To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku

czyli 'dlaczego napisałem whisky dwa razy?' - Aktualności BoW (z pierwszej strony)

Rajmund - Czw Cze 09, 2016 6:20 am

Pocieszny_PCS napisał/a:
No właśnie. Nie lepiej by bylo kupić te wygaszone destylarniei potraktować jak magazyny zamiast stawiać te falisiaki?

O ile wiem, one wszystkie są wykorzystane jako magazyny. A właściwie ich magazyny robią za magazyny. Convalmore służy Grantom (Glenfiddich/Balvenie/Kininvie), Pittyvaich Diageo, Parkmore - komu, Adamie? Tylko Caperdonich, tak na pierwszy rzut oka, została wyburzona do fundamentów i zastąpiona nowoczesnym zakładem Forsyth's - zamiast służyć Pernod Ricard.

Po prostu, za dużo się pędzi tej rudej wódy, no i gdzieś to trzeba tych parę lat przechować. Nie mam pojęcia o logistyce działań Macallan, ale akurat oni mogliby się postarać i schować te swoje magazyny, postawić je milę dalej w stronę Cardow - i już by ich nikt nie musiał oglądać przy wjeździe na teren destylarni od strony Craigellachie. Tam naprawdę jest sporo wolnych terenów, sporo miejsca, a okolica pagórkowata, więc ukryć paskudztwo nietrudno.

Wiktor - Czw Cze 09, 2016 6:23 am

Rajmund napisał/a:
Macallan, ale akurat oni mogliby się postarać i schować te swoje magazyny,
Rajmund napisał/a:
ukryć paskudztwo nietrudno

Przynajmniej są konsekwentni ;)

maudite - Czw Cze 09, 2016 10:03 am

Takie pytanie techniczne - w tych blaszanych skrytkach będą chyba mieli jakąś klimatyzację itp., żeby potem pisać, że "niby to blacha, ale dzięki nowoczesnej technologii odtworzyliśmy powietrze XIX-wiecznej Szkocji!", czy raczej goła blacha, hulaj dusza, w lato +30, w zimę poniżej zera?
Rajmund - Czw Cze 09, 2016 12:10 pm

maudite napisał/a:
Takie pytanie techniczne - w tych blaszanych skrytkach będą chyba mieli jakąś klimatyzację itp., żeby potem pisać, że "niby to blacha, ale dzięki nowoczesnej technologii odtworzyliśmy powietrze XIX-wiecznej Szkocji!", czy raczej goła blacha, hulaj dusza, w lato +30, w zimę poniżej zera?

Trudne pytanie. Ktoś kiedyś zapewniał mnie, że tak, klimatyzacja, system automatycznego przestawiania beczek, XVIII i XXI wiek w jednym. Z drugiej strony, jak się je ogląda z zewnątrz (bo do środka nie wejdziesz, ni chu-chu), to nie widać nigdzie sterczących z boku klimatyzatorów, wymienników ciepła, itp. Wyglądają jak blaszane szopy zamknięte na głucho. Prawdę mówiąc, jakoś specjalnie nie doszukiwałem się, więc jest szansa, że coś przeoczyłem. W destylarniach (bo to przecież nie tylko Macallan sobie takie stawia) nie chcą mówić o tych magazynach za bardzo.

Adam Hochul - Pią Cze 10, 2016 10:58 am

Rajmund napisał/a:
maudite napisał/a:

Trudne pytanie. Ktoś kiedyś zapewniał mnie, że tak, klimatyzacja, system automatycznego przestawiania beczek, XVIII i XXI wiek w jednym. Z drugiej strony, jak się je ogląda z zewnątrz (bo do środka nie wejdziesz, ni chu-chu), to nie widać nigdzie sterczących z boku klimatyzatorów, wymienników ciepła, itp. Wyglądają jak blaszane szopy zamknięte na głucho. Prawdę mówiąc, jakoś specjalnie nie doszukiwałem się, więc jest szansa, że coś przeoczyłem. W destylarniach (bo to przecież nie tylko Macallan sobie takie stawia) nie chcą mówić o tych magazynach za bardzo.

W nowych falistych kolo slawnej destylarni GlenF nie ma zadnych systemow wymiany ciepla, jest natomiast bardzo zawansowana melioracja poniewaz stoja tuz przy rzece. No ale moze w przyszlosci wstawia A/C? Ciezko powiedziec.

Pmore jest pelne MakAlana, w zeszlym roku jakies 70% to butt'sy a reszta to rozne malty do bierzacych blendow dla firmy ktora jest ich wlascicielem.

Wiktor - Pią Cze 10, 2016 12:15 pm

Adam Hochul napisał/a:
dla firmy ktora jest ich wlascicielem

IG Farben?

maudite - Pią Cze 10, 2016 2:19 pm

Adam Hochul napisał/a:

W nowych falistych kolo slawnej destylarni GlenF nie ma zadnych systemow wymiany ciepla, jest natomiast bardzo zawansowana melioracja poniewaz stoja tuz przy rzece.

Czyli raczej nie spodziewajmy się żadnej edycji "River Phoenix"? ;)

Rajmund - Wto Sie 16, 2016 5:02 pm

Na stronie głównej pojawił się tekścik. Może troszkę spóźniony, jak patrzę po różnych blogach, ale można sobie zrobić zakładkę na przyszły rok. Zresztą, Szkocja najpiękniejsza jest jesienią, a ta dopiero przed nami.

Przy okazji, na jednym ze zdjęć ilustrujących tekst znajduje się człowiek. Dozgonna chwała temu, kto go rozpozna jako pierwszy. Podpowiem, że wcale nie trzeba widzieć twarzy, by odgadnąć kto zacz. Powodzenia ;-)

rosomak - Wto Sie 16, 2016 5:33 pm

Rajmund napisał/a:
na jednym ze zdjęć ilustrujących tekst znajduje się człowiek. Dozgonna chwała temu, kto go rozpozna jako pierwszy.

Czlowiek zaczynajacy sie na P :wink:

Rajmund - Wto Sie 16, 2016 6:33 pm

rosomak napisał/a:
Czlowiek zaczynajacy sie na P :wink:

:)

Wiktor - Wto Sie 16, 2016 6:34 pm

Pałer-rendżer? ;)
Rajmund - Śro Sie 24, 2016 12:26 pm

A co Wy na to? http://www.bestofwhisky.pl/news.php?id=168

I ani jednego zdjęcia ;-)

Ruda - Śro Sie 24, 2016 7:37 pm

a "eko", "bio" będą?, bo to niezbędny element krzewienia nowej idei :wink: i funduszy europejskich.
Wiktor - Śro Sie 24, 2016 8:15 pm

Barrrdach! ;)
Rajmund - Czw Sie 25, 2016 8:43 am

Ruda napisał/a:
a "eko", "bio" będą?, bo to niezbędny element krzewienia nowej idei :wink: i funduszy europejskich.

Jasne. Roseisle jest najbardziej eko i bio na świecie. Oni nie produkują tam ani grama CO2, czysty tlen wyrzucają z kominów, a przy okazji podgrzewają baseny publiczne w Elgin, Inverness i Fort William.
No a już nowa Macallan to będzie wyglądała, jakby z natury wyrosła, naturalnie. Niech tylko skończą te rozkopy. ;-)