czyli aktualnie atakujemy... - Bladnoch - składka
Czarek - Pon Cze 21, 2010 3:16 pm
| Pawcio napisał/a: | | 30YO Koala w casku za 50 funtów , hmmm...................... gdzie tkwi haczyk?? |
miałem 28 yo i była ok, Maro nabył 25 yo styl inny ale nadal ok
tak więc bez obaw wezmę całą 30 yo
a czy Pawcio nie dostał sampla tej 28 yo BF
Wiktor - Pon Cze 21, 2010 7:22 pm
Ha, dwóch pozycji domknąć nie sposób, a zauważcie, że kalkulację Mirek przy 6 robił
Prościej byłoby chyba samplowo uderzyć po ofercie RMW - tam byłyby dodatkowo 1-2 fulle tylko a konto BOW
Pawcio - Pon Cze 21, 2010 10:28 pm
| Cytat: | a czy Pawcio nie dostał sampla tej 28 yo BF Wink
|
ojj, chyba tak ale jeszcze nie spróbował;)
mik_us - Wto Cze 22, 2010 10:31 am
Cztery butelki są domknięte. Jedna buteleczka jeszcze nie. Pozostały trzy * Glen Ord i finalizujemy. Koszt dostarczenia do Polski wyniesie wtedy nie 25 zł za butelkę a 30 zł.
Szczegóły wyślę na priv.
W tym tygodniu dogrywamy szczegóły składkowe i mam nadzieje że żaden wulkan się nie uaktywni - wydłużyło by to czas oczekiwania na whisky
[ Dodano: Wto Cze 22, 2010 11:34 am ]
| Wiktor napisał/a: | | uderzyć po ofercie RMW |
Co się odwlecze to... ))
Jass - Wto Cze 22, 2010 6:10 pm
To ja poproszę
Caol Ila *
i Glen Ord *
mik_us - Śro Cze 23, 2010 1:16 pm
Wkrótce będą dostępne w casku:
26 yo Linkwood
24yo Benriach,
25yo Glenelgin
1991 Cragganmore
1982 Inchgower
Wiktor - Śro Cze 23, 2010 5:15 pm
Dowiedz się Mirku czegoś więcej o tej Benriach, jaka beczka, moc, czy może wersja peated itp
mik_us - Śro Cze 23, 2010 7:16 pm
Na razie wiem tylko tyle że Benriach miał obniżyć koszty transportu do Bladnoch. Ze skromnych informacji wyczytałem że będzie to 24 letni z 1985 roku... Postaram się dowiedzieć czegoś więcej
[ Dodano: Sro Cze 23, 2010 8:39 pm ]
Ponoć to tem sam cask co był rozlany w zeszłym roku jako 23 letni. Kilka notek od degustujących:
1.
Got plenty of vanilla notes on the nose and pear drops with a little water. Something else green and fresh on the nose which I can't quite get, soap stone perhaps?. (I'll get it second time!!!)
I get a small amount of Peat but nothing strong, just refreshing, which is nice after a days Graft!
Lovely oily finish, a little bit like Cream Soda when water is added and it stays there for some time. In my opinion a sign of a good malt.
2.
Lots of vanilla on the nose and on the tongue. Don't detect any peat at all, just a very refreshing summer dram. A hint of lemon and gooseberries. I love this.
After just the slightest amount of water (careful here), a bit of leather and gravel. Again, very nice with just a touch of H2O. A little oily on the finish, and that's a good thing.
3.
Nose: Floral, Heather, honey
Taste: Honey, sweet and malty
Finish: Fairly long, sweet and malty.
[ Dodano: Sro Cze 23, 2010 8:45 pm ]
To są notki z degustacji Benriach 23yo 49.7% Barrel 5492/1985 Bottled 14/8/2009
Ale ostatnim razem był rozlany ten: Benriach 24yo 47.4% Barrel 5484/1985 Bottled 2/4/2010.
[ Dodano: Pon Cze 28, 2010 8:44 pm ]
Jeżeli jest za dużo angielskiego to przetłumaczę....
Poniżej spis co będzie osiągalne w lipcu:
"During July we expect to bottle a range of casks of “Classic Malt Whisky” all 25yo and over.
28 yo 1982 distilled at Aultmore
28 yo 1982 distilled at Inchgower
27 yo 1982 distilled at Mannochmore
27 yo 1983 distilled at Duailaine
27 yo 1982 distilled at Teaninich
26yo 1983 distilled at Balmenach
26 yo 1984 distilled at Longmorn
25 yo 1984 distilled at Caol Ila
Until the casks arrive down at Bladnoch and can be re-gauged I am unable to indicate the selling price. You will be emailed the price when the bottles become available.
