To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku

czyli lustra precz! - Spotkanie w Krakowie

Zirh - Wto Lis 17, 2009 3:00 am

Mhmm,

I tylko żal, że spotkanie się już skończyło. Było super: nie tylko w zakresie whisky, ale przede wszystkim w temacie towarzystwa. Nocny spacer pod most na Wiśle, "kibicowanie" naszym wojownikom od piłki (s)kopanej, pizza x11, cygara, zapiekanki na Kazimierzu, takie tam :) No i udało mi się trafnie wytypować Jurę w blindzie.

A co do moich skromnych, subiektywnych 0,03PLN w temacie degustacji:

Dzień pierwszy, czyli młoda kawaleria. Jak dla mnie: Ardmore 11yo to odkrycie wieczoru. A tuż za nim "Wojtkowy" Talisker z destylarni. Na drugim biegunie chyba Ben Nevis - eeech, a przecież tam potrafią robić NAPRAWDĘ wyśmienitą whisky.

Drugi dzień, czyli waga ciężka. Na najniższym stopniu podium rozpycha się Ardbeg z Jurą Stillmans Dram. I jedno i drugie warte uwagi (ogórki w Jurze i apteka w Ardbegu). Jednak buty spadły mi przy Islay Trilogy. Tak jak wspomniał Oscarez - dla aromatu triumwiratu literek B zabrakło skali. I pewnie to byłaby dla mnie niekwestionowana gwiazda weekendu, na najwyższym stopniu podium. Byłaby... gdyby nie Port Ellen. Król może być tylko jeden - a PE rządzi. Oj, i to jak rządzi. Tylko że niestety coraz częściej z Port Ellen jest jak z topmodelkami: człowiek się do niej ślini, a ona najczęściej jest trudno dostępna :)

No i na koniec: wielkie dzięki dla Oskara i Irka za organizację! Do następnego spotkania! Oby częściej, oby w TAKIM towarzystwie.

David - Wto Lis 17, 2009 8:57 pm

Pawcio napisał/a:
PS.Chętnie pochyliłbym sie tez po raz kolejny na LotI , czy ktoś jeszcze.

jestem za!!!!!

oscarez - Wto Lis 17, 2009 10:01 pm

ja tez in.
Czarek - Śro Lis 18, 2009 1:10 am

Zirh napisał/a:
Na najniższym stopniu podium rozpycha się Ardbeg z Jurą Stillmans Dram

jak na mój gust przesadzone ale co tam pewnie zapomniałeś Bruichladich :wink:

Gwiazdą pierwszego wieczeru w moim odczuciu pozostanie Ardmore - trzy dobre edycje, szczególnie 12 yo DL OMC. Przyzwoitcie wypadły tez felstiwalowa Talisker 12 yo i Mortlach 16 F&F (dzięki Pawciowio że pamiętałeś).
Drugi dzień jak dla mnie należał do PE i Jury, nieco rozczarowały mnie Trilogy MMD i Ardbeg SoC GMP - poziom tych edycji naturalnie nie upoważnia do marudzenia ale zawsze chce się więcej niż mniej :mrgreen: .
Duży plus dla Bowmor od JWWW, przy 13 yo przyzwoicie sie prezentowała w doborowej obsadzie i to po a nie przed.
Pozytwnie też oceniam Jurę Supestition, wcześniej sporo napomstowałem na 10 yo i zdania nie zmieniam, ale supestition da się wypić :mrgreen:
Spore rozczarowanie związane jest natomiast "finałową" Laphroaig 10 CS, kto ją tak k...a załatwił, dywersant jeden :mrgreen: , lubię tę wersję i nigdy wcześniej nie jawiła sie tak kiepsko na tle konkurencji, jakakolwiek by nie byla :wink:
Jeszcze raz wielkie dzięki za atmosferę i smakołyki
ps.
etnia jajecznica nie jest taka zła :wink:

oscarez - Śro Lis 18, 2009 8:19 am

Czarek napisał/a:
Gwiazdą pierwszego wieczeru w moim odczuciu pozostanie Ardbeg

Ardmore oczywiscie Czarku ;)

