To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku

czyli 'niewiele pamiętam ale...' - 3 w jednym czyli promocyjne opakowanie Bowmore 12 YO

pawelb - Czw Kwi 09, 2009 8:45 am

enigmatycznie mowiac-kukulcze jajeczko na swieta?
Wiktor - Czw Kwi 09, 2009 10:04 am

kolorek ma fajny :twisted:
pawelb - Wto Kwi 14, 2009 8:58 am

Wiktor napisał/a:
kolorek ma fajny :twisted:

fakt

rybak - Wto Kwi 14, 2009 11:28 am

oscarez napisał/a:
ale fakt, w enigmie kiszonej kapusty nie przypominam sobie. Moze daj odstac jej. to czesto pomaga ;)

Ona stała całkiem sporo. Miałem do wypicia litrową flaszkę w pojedynkę i trochę czasu mi to zajęło. Nie pomogło ;(

oscarez - Wto Kwi 14, 2009 8:37 pm

Moze ta kiszona kapusta to jaksa ukryta teskota za ojczyzna, a nie wina biednego Bowmorka?? :wink:
rybak - Wto Kwi 14, 2009 8:49 pm

Może i tak. Dawno bigosu się nie jadło. Przy okazji (skoro i tak jesteśmy przy Islay): Laphroaig rozszerza portfolio i chociaż zapowiedź "Triple Wood" budzi pewne obawy, to i tak nie mogę się doczekać :)
oscarez - Śro Kwi 15, 2009 6:35 am

Ja jestem bardzo ciekaw tego Lap, nawet Grish mial w UK poszukac ale chyba nie znalazl. Obawiam sie tylko ze to nie rozszerzenie Port folio, a okazjonalna edycja limitowana :( masz jakies pewne informacje?
kipers - Śro Kwi 15, 2009 8:12 am

Cześć,

To może ja, niepytany, odpowiem :) Triple Wood ma być roszerzeniem portfolio. Pierwszy wypust był przewidziany dla sklepów wolnocłowych (litrowe butelki). Późnym latem 2009 trafi powszechnie do sklepów, już w standardowych objętościach.

Przy okazji Laphroaig wycofuje 15Y i zastąpi ją 18Y, która jest podobno jeszcze lepsza. Wypada zatem zakupić 15Y, bo za jakiś czas będzie rarytasem ;)

Dodatkowo, od tej pory 10Y CS będzie "single batch" - whisky będzie rozlewana prosto z beczek, zatem poszczególne bottlingi będą się od siebie różnić. Destylarnia określa ten sposób jako o"bardziej naturalny", i myślę, że można się z nimi zgodzić.

pozdrawiam,
k.

oscarez - Śro Kwi 15, 2009 8:49 am

dzieki za wyczerpujace informacje i biegne do sklapu po 15yo ;) ))
niestety przy takich nowosciach mozna sie spodziewac wzrostu cen pod przykrywka "single batch" czy 18yo :( (( takie juz panuja zasady. ciezko podniesc poprostu ceny to wprowadza sie "nowe produkty" nie dajac szans wyboru wycofujac te tansze-stare....
co do triple wood to wlasnie wiedzialem o bezclowce, a nie wiedzialem o planach wydawniczych na lato :)
masz jakies info o quarter cask? bo to moja ulubiona wersja...

kipers - Śro Kwi 15, 2009 9:15 am

oscarez napisał/a:

masz jakies info o quarter cask? bo to moja ulubiona wersja...

Tu chyba bez zmian - nie było żadnych informacji o tej wersji.

rybak - Śro Kwi 15, 2009 9:59 am

kipers napisał/a:
Przy okazji Laphroaig wycofuje 15Y i zastąpi ją 18Y, która jest podobno jeszcze lepsza. Wypada zatem zakupić 15Y, bo za jakiś czas będzie rarytasem ;)

Dokładnie to samo pomyślałem! A że jestem człowiekem czynu, to buteleczka 15tki już do mnie leci pocztą. Nie mogę się doczekać.
CS to, jak dotąd, moja ulubiona wersja Laphroaiga, więc pomysł na Single Batch uważam za ciekawy. Jak na razie Laphroaig nie zawiodła mnie ani razu, więc generalnie jestem dobrej myśli. Co do Triple Wood - Auchentoshan się udało, więc może i Laphroaig da radę. Mam nadzieję, że nie będzie to sposób na maskowanie kiepskich beczek przy pomocy sherry i porto ;)

Mistu - Śro Kwi 15, 2009 10:09 am

Zmiany typowe na podniesienie cen, nie sadze aby była widoczna różnica pomiędzy 15y.o a 18y.o

[ Dodano: Sro Kwi 15, 2009 11:09 am ]
Ale miejmy nadzieję, że nie będe miał racji

rybak - Śro Kwi 15, 2009 10:31 am

oscarez napisał/a:
niestety przy takich nowosciach mozna sie spodziewac wzrostu cen pod przykrywka "single batch" czy 18yo

Oh, co za czarnowidztwo! Niekoniecznie ma to na celu wyciągnięcie więcej kasy. Może po prostu podążanie za trendami i oczekiwaniami klientów? Balvenie Signature i Aberlour A'bunadh są też rozlewane w batchach, a cenę mają przywoitą. Miłośnicy maltów są coraz bardziej wyedukowani i oczekują tego, co najlepsze - cask strenghtów, "unchillfiltred", nie barwionych, single batch whisky. A kilka funtów więcej z kieszeni nie pożałuję, nie za nowe wersje Laphroaiga :)

Wiktor - Śro Kwi 15, 2009 11:46 am

ja zaś myślę, że po prostu mają wreszcie wystarczającą ilość ponad 18-letnich zapasów, by masowo je butelkować - cena idzie w górę, co jest w takim przypadku oczywiste (a i potwierdzone, kto zgadnie ile będzie kosztowała L18ob?), zobaczymy czy zostanie uzasadnione zwyżką jakości :)
rybak - Śro Kwi 15, 2009 3:21 pm

Wiktor napisał/a:
kto zgadnie ile będzie kosztowała L18ob?

15YO kosztuje ca. 50 funtów. Myślę, że 18YO będzie kosztować ca. 60 funtów (+-5)