To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku

BOW must go on... - Nowi whiskomaniacy na forum

Aleks - Czw Lip 05, 2012 9:35 am

Witam wszystkich. O whisky nie wiem nic. Prowadzę stronę lifestyle'ową dla mężczyzn i Wasze forum będzie chyba najlepszym miejscem na research. Jeśli znacie jakieś dobre strony w tym temacie miałby serdeczną prośbę o wklejenie linków.
Rajmund - Pią Lip 06, 2012 1:36 pm

Jak by Ci to powiedzieć... Jeszcze nie widziałem strony internetowej, ani nawet pojedynczego artykułu w polskim internecie, który fachowo traktowałby temat whisky. Nieskromnie poleciłbym dział "Wiedza" tutaj, u nas. Poleciłbym gdyby nie to, że zebrane tam wiadomości powstały ponad dekadę temu i są podane w sposób dość amatorski i hurrra-radosny (sam pisałem, więc wiem). Pisane były w czasach gdy w Polsce jedynie garstka ludzi wiedziała co to jest przyzwoita whisky, więc trącą pełną dobrej wiary naiwnością, a miejscami nadmierną dydaktyką. Gdybym pisał coś podobnego w tej chwili, powstałby zupełnie inny materiał, oparty na niemal dwóch dekadach popijania whisky słodowej i dziesiątkach wizyt w Szkocji. Tak czy owak, w miarę możliwości służę pomocą w redagowaniu bądź korekcie merytorycznej materiałów dot. whisky przeznaczonych na Twoją stronę. Kontakt na priv.
Tad - Nie Lip 08, 2012 10:43 pm

Rajmund napisał/a:
bądź korekcie merytorycznej materiałów

Innymi słowy, uważaj chłopie co piszesz, bo bywali tu już tacy, co po "korekcie merytorycznej od Rajmunda" musieli sobie dać spokój na pół roku z wyrażaniem siebie w internecie i skorzystać z pomocy psychologa. 8-)

Pawcio - Pon Lip 09, 2012 11:46 am

Tomek ...ty brutalu..
Czajkus - Sob Sie 18, 2012 6:58 pm
Temat postu: Czajkus przywitanie
Witam,
Ja się przedstawię jeszcze raz (choć nie wiem czy się przedstawiałem poprzednio). Na imię mam Łukasz, mieszkam w Krakowie. Na forum zapisałem się jakoś w 2006 r. głównie chcąc zaczerpnąć informacji dotyczących miniaturek. Miniaturki alkoholi zbieram od 1995 r. ale mam już niemal wszystkie, które chciałem mieć i miejsce się skończyło więc zajmuję się tym coraz mniej. Jestem także administratorem forum poświęconego miniaturkom.
Whisky lubię, mam przyjaciela który ma trochę podstawek i jak się z nim widzę sobie pijemy, najbardziej smakowała mi dotychczas Caol Ila 18 yo, lubię także Laphroiga ob (innych Laphroigów nie piłem). Nie uważam siebie za jakiegoś wybitnego degustatora, ale w tej Caol Ili wyczuwam kompot z suszu jaki jest na święta i to mnie w niej urzekło. Chciałbym kiedyś napić się jakichś whisky, których smak mi zostanie z tyłu głowy.

Wśród miniaturek parę lat temu najbardziej podobały mi się bourbony i kanadyjskie whisky i miałem dużą wiedzę na ich temat. Wymieniałem się także z 15 razy z kolekcjonerem miniaturek, którego najbardziej szanuję Davidem M. Spaid - on przez ponad 30 lat wydawał kwartalnik Miniature Bottle Collector, mam też od niego książkę, którą wydał pod koniec lat 70 pokazującą miniaturki bourbonów. Tutaj opisuję niektóre najładniejsze buteleczki http://www.czajkus.friko.pl/Blog/Blog.htm

W chwili obecnej najbardziej zajmuję się historią przedwojennych producentów alkoholi w Polsce takich jak Baczewski, Kantorowicz, Kasprowicz i inni i chyba mam największą wiedzę na ten temat. W Szkocji wiedza na temat dawnych producentów jest znana a u nas, w kraju który jest niby potęga w produkcji wódki, zapomina się co produkowano 10 lat wstecz.

Zajmuję się także historią produkcji Starki, ponieważ wykonałem miniaturki Starki 50-letniej i chciałbym jeszcze zrobić taką książeczkę na jej temat. Starka na forum raczej nie jest dobrze postrzegana, ale Polacy trzymali ją po kilkadziesiąt lat w beczkach na długo przed tym nim Szkoci wpadli na ten sam pomysł. Wykonałem także miniaturki absyntów Boggy Set - co także jest ciekawe :)

Poza miniaturkami zbieram także etykietki z wódek z Polmosu i staram się kupować polskie alkohole, które znikają z rynku. Robię także dobre drinki z tanich alkoholi (z drogich zrobić drinka to żaden problem) i czasami sam robię różne likiery.

