To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku

czyli 'dlaczego napisałem whisky dwa razy?' - A jaką kombinację się raczenia wieczornego preferujesz?

mik_us - Pon Gru 29, 2008 8:45 pm

Ciekawy wątek, właśnie zagłosowałem. U mnie sytuacja jest klarowna - nigdy się nie dorobiłem kilku otwartych na raz butelek whisky :) więc "Jedna destylatnia, jeden rocznik, kilka kieliszków!". Kilka = maksymalnie trzy. Kieliszek delikatny... wręcz kobiecy ? :) Schladerer, troszeczkę inny niż w rankingu:
http://www.bestofwhisky.pl/news.php?id=61

Czerwek - Pon Gru 29, 2008 10:22 pm

Mam raczej podobnie. W tej chwili mam tylko jedna butelke whisky otwarta, choc akurat dzisiaj popijam Baileys - jest bardziej odpowiedni do intensywnej nauki, jaka od kilku tygodni w kazdym wolnym terminie uprawiam...
Wiktor - Wto Gru 30, 2008 9:30 am

...opcja dla wyczynowców "zapodaję obfitego wira z butelki Lagavulin 30yo CS, zagryzam ogórkiem kiszonym i idę spać" :mrgreen:
ukaszu - Wto Gru 30, 2008 10:55 am

co chyba dziwne, odp nr 3: "Jedna destylarnia, ale różne roczniki", nie dostala zadnego glosu a gdybym mial z obecnym "doswiadczeniem" spozywac - chcialbym moc wlasnie tak ; )

Wiktor, zaopmnials dodac iz zamiast wody zrodlanej dodajesz kapke wody z beczki po sledziach. dla smaku

Czerwek - Wto Gru 30, 2008 11:09 am

Na pewno masz racje, wszak wtedy mozna najlepiej porownac to co destylarnia wypuscila :)

Ale w moim wypadku poki co problem polega na tym, ze jakos arek nie jest az tak wyposazony w rozne roczniki z jednej destylarni :) To sie pewnie w przyszlym roku zmieni...

windham hell - Wto Gru 30, 2008 11:48 am

Khaooos też jest fajny ,zamyka się oczy i bładzi ręką po buteleczkach i trzeba wybrać które najładniej "dzwonią " :mrgreen:
oscarez - Wto Gru 30, 2008 8:55 pm

A ja jako zwolennik Laphroaiga pije Laphroaiga :) zaczynam od CS potem QC pozniej 10 yo i w zasadzie po tym wstepie 15 yo juz nie odrozniam od reszty :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

[ Dodano: Wto Gru 30, 2008 8:56 pm ]
czyli roczniki z jednej destylarni 8)

powermac - Wto Gru 30, 2008 9:20 pm

Ja piję, co mam. A mam przeważnie trzy otwarte butelki z różnych regionów, więc mój głos, to "Po kolei - Lowland --> Highland/Speyside --> Islay". Na razie tak lubię, może kiedyś mi się zmieni. :lol:
Pawcio - Sob Sty 03, 2009 9:16 pm

Zwykle w barku przeważa Islay , poza Springbankiem i Mortlachem no jest jeszcze Glen Grant i Inchgower ale te dwie zwykle są na specjalne okazje,
Włąściwie poza Bunna i Bruchladich których aktualnie nie mam znajdzie się i Bowmorek 15YO, Laproaig 10YO, ze 3 rózne Koale ,siakis Ardbeg 10YO ;) ) brakuje mi tylko Laga no ale nie można mieć wszystkiego.

Jeśli zaczynam islay to juz nie ma po co lać Springbanka , Mortlach to deserowa łycha tez by sie nie przebiła.
Dlatego zwykle jeśli pije to kończę Islay. :mrgreen:

pawcios - Pon Cze 21, 2010 4:19 pm

Ja wczoraj miałem Islay... z kumplem zaczęliśmy od Laphroaig QC, potem Coal Ila 12yo, Finlaggan a na koniec Laphroaig Cask
Czarek - Wto Cze 22, 2010 5:01 pm

konkretnie, po męsku :wink:
Jass - Wto Cze 22, 2010 5:32 pm

Ja jak baba w ciąży:) Jak mnie najdzie ochota na słodkie, to słodkie... a potem Islay - dla kontrastu, jak jest w barku:) A staram się żeby zawsze coś było.
Rzadko mi się zdarza żeby była jedna destylarnia w różnych odsłonach...

pawcios - Śro Cze 23, 2010 8:53 am

Ja mam ostatnio jazdę z Islay... torf tak mnie opętał, że o niczym innym nie myślę... właśnie zamówiłem Lagę 16yo i Coal Ila cask strenght :lol:
oscarez - Śro Cze 23, 2010 9:38 pm

pawcios napisał/a:
Lagę

uwazaj zebys tą "lagą" gdzies nie oberwal :mrgreen:

kipers - Czw Cze 24, 2010 8:10 am

Ja mam przeważnie otwarte dwie, trzy butelki (i kilka zamkniętych) i trzymam się raczej zasady, żeby były zróżnicowane, chociaż reguła Pareto się u mnie sprawdza, na korzyść Islay, oczywista ;)
Z reguły wieczorową porą uskuteczniam tylko jeden kieliszek, ale jak zdarzają się dwa, to raczej w kolejności lżejsze -> cięższe.

Whisky przeważnie "kombinuję" z książką, ale jak mam nową whisky w kieliszku to nigdy, przenigdy - notki trzeba porobić ;)