To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku

BOW must go on... - Nowi whiskomaniacy na forum

Pawcio - Wto Wrz 11, 2012 4:43 pm

mór to chyba nawet niezła cena;)
Adam Hochul - Śro Wrz 12, 2012 2:45 pm

Pawloff napisał/a:

a nawet w 4,5 litrowych
http://www.shopandgo.pl/pl,3449,product.html

obowiązkowo ;)

:O yes please.

Kiba - Śro Wrz 12, 2012 10:13 pm

idąc za waszymi radami przyjąłem ardberga 10 yo, upatrzyłem przez przypadek w selgrosie za 146 zł
to już znośnie czy też przepłaciłem?:)

p.s. 0,7 L żeby nie było

a jeszcze tak spytam co sądzicie o bushmilsach 10 i 16 letni?

Anonymous - Śro Wrz 12, 2012 11:43 pm

Kiba napisał/a:
idąc za waszymi radami przyjąłem ardberga 10 yo, upatrzyłem przez przypadek w selgrosie za 146 zł

p.s. 0,7 L żeby nie było

a jeszcze tak spytam co sądzicie o bushmilsach 10 i 16 letni?

Po piierwsze witam, po drugie to dobry zakup-daj zna jak Ci smakowal:)
Co sadze o bushmilsach? Nic dobrego ale z cola zawsze wypije...

oscarez - Czw Wrz 13, 2012 6:26 am

Kiba napisał/a:
idąc za waszymi radami przyjąłem ardberga 10 yo,

to teraz pora zebys przyjrzał się dokładnie etykietce bo jeśli nadal to jest Ardberg to kupiłeś podróbę. I wtedy napewno przepłaciłeś.

rosomak - Czw Wrz 13, 2012 8:15 am

Kiba napisał/a:
a jeszcze tak spytam co sądzicie o bushmilsach 10 i 16 letni

Hmm Bushmillsy po Ardbegu... to potem trzebaby chyba kupic Absolwenta czy nawet Lodowa. I to ciepla zeby zachowac wlasciwy kierunek. Irlandczyki i bourbony odradzam.

dilvish - Czw Wrz 13, 2012 8:33 am

Rosomak, nie wszystkie irlandczyki. Z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że niektóre pure pot still są niezłe - przykładowo Redbreast 12 yo.
rosomak - Czw Wrz 13, 2012 8:44 am

dilvish napisał/a:
są niezłe - przykładowo Redbreast 12 yo

Nie pilem go juz z rok jak nie lepiej, ale jednak w odniesieniu do niezlych szkockich maltow (jak chocby Ardbeg 10 wlasnie) to jesli go dobrze pamietam to ma sie on nadal slabo, albo zeby byc dokladniejszym - nijako. Irlandczyki sa niezle w porownaniu do bourbonow tak generalizujac. Ze sa jakies wyjatki to jasna sprawa, ale czy warto przekopywac cala zielona wyspe zeby znalesc cos zblizonego poziomem do sredniego chocby szkockiego malta? Bardzo podobna dyskusja byla juz odnosnie blendow.

Pawloff - Czw Wrz 13, 2012 10:03 am

Kiba napisał/a:

Czy nie przepłaciłeś to się okaże jak wypijesz całe 0,7 ;)

Ardbeg, wielu początkujących wręcz zachwycił ale też są tacy, których nawet sam torfowo dymny zapach skutecznie od Ardbega odrzucił...

Za to jak wpadniesz... to bracie, czeka cię jeszcze nie jedna whiksy oferującą znacznie więcej niż wspomniany Ardbeg „TEN”. Może w kolejnych trafisz na zapachy palonego sprzęgła, zgniłych jaj, siarki, fajerwerków, zatęchłej piwnicy i przemokniętego kundla...

20 zł w tą czy w tamtą na Malcie to nie jest wielka różnica.
Ważne, żeby kupić malta, do którego będzie się chciało wracać po pierwszym razie...

Jeżeli tak bardzo boisz się, źle zainwestować w Whisky. Zanim kupisz 0,7 powąchaj choćby w jakimś lokalu czy Ci się spodoba to co dany malt ma do zaoferowania. Zamów porcję, albo kup miniaturkę. Polecam też samplingi organizowane przez użytkowników forum. Uchroni Cię to w niejednym przypadku, przed źle wydanymi setkami ;)

e-winiarz - Śro Paź 10, 2012 8:02 pm

Chciałbym wszystkich serdecznie przywitać.
Znalazłem się tutaj by wzbogacić swoje zmysły o nowe smaki i odnaleźć ulubione whisky.

Rajmund - Śro Paź 10, 2012 9:18 pm

Witaj, witaj. :) Winem też nie gardzimy. Choć wolałbym realne, a nie e-wino. ;-)
Pawcio - Śro Paź 10, 2012 9:42 pm

Rajmund napisał/a:
Witaj, witaj. :) Winem też nie gardzimy. Choć wolałbym realne, a nie e-wino. ;-)

e- nie znasz się;0

e -whisky to przyszłość za 20 lat na spotkaniu tylko takie będą;)

Rajmund - Śro Paź 10, 2012 9:45 pm

Taaaa... Będą się lały prosto z ekranu komputera.
Wydaje mi się, że wolę takie z butelki. A najpierw z beczki. :)

Pawcio - Czw Paź 11, 2012 11:56 am

Rajmund napisał/a:
Taaaa... Będą się lały prosto z ekranu komputera.
Wydaje mi się, że wolę takie z butelki. A najpierw z beczki. :)

tradycjonalista :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

filipz - Nie Lis 04, 2012 7:05 pm

Witam wszystkich, ciekawe i przydatne forum jak i cały serwis a swoją przygodę z single malt zaczynam dziś od Cardhu 12 yo, wcześniej z whisky pijałem tylko blendy z których zresztą nie zamierzam całkiem rezygnować ale chciałbym rozsmakować się w whisky jednosłodowej jako królowej mocnych trunków.
Pozdrawiam Filip