Bardzo podoba mi się podpis u Pawcia o przyjaciołach, jako ciekawostkę więc podam ostatni przepis z Ustawy o akcyzie od trunków z 1866 r. na ustawie jest jeszcze dopisek "Na oryginale Jego Cesarskiej Mości ręką napisano: "Ma być według tego" :)

Pozdrawiam
Czajkus

Czarek - Sob Sie 18, 2012 8:45 pm

I takie prawo winno byc :wink:
jesli masz ochote na dobre sm to moze dasz rade do mlyna, mi sie niestety wesele trfilo

MariuszKa - Nie Sie 19, 2012 9:36 pm

Witam wszystkich. Zaczynam nowy etap w życiu. W końcu zmiana warty, 3 z przodu. Więc nadszedł czas żeby zacząć pić szlachetniejsze trunki. Liczę że zdobytą tu wiedzę teoretyczną będę mógł przetestować organoleptycznie. Pozdrawiam
Rajmund - Nie Sie 19, 2012 9:51 pm

Witaj :)
Czas najwyższy. Powodzenia. :)

Romekkk - Wto Sie 21, 2012 8:29 am

Witam Forumowiczów:) Od jakiegoś 1,5 roku stałem się wielbicielem whisky single malt, stąd też moje zainteresowanie informacjami zawartymi na tym świetnym portalu!
Czarek - Wto Sie 21, 2012 11:20 am

Witam
Baw się dobrze :wink:

Kiba - Pon Wrz 10, 2012 8:15 pm

Pawloff napisał/a:
Kiba napisał/a:
a co do Ardbeg 10 to widziałem coś takiego chyba za 220-230zł...

230 za podstawkę Ardbega :shock:
To już możesz śmiało nazwać zdzierstwem, lepiej poszukaj whisky w innym sklepie.

Jak już będziesz chciał kupić podstawowego Ardbega to idź do Auchana, Makro, Selgrosa etc. nie powinno być drożej niż 169 zł
a jeżeli nie piłeś nic innego z tej destylarni, to nie widzę przeszkód, żeby zacząć właśnie od podstawowej wersji Ardbeg TEN.

wszystko co kupiłem to w makro bo robie tam zakupy 2 razy w tygodniu więc się orientuje, a ten ARdberg 10 widziałem w auchanie niestety za ~220 . kiedyś dawno misię obiło o oczy w realu za 160zł ale niestety już dawno tego tam nie ma:(
chyba ze istnieje jesszcze mozliwosc ze to nie byla ta podstawa:)
jakie są rodzaje tego ardbergu i czy łatwo odróżnić po etykiecie? :)
pozdrawiam

Pawloff - Pon Wrz 10, 2012 8:20 pm

Tu znajdziesz info o podstawowych wersjach OB:
http://www.ardbeg.com/ardbeg/the-ardbeg-range

Oprócz Blasdy wszystkie wersje mogę polecić (Blasdy nie piłem i nie zamierzam)

Kiba - Pon Wrz 10, 2012 10:42 pm

Pawloff napisał/a:
Tu znajdziesz info o podstawowych wersjach OB:
http://www.ardbeg.com/ardbeg/the-ardbeg-range

Oprócz Blasdy wszystkie wersje mogę polecić (Blasdy nie piłem i nie zamierzam)

no w sumie:)
patrze tak w sklepie ballantinesa ile tam jest rodzajów to ta stronka sie przy tym chowa ;d
nawet nie wiedziałem że malty moga być w litrowym butelkach tak jak jest w tym sklepie wtedy cena 220zł była by do przełknięcia ;)

oscarez - Wto Wrz 11, 2012 6:18 am

Kiba napisał/a:
patrze tak w sklepie ballantinesa ile tam jest rodzajów to ta stronka sie przy tym chowa ;d
nawet nie wiedziałem że malty moga być w litrowym butelkach tak jak jest w tym sklepie wtedy cena 220zł była by do przełknięcia

Stary.... Ardbergi to nawet w 3 litrowych butelkach mozna znalezc. I dopiero wtedy 220zl nabiera nowego wymiaru...i po etykiecie tez idzie odroznic ale lepiej powiem Ci po wielkosci butelki. Taka moja przyjacielska rada.

Pawloff - Wto Wrz 11, 2012 4:05 pm

oscarez napisał/a:
Kiba napisał/a:
nawet nie wiedziałem że malty moga być w litrowym butelkach tak jak jest w tym sklepie wtedy cena 220zł była by do przełknięcia

Stary.... Ardbergi to nawet w 3 litrowych butelkach mozna znalezc. I dopiero wtedy 220zl nabiera nowego wymiaru...i po etykiecie tez idzie odroznic ale lepiej powiem Ci po wielkosci butelki. Taka moja przyjacielska rada.

a nawet w 4,5 litrowych
http://www.shopandgo.pl/pl,3449,product.html

obowiązkowo ;)