Czarek napisał/a:
Spore rozczarowanie związane jest natomiast "finałową" Laphroaig 10 CS, kto ją tak k...a załatwił

cos musialo isc po mocniejszych zawodniczkach. jakby wszystkie slabsze poszly wczesniej to na glowne danie nasza percepcja bylaby juz zbyt zachwiana ;)

ja tam uwazam ze Lap i tak swietny 8)

Czarek - Śro Lis 18, 2009 11:08 am

oscarez napisał/a:
Ardmore oczywiscie Czarku

:oops: :oops: jak to zrobiłem to juz się chyba nie dowiem
ta Ardmor taka dymna czy co :wink:

[ Dodano: Sro Lis 18, 2009 11:13 am ]
oscarez napisał/a:
ja tam uwazam ze Lap i tak swietny

jestem za, mam nadzieję że to wcześniejsze przekonanie da się odbudować :|

Wiktor - Śro Lis 18, 2009 12:00 pm

A mi się wydaje, że za nami właśnie test prawdy :lol:
Lap jest whisky jednorodną i niezłą, ale w ściśle określonym stylu. Komu ten styl "leży" ten pochwali. Komu nie, ten... ;) Ja nie mogłem zmusić się do dokończenia kieliszka :mrgreen:

Pawcio - Śro Lis 18, 2009 1:20 pm

Ja swój kieliszek wypiłem w niedziele pod cygarko, bardzo ładnie się skomponowało.
maro - Śro Lis 18, 2009 4:02 pm

Cytat:
Pozytwnie też oceniam Jurę Supestition

Jakie parę lat temu też mi pasowała, nawet parę razy jej broniłem i pewnie dalej bym uważał że to dobra whisky gdyby nie spotkanie w Krakowie.
pozdrawiam

oscarez - Śro Lis 18, 2009 8:22 pm

Pawcio napisał/a:
Ja swój kieliszek wypiłem w niedziele pod cygarko, bardzo ładnie się skomponowało.

jak i Kailka Pawciu :)

windham hell - Śro Lis 18, 2009 8:23 pm

Wiktor napisał/a:
Lap jest whisky jednorodną i niezłą, ale w ściśle określonym stylu. Komu ten styl "leży" ten pochwali. Komu nie, ten... Ja nie mogłem zmusić się do dokończenia kieliszka

ja się zmusiłem ,ale fajnie się bawiła z Clynelish
Lap Clynelish Lap ,
w wiekszosci się zgadzam z Czarkiem tylko Bowmora uwazam za porażkę
nie wspominając o Jurze supestition która nawet porazką nie była :mrgreen:
Jura & PE -dokładnie w tej kolejnosci

oscarez - Śro Lis 18, 2009 8:30 pm

windham hell napisał/a:
ja się zmusiłem ,ale fajnie się bawiła z Cleynelish
Lap Cleynelish Lap

Clynelish Windhamie, clynelish 8)

...a masz za moja superstition :mrgreen:

mik_us - Śro Lis 18, 2009 9:13 pm

Czarek napisał/a:

ps.
Letnia jajecznica nie jest taka zła :wink:

RudeBoy napisał/a:

Bo za wcześnie schodziłeś na śniadanie :D .

Jajecznica jak jajecznica ale kanapeczki w czasie degustacji w piątek i w sobotę - pychotka :)

windham hell - Śro Lis 18, 2009 10:22 pm

Cytat:
Clynelish Windhamie, clynelish

...a masz za moja superstition

poprawię się :oops:
lap ... był w tym zestawie drugi paskudny po Jurze super... :mrgreen:

Czarek - Śro Lis 18, 2009 11:29 pm

windham hell napisał/a:
ap ... był w tym zestawie drugi paskudny po Jurze super

super i to mi się podoba :wink:
pozytywnie oceniam występ młodej Jury za to że nie odrzucała a że nie jest to bezwzględnie udana edycja to juz inna kwestia, ale plus dodatni ma :mrgreen:

[ Dodano: Sro Lis 18, 2009 11:32 pm ]
Bowmore w tym zestawie wypadła lepiej niż sławetny Laph 10 CS, co jest wynikiem godnym odnotowania i uznania.Teraz mocno się zastanawiam nad następnym Lahem 10 Cs :mrgreen: