To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku

czyli lustra precz! - Spotkanie w Krakowie

ElBocheno - Nie Lis 15, 2009 6:27 pm

Kolejne świetne spotkanie!!
Bardzo dziękuję organizatorom!
Pozdrawiam uczestników i do następnego!! :wink:

oscarez - Nie Lis 15, 2009 6:52 pm

No niestety zakonczylismy spotkanie. Wspaniale, ze byliscie. Wspaniale ze w takiej frekwencji. Niektore butelki beda sie dlugo snic po nocach (Ben Nevis ;) ))

Oto krotka relacja wstepna z degustacji:

W piatek, dzien pierwszy: butelki przywiezione z zapasow uczestnikow spotkania

1. Strathisla 19yo Cadenheads -niejako na rozgrzewke, bardzo cieplo przyjeta, lekka, owocowa, bardzo przyjemna letnia whisky.
2. Ben Nevis 10yo Provenance Winter -generalnie wiekszosc skwitowala jako whisky okropna. Zgnily kompost, ulepek, landrynki podejrzanej jakosci.
3. Ardmore 11yo Cadenheads -bardzo dobrze przyjety.
4. Braeval 30yo -niespodzianka od Wiktora w Blind Tasting. niestety nikt nie zgadl. ciekawe czemu ;) achow i ochow raczej nie bylo.
5. Glen Turner 8yo Pure malt -sympatyczny kontrapunkt ale dla mnie niewiele lepszy od sredniego blenda.
6. Glen Garioch 20yo Alambic classic -bardzo porzadna whisky ale majac w pamieci 19yo od tego samego bootlera trudno nie byc rozczarowanym.
7. Mortlach 16yo Flora and Fauna-coz. znany i przez niektorych kochany.
8. Bunnahabhain 18yo OB-dla mnie mile zaskoczenie. Wyjatkowo przyjemna, codzienna whisky.
9. Talisker 12yo od Wojciecha. Edycja dostepna tylko w destylarni. Dla mnie znakomity. Znacznie bardziej zlozony niz standardowa 10yo. 2 ligi wyzej. W aromacie malo taliskera ale w smaku juz wiecej.
10. Springbank 15yo -jak to oficjalny springbank. nie wart swojej ceny, nie wart uwagi.
11. Ardmore 13yo exclusive malts- dla mnie niesamowite wrazenie. Smierdzace sery, masa torfu...bardziej jak mlody Lap w casku.
12. Ardmore 10yo DL z sampla????? niech ktos mnie poprawi.

sobota, dzien drugi: oficjalna degustacja.

1. Banff 29yo Cadenheads -spodziewalem sie znacznie wiecej po niej niestety
2. Jura Superstition -blind ode mnie z ankieta itd :) niektorzy bardzo dobrze oceniali ;) szef niestety odgadl dokladnie oraz zbesztal :)
3. Clynelish 16yo Alambic classic -bardzo przyjemna, lekki dymek. ogolnie cieplo przyjeta.
4. Bruichladdich 21yo OB oloroso sherry- bez echa choc niektorzy psy wieszali. David koty. wlasciwie ich odchody na poscieli ;)
5. Ardbeg 1978-2000 spirit of scotland 56.9% -pierwsza z gwiazd wieczoru, znakomity, dojrzaly, torfowo-medyczny a przedewszystkim owocowy Ardbeg. Swietny.
6. Mortlach 20yo 1982 The Dundeil selection 46%- bardzo cieplo przyjety, Wiktor przyjal jeszcze cieplej, a ja nadal nierozumiem Mortlacha.
7. Islay Trilogy 1969 MMD Mission vatted malt zlozony z Bowmore, Bruichladdich i Bunnahabhain. 1966 i 1968 roczniki. Absolutna rewelacja. szczeki spadly. Za aromat 11 punktow.
8. Port Ellen OMC 25yo 1979/2005 sherry 58.6% -Wiktor zadrzal. Kilku innych tez uronilo lzy.
9. Jura 27yo Stillmans Dram. Wojciech i Pawcio wspominali ja wyjatkowo. Postanowilismy sprawdzic tym bardziej ze pasowala do profilu spotkania (whisky z wysp). Przy okazji zrobilismy im ogromna przyjemnosc. Pierwsza Znakomita Jura :)
10. Bowmore 13yo scottich castles JWWW-bardzo cieplo przyjety choc po poprzedniczkach...coz...szybko zapomniany przez czekajacych na dokladki :)
11. Laphroaig 10yo CS niejako na zakonczenie. To jednak swietna whisky. nie ma co gadac.

tym samym degustacja przeszla do historii. zapraszam do komentarzy :)

WD - Nie Lis 15, 2009 6:53 pm

Dzięki dla organizatorów i uczestników.

