czasem nas uratuja i dopomoga w zakupach;)

Obecnie liczę na pomoc w domknięciu Bowmore! :wink: No bo Ardbeg.... ah, nie pozwole mu sie zmarnowac i przepaść :mrgreen:

Mistu - Pią Lis 04, 2011 7:48 pm

Pytaj, ktoś z nas na pewno pomoże.
oscarez - Pią Lis 04, 2011 8:49 pm

Marcin ty sie nie obcinaj bo tu wszystkie za rosomakiem i wiktorem po Arranie jada, a ciekaw jestem ilu z nich pilo chocby tego wlasnie po sherry w CS. nie mowiac o innych. To samo z Bruichladdich. Kto pil Infinity? i wszystkie edycje? kto powie ze 21OB to kiepska whisky? sampluj OB podstawki bo wcale czesto nie sa gorsze od jakis wynalazkow mlodych od DL, DT czy MMD. Czesto sa normalnie lepsze. Bo niestety moda na whisky i butelkowanie byle gowna byle wiecej dotyka nie tylko OB ale i niezaleznych. Wystarczy popatrzec na serie provenance. Jakies pierdy po 8-10 lat w dodatku rozwodnione do 46%. Pilem ostatnio Ben Nevis,GlenGarioch i cos tam jeszcze z tej serii. Glenfiddik 15yo to majstersztyk przy tamtych gownach.
MarcinK - Pią Lis 04, 2011 8:51 pm

No to zes im rzucil wyzwanie Oskarze... 8)
To co? Druga butelke Arrana samplujemy?;-)

rosomak - Pią Lis 04, 2011 8:58 pm

Arrana nie krytykuje bezpodstawnie - probowalem ladnych paru wersji (zapraszam do Szczecina jakby ktos mial ochote na odpowiednia degustacje). Kazdemu wolno sprobowac przeciez, a za jakis czas porownac z czyms dobrym :wink: Kazdy zreszta niech sampluje co ma ochote, a wspomniana w watku selekcja jest dla poczatkujacych, wedlug mnie,naprawde niezla.
oscarez - Pią Lis 04, 2011 9:01 pm

Cytat:
To co? Druga butelke Arrana samplujemy?

bez przesady :mrgreen:

ale prawda jest taka ze czesto ludzie jada po podstawkach nie znajac ich. a wypadaloby sprobowac. Bo roznica miedzy Ardbegiem 10yo a Uigeadail jest dosc spora. Owszem 10yo coraz marniejszy ale jednak Uigeadail to porzadna łycha w rozsadnych pieniadzach. Ten Bowmore tez nie jest wcale zly. Wiadomo ze jak sie zestawi z "clubsami" albo "wanted" czy tam jeszcze czyms to ciezko ale on jest swobodnie dostepny w sklepie i mozna sobie go kupic i wypic bez uczucia odrazy (co w przypadku podstawowych Bowmorow nie jest takie oczywiste) a te wypasy to wysylkowo, ebay, od 100e w gore i w dodatku zanim posmakujesz i stwierdzisz ze dobra do barku to juz ja wykupili.
Talisker moze nie jest wybitny ale tez jest przyzwoity, rozsadna moc, rozsadna cena. Jak ktos ma ochote na super Taliskera to 25 i 30yo sie nadaja. Tylko kto bedzie wiedzial co w nich jest super jak nie sprawdzi 10yo czy 57North? chyba ze cena swiadczy dobitnie o ich jakosci.

[ Dodano: Pią Lis 04, 2011 9:03 pm ]
rosomak napisał/a:
Arrana nie krytykuje bezpodstawnie - probowalem ladnych paru wersji (zapraszam do Szczecina jakby ktos mial ochote na odpowiednia degustacje). Kazdemu wolno sprobowac przeciez, a za jakis czas porownac z czyms dobrym Wink Kazdy zreszta niech sampluje co ma ochote, a wspomniana w watku selekcja jest dla poczatkujacych, wedlug mnie,naprawde niezla.

mialem raczej na mysli klakierow bo Ciebie nie posadzam o rzucanie krytyk na prawo i lewo bez znajomosci tematu. Nawet z za wysoko powieszona poprzeczka ;)

rosomak - Pią Lis 04, 2011 9:08 pm

Ehh szkoda tylko, ze nasladownictwo w sprawie wypuszczania dziesiatek podstawek OB bez zadnych wymagan jakosciowych staje sie coraz powszechniejsze....
Wiktor - Pią Lis 04, 2011 9:08 pm

Oscarez, Ty arranofanie... :lol:

Z B'Laddie to jednak przesadziłeś! :mrgreen:

[ Dodano: 4 Listopad 2011, 21:10 ]
oscarez napisał/a:
kto powie ze 21OB to kiepska whisky?

[ Dodano: 4 Listopad 2011, 21:10 ]
oscarez napisał/a:
21OB to kiepska whisky

:mrgreen:

oscarez - Pią Lis 04, 2011 9:12 pm

Tralala Wiktorze. Jakie oceny dales 20yo? 21 pamietam z krakowa i tez sie nie krzywiles. Owszem, to nie sa zajebiste lychy ale warte sprobowania, warte napicia sie. A co do Arrana to sam jestem ciekaw tej edycji i zanim go nie sprawdze to nie skrytykuje.
Rosomak, podonie jest ze wspomniana seria Provenance czy DT NC2 chociazby. Kontrola jakosci w tym przypadku? chyba sie najebala. A wiek czy cena blisko podstawek.Regoly zatem brak.

MarcinK - Pią Lis 04, 2011 9:13 pm

I mi temat rozmyja....

To co Panowie? Moze po Bowmorku na zgode? :lol: :lol: :lol:

re down:
Jasne, jasne. Kazdy tak mowi :wink:

oscarez - Pią Lis 04, 2011 9:16 pm

MarcinK napisał/a:
To co Panowie? Moze po Bowmorku na zgode?

alezmy pelna zgoda :D trzeba pic i probowac whisky. A Bowmora tego znam wiec odpuszcze. Zreszta mam go pod nosem i jakby poczul zew to kupie sobie flaszke.

rosomak - Pią Lis 04, 2011 9:17 pm

Racja rozmywamy temat Marcinowi - proponuje powrot do meritum.