czyli elementarz dla początkujących - Lista whisky wartych polecenia i których warto unikać.
zdolar68 - Czw Lip 10, 2014 3:41 pm
Piłem (dużo powiedziane) sampelka Octomora i niestety zawód. Nie pamiętam który to był wypust ale niestety to nie to (nie za tą cenę). Punktami ppm nie ma co się kierować. Kilchoman 100% Islay jest bardzo OK (choć to był batch 3 a 2 ponoć lepszy).
pzdr
kraks - Sob Lip 12, 2014 9:52 am
Wiktor dzieki za odpowiedz. Troche juz przeszukalem i poki co musze powiedziec ze ciezko znalezc mlode Lagavuliny Single Cask, Caol Ila z poczatku lat 90 czy Ballantruan 2002. Jedynie jakiegos Kilchomana 100% Islay Single Cask znalazlem gdzies za 72 funty
Wiktor - Sob Lip 12, 2014 10:55 am
Napisz na PW, jeśli będziesz już zdecydowany na coś konkretnie. Nie polecałbym przecież whisky, które nie są osiągalne
loom - Śro Lip 16, 2014 12:00 pm
Jak szukacie morskich klimatów, to ja z kolei lasu, ściółki, sosny ))) etc. Co polecicie?:)
Pawloff - Śro Lip 16, 2014 1:35 pm
tu masz wszystkiego, o czym piszesz w dawkach mocnej esencji:
Glendronach 16 YO Distillery Bottling for LMDW 61,7%, 26.02.1993-08.2009. Cask 528 Oloroso Sherry
rosomak - Śro Lip 16, 2014 4:25 pm
| loom napisał/a: | | ja z kolei lasu, ściółki, sosny ))) etc. Co polecicie? |
Polecam szukac wsrod Blair Atholi. Powinno nie byc zbyt drogo.
Najbardziej chyba wpisywalaby sie w to Hanyu, no ale w obecnych cenach nijak polecic....
loom - Pią Lip 18, 2014 1:24 pm
chętnie sprawdzę, gdzie kupić tego GD 16?
Pawloff - Pią Lip 18, 2014 8:21 pm
http://whiskybase.com/whi...lendronach-1993
Do 40 osob ma w swojej kolekcji, mozesz umowic się na odkupienie sampla albo ponegocjowac zakup butelki
Oczywiście jeżeli przeszukałeś dokładnie aukcje giełdy i sklepy.
Ale nie szukałeś bo tu byś znalazł http://WWW.WhiskyAuction....wbid&item=HM244
loom - Pon Lip 21, 2014 2:45 pm
Hejka, dzięki. Nie szukałem jeszcze. Sampla bym wziął chętnie jak takie lasy i bory w smaku i zapachu;)
awaria_maniac - Pią Lip 25, 2014 8:39 am
ja też bym reflektował na *
Garfield - Nie Lip 27, 2014 12:39 pm
Po degustacji sampli 10-letnich Kilkerranów z ostatniej edycji muszę przyznać że ten po bourbonie jest ( w moim odczuciu ) po prostu rewelacyjny. Bardzo bogaty nos i smak i ciekawy finisz zdecydowanie wygrywa w porównaniu 10 - 12 - latkami które piłem. Z kolei ten po sherry niestety aż tak się nie wyróżnia. Jest niezły ale nie aż tak. Ciekawy jestem wrażeń innych degustatorów - może ta bourbonowa edycja zasługuje na polecenie?
loom - Pon Lip 28, 2014 10:01 am
W mojej opinii jest tak samo jak w poprzedniej edycji. Sherry fajna, ale bourbon daje czadu. Kupię chyba całą butelkę, bardzo mi smakuje. Nie umiem wytłumaczyć tego, ale Kilkerran WIP #2 najbardziej mi przypadł do gustu. Tak czy siak, uważam, że jest to wspaniała inicjatywa i za parę lat będą się ludzie o tej marce rozpisywać w samych superlatywach.
Wiktor - Wto Lip 29, 2014 6:46 pm
Już się rozpisują. Niektórzy
Wersja po bourbonie ma faktycznie przewagę w aromacie, ale IMHO wersja ex sherry bije ją o punkt w palecie smakowej. Swoją drogą nie pamiętam, kiedy ostatnim razem podstawce, nie w CS (w dodatku zaledwie 10-letniej) postawiłem całych sześć pkt. Może to była siedemnastoletnia Glengoyne, a może jednak któraś Kilchoman?... W każdym razie oba te Kilkerrany są faktycznie popisowe. Chapeau bas.
1963 - Pią Paź 24, 2014 7:44 pm
| kraks napisał/a: | witam, szukam czegos w klimacie: stare okretowe liny, sol morska, wedzarnia w porcie, torf, morska bryza itp Przebrnalem przez sporo podstawek z Islay np Ardbeg 10, Laphroaig QC, Caol Ila 12, Bowmore 12, Finlaggan Old Reserve, Lagavulin 16, Bowmore 15 Darkest i nie znalazlem poki co niczego w tak bardzo morskim charakterze. Chcialbym uniknac kupowania kolejnych butelek w ciemno wiec prosze zebyscie cos poradzili, jesli to mozliwe w rozsadnej cenie Pozdrawiam |
Caol Ila 12 _według mnie to głównie sól,lizol i liny okrętowe ,a nawet podkłady kolejowe.
Super smród jak mawia moja żonka. Widać ,że ta sama butelka ,a inne doznanaia
loom - Wto Paź 28, 2014 9:30 am
Kalila 12 to jedna z niewielu whisky, których nie mogę pić. Obrzydliwy spirytus o posmaku posłodzonego naparu z petów. Bleee:)
|
|
|