As before, for a period of say a couple of months from when you receive the offer details, forum members will be able to buy any of the bottles at an attractive initial forum price. Please purchase from our internet shop as emails can be missed. I appreciate that there are quite a lot of expensive bottles of whisky and that everyone, including me has a limited budget. We intend to retain some bottles for the shop in our Distillery Visitor Centre
After a couple of months (and provided we still have stock) forum members will only be entitled to 10% discount from our normal retail price.
N.B. The 28 yo 1982 Inchgower will be made available at a “good value” price to those members who have promoted Bladnoch Forum bottlings on other websites. I would not wish you to advertise the forum bottlings on commercial websites which would be unfair, but rather to comment on their availability only on those general websites on which people have an interest in or talk about whisky. I appreciate that for some members in some countries this may not be possible.
Many thanks to those of you who have already sent me proof of having done so. By increasing our forum membership you make it possible for us all to enjoy an increasing range of whisky at what I hope are competitive prices.
Once again thank you for your continued support.
Raymond"
[ Dodano: Wto Cze 29, 2010 4:24 pm ]
28/06/2010
19:23:17
GERMANY
Wczoraj paczka dotarła do Niemiec, jutro lub pojutrze powinna być u mnie.
[ Dodano: Wto Cze 29, 2010 8:01 pm ]
Przesadzili z kursem waluty... Liczyłem składkę po dużo niższym...
http://www.pkobp.pl/index...ty/section=ipko
[ Dodano: Sro Cze 30, 2010 3:13 pm ]
Paczka dotarła, teraz rozlew i wysyłka.
[ Dodano: Czw Lip 01, 2010 3:47 pm ]
Sample wysłałem dzisiaj. Proszę o informację zwrotną dotyczącą smaku, zapachu i finiszu - powinienem ją przekazać zwrotnie do Bladnocha.
Może ona być przekazana do mnie na stronie
p.s.
Dzisiaj w Opolu spróbowaliśmy składkowych whisky... to był bardzo dobry wybór.
Ja tylko dołączyłem do większości więc to nie moja zasługa, mam nadzieję że przyszłe edycje Bladnocha będą równie udane.
[ Dodano: Pią Lip 02, 2010 1:08 pm ]
p.s.
Czekam na opinie Marka, Czarka i Oskara dotyczącą Balblair 20yo @ 53.7%. Jeżeli się one potwierdzą z moją bardzo pozytywną to z chęcią wezmę udział w powtórnej na niej składce.
[ Dodano: Sro Lip 07, 2010 8:57 pm ]
Została rozlana Dailuaine. Jutro zostaną rozlane Aultmore, Mannochmore i Caol Ila.
[ Dodano: Pon Lip 12, 2010 9:01 pm ]
Dostępne są następujące whisky rozlane w lipcu:
1. Dailuaine 26yo
Strength 53.1%
Size 70cl
Sherry Hogshead No. No. 4316
Distilled 2nd November 1983
Matured in a sherry cask a second cask of this fine dram the this one is a rich dark golden colour.
Hand Bottled, non-chill filtered.
Your Price: £39.00
2. Dailuaine 26yo
Strength 56.4%
Size 70cl
Sherry Hogshead No. No. 4315
Distilled 2nd November 1983
Matured in a sherry cask. A light golden colour.A very nice dram.
Tasting notes are for guidance only. All are single cask bottlings therefore there will be variations in taste.
Your Price: £39.00
3. Inchgower 28yo
Inchgower 50.4%%
Barrel No. 6965
Distilled 30th June 1982
Bottled 12th July 2010
Size 70cl
Your Price: £39.50
4. Cragganmore - Aged 19 Years
Strength: 53.8%
Size: 70cl
Clean, grassy and citrus with lovely clean vanilla oak, cereal, apricot, banana and delicate sweet spices. Slightly oily with a tropical fruit middle along with the gloriously clean vanilla oak. Very long with the sweetness building on the palate. Glorious length and finish.
Tasting notes are for guidance only. All are single cask bottlings therefore there will be variations in taste.
There has been no filtration therefore the whisky may appear cloudy or contain sediment / charcoal from the cask.
Your Price: £35.00
5. Balmenach 26yo
Size 70cl
Strength 52.8%
Distilled 14th September 1983
Bottled 12th July 2010
Cask No. 2410
Your Price: £39.50
6. Aultmore 28yo
Cask Strength 53.1%
Size. 70cl
aged - 28 yo
Cask No. 2217
Distilled 25th May 1982
Bottled July 2010
Your Price: £40.00
Wysyłka jak poprzednio 30 funtów + droga do barku.
