czyli elementarz dla początkujących - Lista whisky wartych polecenia i których warto unikać.
Wiktor - Wto Maj 27, 2014 4:56 pm
Kilchoman, single cask, oczywiście w CS.
PS. Kierunek nieważny, ważne żeby się rozwijać
rosomak - Wto Maj 27, 2014 8:48 pm
| Wiktor napisał/a: | | Kilchoman, single cask, oczywiście w CS |
Moze sie okazac, ze to nie dosc charakterne dla kogos kto pokochal "asfalt". Jesli poszukuje sie whisky w stosunkowo niskich granicach cenowych, a o cechach mocnej Islay to niestety jest tylko kwestia krotkiego czasu kiedy okaze sie, ze "nie ma co pic". Z tej perspektywy wymieniony Laphroaig i Ardbeg wedlug mnie nadaja sie tak samo dobrze i tak samo zle.
JacekBee - Wto Maj 27, 2014 10:23 pm
| rosomak napisał/a: | | niestety jest tylko kwestia krotkiego czasu kiedy okaze sie, ze "nie ma co pic" |
Tak jak Rosomak napisał, Islay w przyzwoitych cenach wyczerpuje się po paru pozycjach i potem już tylko wyższe ceny za rzadko kiedy jakościowe edycje super hiper limitowane lub butelki od niezależnych bottlerów powyżej 100 euro.
Ze swojej strony, mógłbym ewentualnie dodać (do tego Ardbega Uigeadaila i Kilchomana single cask), niektóre Port Charlotte (ostre, mocno torfowe, choć niekiedy nieco płaskie), Bowmore'y z lat 90-tych od niezależnych (tu dużo mniej "asfaltowo": raczej morsko, bryzowo, portowo) i Lagavulina 12YO w CS (choć nie wiem jak wyglądają obecne edycje - pamiętam, że swego czasu trzymały przyzwoity poziom).
Pawloff - Śro Maj 28, 2014 12:23 am
Lapha 18 raczej odpuścić piłem niedawno bieżące wydanie i cienizna.
Budrzetowo Uigedail chyba nadal jazda obowiązkowa jak ktoś nie miał okazji.
Pocieszny_PCS - Śro Maj 28, 2014 10:13 am
Jadąc kolejno:
~100zł - Finlaggan Old Reserve. Nie wiem czy trafiła mi się jakaś dobra flaszka czy co, ale ta whisky była całkiem niezła
100-200zł - Classic of Islay, Jacks Pirate, Big Peat
200-300zł- Uigedail, Corryvreckan, Lagavulin DE, bardzo młode caskowe Laphroaigi
300-400zł - Laphroaig CS, Caskowe Kilchomany i PC
zdolar68 - Śro Maj 28, 2014 11:40 am
Bardzo dzięki za odzew. Ze spokojem sumienia wezmę więc Uigeadaila.
Czytuję Was od dłuższego czasu to i zdaję sobie sprawę że nowe wypusty rzadko dorównują tym starszym a ceny mają często wyższe.
Swego czasu się naczytałem zachwytów nad Lapkiem 15YO ale dotyczyły one najwyraźniej starszych edycji. Ta nowa edycja mnie rozczarowała, uważam że zwykła 10 YO jest co najmniej tak samo dobra a bardziej dostępna i przystępna. To samo QC.
Nie musi być aż tak strasznie asfaltowo. Jodyna i stare liny okrętowe, morze itp też mogą być Bowmory, widzę, polecacie ale te z lat 90. Czyli że te dostępne na bestwhiskymarket od np Blackaddera albo Wiebersa będa się nadawać? Podstawowe Bowmory jakieś takie bez wyrazu mi się wydały i zbyt łagodne (10YO chyba i Legend). Od Port Charlotte próbowałem jakiś Peat project i niby ok ale główny smak oprócz dymu i torfu wydał mi się za bardzo zalatujący jakimś środkiem dezynfekcyjnym z toalety publicznej.
Od jakiegoś czasu poluję na Laphroaig 10YO w wersji CS ale coś z jego dostępnością kiepsko w Warszawce.
Jeszcze raz dzieki. Lecę po Uigeadaila
Pawloff - Śro Maj 28, 2014 2:58 pm
| zdolar68 napisał/a: | | Podstawowe Bowmory jakieś takie bez wyrazu mi się wydały i zbyt łagodne (10YO chyba i Legend). |
Darkest reprezentował w swojej klasie cenowej niezły poziom (mariner już zjechał niżej)
Darkest cały czas się gdzieś trafia jeszcze np. w Shopngo widziałem na półce. poszukaj w necie.
zdolar68 - Śro Maj 28, 2014 4:12 pm
Jest jakiś 15 letni Darkest Bowmora na pinocie. Na bestofwhiskymarket jest bez określenia wieku ale już droższy jakiś (black bowmore). Na shopngo nie widzę żadnego. Jakiego Darkesta szukać? Czy te nowe (bo na pinocie ten 15 letni to nowy wypust raczej) będą OK?
Pawloff - Śro Maj 28, 2014 5:55 pm
| zdolar68 napisał/a: | | Jest jakiś 15 letni Darkest Bowmora na pinocie. |
to ten.
Jakiś czas temu zastąpił go mariner
[ Dodano: Sro Maj 28, 2014 7:01 pm ]
| zdolar68 napisał/a: | | Na bestofwhiskymarket jest bez określenia wieku ale już droższy jakiś (black bowmore). |
czyli 1 refil po beczkach w których dojrzewał "przesłynny" bowmore black http://whiskybase.com/whi...more-1964-black
to tak, jakbyś dostał dokładkę z talerza którego używał sam król i to bez zmywania!
Tomek1 - Śro Maj 28, 2014 6:44 pm
Z tego co widzę, to na bestwhiskymarket jest starsza wersja Darkesta, jeszcze bez określenia wieku (ale pewnie w okolicach 15-stu). Jeśli nie ma dużej różnicy w cenie, to może warto ją spróbować. A jakbyś chciał, to będę mógł się wymienić na sampla tego nowego I nic nie ma na temat, że to z beczek po BB Raczej leżakował w tym samym magazynie
Pawloff - Śro Maj 28, 2014 10:28 pm
From the no 1 VAULTS of black bowmore
Rajmund - Czw Maj 29, 2014 12:33 pm
Tak, chodzi o ten sam magazyn.
zdolar68 - Pią Maj 30, 2014 11:37 pm
Ten sam magazyn... ???
Czyli raczej Bowmore z Pinota. Chętnie go spróbuję. Dzięki za podpowiedź.
A przy okazji, właśnie skończyłem sampelka Mortlacha 18YO cask strength. I smakowało mi, nawet bardzo.
Czy to co widzę na stronie Ballentinesa
http://www.sklep-ballanti...Barrel-325.html
od Signatory będzie choć trochę podobne do tego z czego był sampel?
http://shop.whiskybase.co...rtlach-1995-c&s
Zdaję sobie sprawę że strasznie męczę, ale gdzie znajdę tak uświadomione i doświadczone źródło wiedzy whiskowej
pozdrawiam
Tomek1 - Pią Maj 30, 2014 11:43 pm
Jedno jest po bourbonie, a drugie po sherry, wiec nie powinny byc podobne.
zdolar68 - Sob Maj 31, 2014 12:17 am
Więc różnica będzie.
Po sherry jest to w Ballentinesie jak rozumiem? To chyba nie znaczy że jest gorsza.
|
|
|