Łycha była OK :wink: ale towarzystwo - bezcenne :D

Do zobaczenia przy następnej okazji,

WojtekK

pawelb - Nie Lis 15, 2009 7:38 pm

dziekuje wszystkim,milo bylo,krakowiacy czolo chyle nisko,pozdrawiam
RudeBoy - Nie Lis 15, 2009 8:11 pm

Witam,

W zasadzie nie ma się do czego przychrzanić 8) nawet pogoda była super. Ja tam się na whisky nie znam, ale zawsze przyjadę, żeby się z Wami zobaczyć :!:

Wiktor - Nie Lis 15, 2009 9:05 pm

A my nadal w ciuchci... Spotkanie klasa. Dzięki za ten fantastyczny weekend!
P.S. Mortlach zaskakująco dobra. Choć z kilkoma konkurentami nie powalczył ;) Jura Starsza - odkrycie wieczoru... Pawcio nie łgał ;)
Jeszcze raz głęboki bow od Bow!

Pawcio - Nie Lis 15, 2009 9:06 pm

Jeszcze raz wielkie dzięki za miły weekend!!!!

Bardzo udana impreza.

Krzysiek - Pon Lis 16, 2009 12:24 am

Już/dopiero w domu... Ale warto było! Dzięki za smaczny weekend spędzony w doborowym towarzystwie :)
Mam nadzieję, że niebawem znowu się spotkamy.

pawelb - Pon Lis 16, 2009 9:36 am

RudeBoy napisał/a:
Ja tam się na whisky nie znam, ale zawsze przyjadę, żeby się z Wami zobaczyć

ot,co

David - Pon Lis 16, 2009 9:54 am

świetne spotkanie, a towarzystwo jeszcze lepsze
dzięki i pozdrawiam

michu - Pon Lis 16, 2009 9:57 am

witam. dzięki za mile spędzony wieczór! łychy przednie. rewelacyjny banff, islay trilogy za aromat i ziołowy początek, no i port ellen - nic bym do niej nie dodał ani nic z niej nie ujął.. rewelacyjna i kompleksowa. szkoda że jurę 27 pamiętam już jak przez mgłę :oops:

zapomniałbym.. jura superstition - jak dla mnie kompletne rozczarowanie. a taka ładna butelka była :wink:

Czarek - Pon Lis 16, 2009 11:19 am

Swietne spotkanie, dziękuję organizatorom i uczestnikom. Ja już czekam na następne spotkanie, równie udane i obfitujące w niespodzianki :roll:
oscarez - Pon Lis 16, 2009 11:30 am

michu napisał/a:
zapomniałbym.. jura superstition - jak dla mnie kompletne rozczarowanie. a taka ładna butelka była

lepiej sie rozczarowac na Superstition za 120zl niz na Banff za 700 zl tak jak ja :)
na szczescie nie wywalilem na cala flaszke bo po sprobowaniu Islay tri. znienawidzilbym cadenheads...

David - Pon Lis 16, 2009 11:38 am

oscarez napisał/a:
znienawidzilbym cadenheads...

ostatnio odnoszę wrażenie że prawdopodobieństwo "trafienia" w cadenheads jest coraz mniejsze :?

oscarez - Pon Lis 16, 2009 11:46 am

mysle ze nie jest az tak zle. Banff rozczarowal ale na wysokim poziomie. Poprzeczka byla bardzo wysoko jako ze wiek i cena byla wysoka. W przyzwoitych pieniadzach ustrzelilem kilka dobrych rzeczy.
Macallan 19yo, Spring 11yo, Starthisli tez bede bronil, ostatnio linkwood po sherry tez bardzo dobry.
W/g niektorych krol piatkowy-ardmor 11yo tez od Caden. Chodzi o to ze to flaszki za 200-300zl a nie za 700...