Rafi - Pon Lip 12, 2010 8:56 pm
Ja bym chętnie spróbował Inchgower i Aultmore, po *
Wiktor - Pon Lip 12, 2010 9:17 pm
Dailuaine, Inch, Balmenach i Aultmore - jest szansa na dokładniejsze opisy?
mik_us - Wto Lip 13, 2010 7:07 am
Dailuaine: rozlano dwa sąsiednie caski, które różnią się kolorem. Jaśniejszego o złotym kolorze jest 276 butelek, ciemniejszego 233 butelki.
Jeżeli chodzi o whisky Inchgower ogólnie nie ma ona zbyt dobrej reputacji jako destylarnia, ale to co wyczytałem i dotyczy się wszystkich rozlewów Bladnoch to większość casków jest sprawdzana przed zakupem. Jeżeli nie osobiście przez Raymonda to przez brokera, ale na pewno nie każda z nich. Jeżeli któraś z whisky jest "rubbish" czyli nadaje się do wyrzucenia to zgodnie z umową Bladnoch zwraca beczkę z powrotem do brokera.
Wracając do Dailuaine, sześć osób z Bladnoch degustowało i próbowało dojść do porozumienia która z nich ta jaśniejsza czy ciemniejsza jest smaczniejsza. Zdania były podzielone, ale żadna z nich nie była zła. Przypomina mi to nasze spotkania
Z etykiety Aultmore mogę jeszcze odczytać że dostępnych będzie 235 butelek.
oscarez - Wto Lip 13, 2010 7:26 am
| mik_us napisał/a: | 1. Dailuaine 26yo
Strength 53.1%
Size 70cl
Sherry Hogshead No. No. 4316
Distilled 2nd November 1983 |
| mik_us napisał/a: | 2. Dailuaine 26yo
Strength 56.4%
Size 70cl
Sherry Hogshead No. No. 4315
Distilled 2nd November 1983 |
Ja chetnie ktoras z tych dwoch.
| mik_us napisał/a: | 3. Inchgower 28yo
Inchgower 50.4%%
Barrel No. 6965 |
i ta
ale jesli sytuacja bedzie sie rozwijac w kierunku innych flaszek to sie zastanowie czy nie dolaczyc. Mirek ten Inchgower jest po bourbonie jak mniemam?
Inchgower po sherry w tym wieku... Takie czesto wymiataja
Wiktor - Wto Lip 13, 2010 8:33 am
Złej Inchgower jeszcze nie piłem Poczekam jednak na pierwsze wrażenia i opinie z Bladnoch Forum, będzie łatwiej o ewentualną decyzję zakupową - całkiem wstępnie 4 w/w bottlingi mnie interesują
mik_us - Wto Lip 13, 2010 8:44 am
| oscarez napisał/a: | Mirek ten Inchgower jest po bourbonie jak mniemam?
Inchgower po sherry w tym wieku... Takie czesto wymiataja |
Nie znalazłem informacji na ten temat, ale ostatnio tylko sherrowe rozlewy były...
[ Dodano: Wto Lip 13, 2010 9:53 am ]
| Wiktor napisał/a: | Złej Inchgower jeszcze nie piłem Poczekam jednak na pierwsze wrażenia i opinie z Bladnoch Forum, będzie łatwiej o ewentualną decyzję zakupową - całkiem wstępnie 4 w/w bottlingi mnie interesują |
Jak po full size to zostaną tylko dwa miejsca w pudełku Ja się piszę na limitowaną wersję Teaninich. Jeżeli nie zabraknie jej i będę mógł wziąć dwie to mogła by ona dojść do składki.
Teaninich 27yo @ 49.2%
Maximum 2 bottles per member.
27 year old single malt
Cask Strength: 49.2%
Size: 70cl
Hogshead No. 7697
Distilled 1st December 1982
Bottled 7th July 2010
Retail Price: £58.00
[ Dodano: Wto Lip 13, 2010 9:54 am ]
Ilość butelek 147...
oscarez - Wto Lip 13, 2010 9:29 am
male nieporozumienie. Na razie nie wchodze w full. zastanowie sie jak beda opinie ale watpie czy zaryzykuje. Jesli Inch jest po sherry to ewentualnie jego wezme calego. Zobaczymy. Jesli po burbonie to wchodze w setki.
Czemu ta Teaninich 27yo jest limitowana? dlatego ze malo czy z innego powodu? jakas specjalna beczka? opinie?
|
|
|