czyli lustra precz! - Spotkanie w Krakowie
ElBocheno - Nie Lis 15, 2009 6:27 pm
Kolejne świetne spotkanie!!
Bardzo dziękuję organizatorom!
Pozdrawiam uczestników i do następnego!!
oscarez - Nie Lis 15, 2009 6:52 pm
No niestety zakonczylismy spotkanie. Wspaniale, ze byliscie. Wspaniale ze w takiej frekwencji. Niektore butelki beda sie dlugo snic po nocach (Ben Nevis ))
Oto krotka relacja wstepna z degustacji:
W piatek, dzien pierwszy: butelki przywiezione z zapasow uczestnikow spotkania
1. Strathisla 19yo Cadenheads -niejako na rozgrzewke, bardzo cieplo przyjeta, lekka, owocowa, bardzo przyjemna letnia whisky.
2. Ben Nevis 10yo Provenance Winter -generalnie wiekszosc skwitowala jako whisky okropna. Zgnily kompost, ulepek, landrynki podejrzanej jakosci.
3. Ardmore 11yo Cadenheads -bardzo dobrze przyjety.
4. Braeval 30yo -niespodzianka od Wiktora w Blind Tasting. niestety nikt nie zgadl. ciekawe czemu achow i ochow raczej nie bylo.
5. Glen Turner 8yo Pure malt -sympatyczny kontrapunkt ale dla mnie niewiele lepszy od sredniego blenda.
6. Glen Garioch 20yo Alambic classic -bardzo porzadna whisky ale majac w pamieci 19yo od tego samego bootlera trudno nie byc rozczarowanym.
7. Mortlach 16yo Flora and Fauna-coz. znany i przez niektorych kochany.
8. Bunnahabhain 18yo OB-dla mnie mile zaskoczenie. Wyjatkowo przyjemna, codzienna whisky.
9. Talisker 12yo od Wojciecha. Edycja dostepna tylko w destylarni. Dla mnie znakomity. Znacznie bardziej zlozony niz standardowa 10yo. 2 ligi wyzej. W aromacie malo taliskera ale w smaku juz wiecej.
10. Springbank 15yo -jak to oficjalny springbank. nie wart swojej ceny, nie wart uwagi.
11. Ardmore 13yo exclusive malts- dla mnie niesamowite wrazenie. Smierdzace sery, masa torfu...bardziej jak mlody Lap w casku.
12. Ardmore 10yo DL z sampla????? niech ktos mnie poprawi.
sobota, dzien drugi: oficjalna degustacja.
1. Banff 29yo Cadenheads -spodziewalem sie znacznie wiecej po niej niestety
2. Jura Superstition -blind ode mnie z ankieta itd niektorzy bardzo dobrze oceniali szef niestety odgadl dokladnie oraz zbesztal
3. Clynelish 16yo Alambic classic -bardzo przyjemna, lekki dymek. ogolnie cieplo przyjeta.
4. Bruichladdich 21yo OB oloroso sherry- bez echa choc niektorzy psy wieszali. David koty. wlasciwie ich odchody na poscieli
5. Ardbeg 1978-2000 spirit of scotland 56.9% -pierwsza z gwiazd wieczoru, znakomity, dojrzaly, torfowo-medyczny a przedewszystkim owocowy Ardbeg. Swietny.
6. Mortlach 20yo 1982 The Dundeil selection 46%- bardzo cieplo przyjety, Wiktor przyjal jeszcze cieplej, a ja nadal nierozumiem Mortlacha.
7. Islay Trilogy 1969 MMD Mission vatted malt zlozony z Bowmore, Bruichladdich i Bunnahabhain. 1966 i 1968 roczniki. Absolutna rewelacja. szczeki spadly. Za aromat 11 punktow.
8. Port Ellen OMC 25yo 1979/2005 sherry 58.6% -Wiktor zadrzal. Kilku innych tez uronilo lzy.
9. Jura 27yo Stillmans Dram. Wojciech i Pawcio wspominali ja wyjatkowo. Postanowilismy sprawdzic tym bardziej ze pasowala do profilu spotkania (whisky z wysp). Przy okazji zrobilismy im ogromna przyjemnosc. Pierwsza Znakomita Jura
10. Bowmore 13yo scottich castles JWWW-bardzo cieplo przyjety choc po poprzedniczkach...coz...szybko zapomniany przez czekajacych na dokladki
11. Laphroaig 10yo CS niejako na zakonczenie. To jednak swietna whisky. nie ma co gadac.
tym samym degustacja przeszla do historii. zapraszam do komentarzy
WD - Nie Lis 15, 2009 6:53 pm
Dzięki dla organizatorów i uczestników.
Łycha była OK ale towarzystwo - bezcenne
Do zobaczenia przy następnej okazji,
WojtekK
pawelb - Nie Lis 15, 2009 7:38 pm
dziekuje wszystkim,milo bylo,krakowiacy czolo chyle nisko,pozdrawiam
RudeBoy - Nie Lis 15, 2009 8:11 pm
Witam,
W zasadzie nie ma się do czego przychrzanić nawet pogoda była super. Ja tam się na whisky nie znam, ale zawsze przyjadę, żeby się z Wami zobaczyć
Wiktor - Nie Lis 15, 2009 9:05 pm
A my nadal w ciuchci... Spotkanie klasa. Dzięki za ten fantastyczny weekend!
P.S. Mortlach zaskakująco dobra. Choć z kilkoma konkurentami nie powalczył Jura Starsza - odkrycie wieczoru... Pawcio nie łgał
Jeszcze raz głęboki bow od Bow!
Pawcio - Nie Lis 15, 2009 9:06 pm
Jeszcze raz wielkie dzięki za miły weekend!!!!
Bardzo udana impreza.
Krzysiek - Pon Lis 16, 2009 12:24 am
Już/dopiero w domu... Ale warto było! Dzięki za smaczny weekend spędzony w doborowym towarzystwie
Mam nadzieję, że niebawem znowu się spotkamy.
pawelb - Pon Lis 16, 2009 9:36 am
| RudeBoy napisał/a: | | Ja tam się na whisky nie znam, ale zawsze przyjadę, żeby się z Wami zobaczyć |
ot,co
David - Pon Lis 16, 2009 9:54 am
świetne spotkanie, a towarzystwo jeszcze lepsze
dzięki i pozdrawiam
michu - Pon Lis 16, 2009 9:57 am
witam. dzięki za mile spędzony wieczór! łychy przednie. rewelacyjny banff, islay trilogy za aromat i ziołowy początek, no i port ellen - nic bym do niej nie dodał ani nic z niej nie ujął.. rewelacyjna i kompleksowa. szkoda że jurę 27 pamiętam już jak przez mgłę
zapomniałbym.. jura superstition - jak dla mnie kompletne rozczarowanie. a taka ładna butelka była
Czarek - Pon Lis 16, 2009 11:19 am
Swietne spotkanie, dziękuję organizatorom i uczestnikom. Ja już czekam na następne spotkanie, równie udane i obfitujące w niespodzianki
oscarez - Pon Lis 16, 2009 11:30 am
| michu napisał/a: | | zapomniałbym.. jura superstition - jak dla mnie kompletne rozczarowanie. a taka ładna butelka była |
lepiej sie rozczarowac na Superstition za 120zl niz na Banff za 700 zl tak jak ja
na szczescie nie wywalilem na cala flaszke bo po sprobowaniu Islay tri. znienawidzilbym cadenheads...
David - Pon Lis 16, 2009 11:38 am
| oscarez napisał/a: | | znienawidzilbym cadenheads... |
ostatnio odnoszę wrażenie że prawdopodobieństwo "trafienia" w cadenheads jest coraz mniejsze
oscarez - Pon Lis 16, 2009 11:46 am
mysle ze nie jest az tak zle. Banff rozczarowal ale na wysokim poziomie. Poprzeczka byla bardzo wysoko jako ze wiek i cena byla wysoka. W przyzwoitych pieniadzach ustrzelilem kilka dobrych rzeczy.
Macallan 19yo, Spring 11yo, Starthisli tez bede bronil, ostatnio linkwood po sherry tez bardzo dobry.
W/g niektorych krol piatkowy-ardmor 11yo tez od Caden. Chodzi o to ze to flaszki za 200-300zl a nie za 700...
|
|
|