To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku

czyli elementarz dla początkujących - Lista whisky wartych polecenia i których warto unikać.

Wiktor - Wto Lut 11, 2014 12:11 pm

Rozmawiamy nadal o Macallanie pod kątem bieżącej relacji ceny do jakości, czy zaczynamy rozmowę o ogólnej punktacji?
PS. Poza tym wybacz, ale pytać Amerykanina o szkocką whisky... ;) W swoim czasie oceny na tej stronie mnie bawiły, potem drażniły, a potem przestałem je sprawdzać :lol: Zacznij od weryfikacji źródeł, jeśli musisz się na nich opierać (a jako początkujący, zapewne tak).

łycha - Wto Lut 11, 2014 12:17 pm

[częściowo edytowałem poprzedni post w odpowiedzi]
Dlatego od jakiegoś czasu zacząłem czytać m.in. to forum, by wiedzieć co pić.
I nie jest moim celem bronienie Macallana - czysta ciekawość :wink:

Wiktor - Wto Lut 11, 2014 12:27 pm

Kto chce wiedzieć co pić, ten trafił gdzie trzeba ;)
A czego byś się napił właściwie? Dlaczego zainteresowałeś się Macallanem? Magia nazwy? Beczki po sherry? ktoś polecił? Takim tropem dojdziemy do właściwej rekomendacji - sugeruję wtedy jednak założyć osobny wątek.

rosomak - Wto Lut 11, 2014 12:42 pm

łycha napisał/a:
http://www.lawhiskeysociety.com/whiskey_list.php?brand=&dist=&order=name&asc=ASC&page=0&f_records=100&f_alpha=M&f_reset=1&f_a_reset=1&f_multiple=0&f___type=0&f_subtype=0&f_member=0&f_added=0

Pierwszy raz widze strone, ale po pobieznym przejzeniu bylbym baaaardzo ostrozny jesli chodzi o kierowanie sie tymi ocenami. Zdecydowana wiekszosc kreci sie miedzy A- a C-. Srednio Port Elleny maja tam widze takie same oceny jak Macallany (A do B) jednoczenie B (a w wersji sherrowej nawet B+) ma Penderyn :shock: Standardowa Jura 10 yo i Profecy ma B podobnie jak wieksztosc Karuizaw z lat 70tych :shock: Podobnie B ma tam Glenfarclas 105 i Chivas 18 wraz z Clynelishami z 1972 (Rare Malts i Malts of Scotland)...
Ogolnie musze powiedziec, ze ta strona poprawila mi humor na dzis :mrgreen:

Wiktor - Wto Lut 11, 2014 6:07 pm

https://www.masterofmalt....of-malt-whisky/
Piękna okazyjka...... :lol:

łycha - Wto Lut 11, 2014 10:15 pm

Wiktor napisał/a:
Kto chce wiedzieć co pić, ten trafił gdzie trzeba ;)
A czego byś się napił właściwie? Dlaczego zainteresowałeś się Macallanem? Magia nazwy? Beczki po sherry? ktoś polecił? Takim tropem dojdziemy do właściwej rekomendacji - sugeruję wtedy jednak założyć osobny wątek.

Trochę magia nazwy i dużo osób gdzieś tam piło/próbowało, zarazem chwaliło, a ja w sumie nie miałem okazji podstawy wypić.
Póki co i tak mam inne plany co do whisky, niemniej też poszedł w dół Macallan w notowaniach po Waszych opiniach ;)

pozdro

morgan - Śro Lut 12, 2014 8:27 am

Wiktor napisał/a:
https://www.masterofmalt.com/whiskies/macallan/macallan-24-year-old-1989-single-cask-master-of-malt-whisky/#!/product/whiskies/macallan/macallan-24-year-old-1989-single-cask-master-of-malt-whisky/
Piękna okazyjka...... :lol:

nooo baaaa tylko łykać, :) jest wszystko, marka , beczka, i oczywiście super cena :)

Garfield - Śro Lut 26, 2014 12:32 pm

Kiedyś trzeba zacząć pisać a nie tylko czytać - a więc do rzeczy.
Jestem zdecydowanie początkujący a więc gdy dyskusja zeszła na Macallana to zapytam się o Fine Oak 18YO. Jest to zdecydowanie najlepsza z whisky po sherry jaka dotąd piłem a piłem ich niewiele bo tylko Balvenie Double Wood 12 i Aberlour 12 Double Cask. A zapytać chciałem o to co polecilibyście zamiast tego macallana bo skoro opinie o nim sa raczej negatywne to oznacza że jest coś lepszego w podobnej cenie lub podobnego znacznie taniej.

Pocieszny_PCS - Śro Lut 26, 2014 12:47 pm

W cenie macallana 18yo dostaniesz bardzo dużo.
Jeżeli zakupy ograniczasz tylko do Polski to wszystkie glendronachy 12-21yo, Springbank 12cs, Hazelburn 12yo, Dalmore 18yo, Glenfarclasy 15-21yo, Aberlour Abunadh

Pawloff - Śro Lut 26, 2014 12:59 pm

Edycje fine oak powstały raczej po to, żeby wprowadzac dominujacy udział łatwiej dostępnych beczek po bourbonie, sherry zapewne nie więcej niż 20%... ale jak już musi być Macallan to ma również edycje sherry oak.
Garfield - Śro Lut 26, 2014 1:09 pm

Czyli wybór raczej duży, dzięki za rady. Kupować będę tylko w Polsce, ewentualnie na lotniskach. W końcu trzeba się rozwijać.
snoop - Wto Mar 04, 2014 2:02 pm

rosomak napisał/a:
snoop napisał/a:
Laphroaig 10yo czy Laphroaig Quarter Cask

Ja bym wybral Quarter Caska, ale jesli to sam poczatek probowania whisky, to chyba nie ma az tak wielkiego znaczenia - czy sie je polubi czy nie oba sa chyba wystarczajaco charakterne Wink

...i ostatecznie zakupiłem Ardbeg Ten i Lagavulin 16yo. :wink:
Degustację muszę odłożyć do weekendu ale mam nadzieję, że poczuję jak smakuje piekło :twisted:

rosomak - Wto Mar 04, 2014 2:31 pm

snoop napisał/a:
i ostatecznie zakupiłem Ardbeg Ten i Lagavulin 16yo

Tez bym akurat wolal zamiast Laphroaigow....

Anonymous - Wto Mar 04, 2014 2:50 pm

snoop napisał/a:

...i ostatecznie zakupiłem Ardbeg Ten i Lagavulin 16yo. :wink:
Degustację muszę odłożyć do weekendu ale mam nadzieję, że poczuję jak smakuje piekło :twisted:

Gdyby można była dawać lajki to dostałbyś ode mnie lajka!
"Piekło" gwarantowane! tzn. gardło będzie piekło ;)

Slainte!

snoop - Wto Mar 04, 2014 2:55 pm

Laphroaiga też napewno spróbuje, bo jak napisał kolega Wiktor: "Lafrojskie agoge powinno być obowiązkowe!", ale teraz czas kupić coś mniej kojarzącego się ze smołą :wink: