To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku

BOW must go on... - Nowi whiskomaniacy na forum

maudite - Śro Lut 06, 2013 10:57 am

acinron napisał/a:

coś innego - tez za wiele mi nie mowi :)
a to o gosciach jest dobrym pomyslem :)
acz chyba sa tansze rozwiazania jak czarny jasiu za 76.30 - 0.7l

oczekuje bardziej precyzyjnej odpowiedzi :)

Jeśli już poruszamy się wśród marketowych maltów - w moim Auchan jest ardbeg 10 czy talisker 10 po około 165, bywa bunna 12 za około 145, był dalmore za 120 chyba - patrząc z perspektywy "pijacza podstawek" jak ja czy Ty - wydaje mi się, że to ciekawsze propozycje, niż Singelton.

windham hell - Śro Lut 06, 2013 11:13 am

http://bestofwhisky.pl/forum/viewtopic.php?t=2131

to tak dla ułatwienia :twisted:

Rajmund - Śro Lut 06, 2013 4:52 pm

Późno włączam się do tej dyskusji, ale lepiej późno niż wcale. Kurcze, czy ja zawsze muszę robić za tego dobrego? ;-)

Witaj na forum, acinron. Jak już zdążyłeś się przekonać, nikt tutaj z nikim się nie pieści, a i poszanowania dla tzw. autorytetów ze świecą tu szukać. Ot, takie forum. Kiedyś się na to zżymałem, ale z czasem przekonałem się, że tak ma być i już. W przeciwnym razie damy sobie wcisnąć, że czarne jest białe, a białe czarne.

Zapewniam Cię, że nikt tutaj nie wyzłośliwia się na Tobie ot tak, bo lubi sobie poużywać na nowym. Po prostu, tyle już razy czytaliśmy zachwyty nad czymś, co whisky nie powinno się nawet nazywać, że nerwy puszczają. Jeśli przeczytałeś FAQ, to już chyba wiesz o czym mówię.

Kiedy mowa o whisky, często przywoływana jest analogia do samochodów. Sam powiedziałeś, że jeden lubi mercedesy, a drugi bmw. Powiem to więc jeszcze raz - owszem, o gustach się nie dyskutuje, jednak gdy ktoś znajdzie się w gronie kierowców WRC i zacznie opowiadać, że imponuje mu ryk silnika i przyspieszenie skody felicii w wersji podstawowej, to nic dziwnego, że narazi się na śmieszność. Co nie znaczy, że skoda felicia do niczego się nie nadaje przecież, prawda? I to jest właściwa skala porównawcza, a nie mercedes kontra bmw.

Podobnie z różnymi takimi mesjaszami pokroju Ralfy'ego. Jeśli opowiada wszem i wobec o tym jak to świetnie sobie ta felicia radzi na torze wyścigowym, to albo nie wie o czym mówi, albo jest dealerem skody. W jednym i drugim wypadku dyskwalifikuje się w oczach ludzi, którzy cokolwiek wiedzą na temat samochodów, ale najprawdopodobniej całkiem nieźle żyje z wciskania ludziom tego kitu. Stąd niepochlebne - delikatnie mówiąc - opinie i o nim i o jego opiniach. Jak patrzę na niego, to mam wrażenie, że na jego poziomie wiedzy o whisky i doświadczenia ja byłem jakieś 15 lat temu, żyjąc w kraju, gdzie whisky słodowa w ogóle nie istniała, a jak chcę znaleźć w polskim internecie cokolwiek na jej temat, to muszę to sam napisać. A mówimy przecież o kolesiu, który w zasięgu spaceru od domu ma ze dwa specjalistyczne sklepy, regularnie ociera się o takich Serge'ów, a destylarnie i cały proces produkcji whisky zna nie tylko z obrazków. I tyle.

Osobiście mogę Ci poradzić tyle - pij jak najwięcej i najróżnorodniej. Prędzej czy później, sam przekonasz się o czym mówimy. Pilnuj wątków dotyczących wspólnych zakupów i samplowania rzadkich whisky tu, na forum. Ale nie daj się nabierać sprzedawcom i sprzedawczykom, choćby nie wiem jak atrakcyjnie i przekonująco nie wyglądali i jak elokwentnie się wyrażali.

Peace.

acinron - Śro Lut 06, 2013 5:15 pm

juz sie przyzwyczailem do klimatu panujacego na forum :)
Anonymous - Śro Lut 06, 2013 8:14 pm

Rajmundzie - szacunek!
Wiktor - Śro Lut 06, 2013 8:43 pm

Rajmund napisał/a:
Kurcze, czy ja zawsze muszę robić za tego dobrego?

Jawohl.

;)

Anonymous - Śro Lut 06, 2013 10:13 pm

Wiktor napisał/a:
Rajmund napisał/a:
Kurcze, czy ja zawsze muszę robić za tego dobrego?

Jawohl.

;)

Nie od dziś wiadomo ze taktyka dobry glina - zły glina sprawdza sie najlepiej. Dlatego dzięki Ci Rajmundzie ze jesteś bo inaczej byliby sami źli ;)

acinron - Czw Lut 07, 2013 2:12 pm

a teraz zadam inne pytanie
bedzie troche dziwne i moze nawet zaskakujace

mysle o zalozeniu bloga na zasadzie opisywania tego co bede pil (tylko whisky)
oczywiscie bedzie to tylko zabawa i temu ma sluzyc

no i pytanie jest w zwiazku z tym

czy macie jakies zdjecia np: destylarni
z ktorych bym mogl skorzystac ?
oczywiscie bedzie podany ich autor

pytam tak na zapas
raczej nie zanosi sie abym mogl je kiedykolwiek sam zrobic

Rajmund - Czw Lut 07, 2013 3:45 pm

acinron napisał/a:
czy macie jakies zdjecia np: destylarni
z ktorych bym mogl skorzystac ?
oczywiscie bedzie podany ich autor

Mamy. I to sporo. :-)

acinron napisał/a:
pytam tak na zapas
raczej nie zanosi sie abym mogl je kiedykolwiek sam zrobic

A czemu nie? Patrz: http://bestofwhisky.pl/forum/viewtopic.php?t=2160

acinron - Czw Lut 07, 2013 5:11 pm

he he

od tamtego roku mam problemy zdrowotne
male przeziebienie sie na mnie solidnie odbija
takze takie wyjazdy musze sobie odpuscic na dluzej

bede sie cieszyl jak do wakacji wszystko bedzie dobrze

a odnosnie zdjec
to robiac je pamietajcie tez o mnie
z checia bym kilka wykorzystal w moim blogu

w kazdym razie bardzo dziekuje za mozliwosc wyjazdu

no i zycze bardzo udanej wycieczki

oczywiscie fajna by byla jakas relacja po powrocie
zwlaszcza fajne zdjecia

lubie jakos takie klimaty :)

Sendilkelm - Pią Lut 08, 2013 1:20 pm

I ja chciałem się przywitać. Jakiś czas temu czytałem bez rejestracji, teraz po tym jak dostałem na 30' urodziny Octomore, postanowiłem się zarejestrować i poudzielać od czasu do czasu.

W temacie whisky raczkuję, więc raczej będę zdobywał wiedzę niż się dzielił :)

Anonymous - Pią Lut 08, 2013 1:45 pm

Sendilkelm napisał/a:
I ja chciałem się przywitać. Jakiś czas temu czytałem bez rejestracji, teraz po tym jak dostałem na 30' urodziny Octomore, postanowiłem się zarejestrować i poudzielać od czasu do czasu.

Witamy :)
I patrząc na:
"Ulubiona whisky: Caol Ila 12 yo "
wiele przed Tobą...

Rajmund - Pią Lut 08, 2013 1:54 pm

Sendilkelm napisał/a:

Witaj. I udzielaj się. :-)

McCoy napisał/a:
I patrząc na:
"Ulubiona whisky: Caol Ila 12 yo "
wiele przed Tobą...

Oj tam, oj tam. Mogło być gorzej. Mogło być dużo gorzej. Mogło być "Loch Lomond". Caol Ila to zawsze Caol Ila. Prawda, Pawciu? ;-)

Anonymous - Pią Lut 08, 2013 1:59 pm

Niektórzy ją oceniają na 92/93 :mrgreen:
Gudlas - Pią Lut 08, 2013 1:59 pm

Sendilkelm napisał/a:

Ja także powitam i powodzenia :) A co do CI 12 nie piłem więc nie oceniam :)