To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku

czyli elementarz dla początkujących - Lista whisky wartych polecenia i których warto unikać.

Janek_L - Wto Sty 25, 2011 11:52 am

Springbank 15YO bardzo mi smakuje a Springbank 12YO CS jeszcze bardziej mi smakuje :D
pekay27 - Sob Lut 19, 2011 4:44 pm

Pawcio, jaką Caolile se kupić? powiedzmy do~400zl , bardzo mi smakowala 12yoC.S. (w barze) - takie kwiatki na łajnie :)
Rajmund - Sob Lut 19, 2011 5:05 pm

Oj, Pawcio Ci nieprędko odpowie. Właśnie dochodzi do siebie po wizycie w Bowmore, Bruichladdich i Kilchoman. I nie powiem żeby chłopaki tam mało zdegustowali. Co prawda, nie tyle, co w Springbank wczoraj, ale i tak humory się poprawiły ;-)

Caol Ilę mamy zaplanowaną na poniedziałek.

pekay27 - Sob Lut 19, 2011 5:19 pm

ło matko,mam nadzieje ze nie maja nadcisnienia tak jak ja..

[quote=]
Caol Ilę mamy zaplanowaną na poniedziałek.[/quote]

:twisted:

Jass - Pon Lut 21, 2011 7:05 pm

O nadciśnieniu może coś opowiedzieć Mik_us :) Pamiętam jego karminowe wypieki po powrocie z Młyna ;)
mik_us - Wto Lut 22, 2011 1:53 pm

Przestałem brać tabletki w Szkocji - to powietrze i góry bardziej mi służą. Podczas wizyty na szczecińskim lowland, gdyby nie zdecydowane podejście Czarka do tematu to... kto wie czy bym teraz znowu w Szkocji mieszkał... Za dużo tego dobrego - odzwyczaiłem się biorąc udział w tutejszych degustacjach :mrgreen:
Jass - Śro Lut 23, 2011 3:22 pm

Mik_us, bój się Boga! Tyle dobrego dostałeś w Młynie i jeszcze narzekasz ;)
Pawcio - Czw Lut 24, 2011 2:56 pm

pekay27 napisał/a:
Pawcio, jaką Caolile se kupić? powiedzmy do~400zl , bardzo mi smakowala 12yoC.S. (w barze) - takie kwiatki na łajnie :)

ja to nazywam kwiatki na smole ;) ) albo stare nagrzane podkłady kolejowe polane lizolem ;) )

co wypić?? z oficjalnych tylko 25YO jest poza podaną cena , reszta sie łapie , ja osobiście nie piłem tylko tej bez dymu , udaje że jej nie ma :D :D :D

tak jak kilku wielbicieli Ardbeg nie dostrzega Blasdy :)

Pij po koleji , to nie Bruichladdich nie ma miliona wersji :mrgreen:

Ja sobie właśnie przywiozłem butelke która sprzedają tylko w destylarni , powiedziałbym że dość bezkompromisowa , prawie jak dawne 4200 days old , w CS-ie koszt 50 funtów.

Jeśli są na ebay.de mozna kupić.

pekay27 - Pią Lut 25, 2011 5:13 pm

Pawcio napisał/a:

Pij po koleji

och.. szajse no to wciagne jakas '92 albo lepiej '91.. jak jest

Pawcio - Pią Lut 25, 2011 6:57 pm

wyciągaj ;) ) albo wciągaj ;) )
mik_us - Sob Mar 12, 2011 12:42 am

Janek_L napisał/a:
Springbank 15YO bardzo mi smakuje a Springbank 12YO CS jeszcze bardziej mi smakuje :D

18 yo jest całkiem fajna, oczywiście jest to whisky mieszana z różnych "osiemnastu letnich beczek...." Czasami wnikamy w to co nie powinniśmy... nie rozumiejąc procesu produkcji, ale po za procesami i technologiami jedno jest pewne o gustach się nie dyskutuje. Ostatni wypust mi smakował.

oscarez - Sob Mar 12, 2011 9:00 am

mik_us napisał/a:
Czasami wnikamy w to co nie powinniśmy... nie rozumiejąc procesu produkcji, ale po za procesami i technologiami jedno jest pewne o gustach się nie dyskutuje

co znowu :?: :?: :?: :shock:

mik_us - Sob Mar 12, 2011 1:38 pm

oscarez napisał/a:
mik_us napisał/a:
Czasami wnikamy w to co nie powinniśmy... nie rozumiejąc procesu produkcji, ale po za procesami i technologiami jedno jest pewne o gustach się nie dyskutuje

co znowu :?: :?: :?: :shock:

Oskarez, bez obrazy, wiesz że jak ja piszę to raczej z humorem...
Wszyscy się znamy nie od dziś i nie jedno razem spróbowaliśmy. Ty lubisz tematy związane z gitarą inni z produkcją. Nie bierz tego do siebie, ale jak przestanie mnie fascynować teren gdzie jest robiona whisky, ludzie którzy ją produkują (wierz bądź nie, ale te 30 letnie whisky już nie wrócą - nikt nie wie jak były robione - starzy pracownicy zabrali wiedzę do grobu a zapisków nie zostawili) i jak większość whisky jak Tobie nie będzie mi smakować to przestanę ją degustować.

Wiktor - Sob Mar 12, 2011 1:44 pm

mik_us napisał/a:
te 30 letnie whisky już nie wrócą

... dlatego trzeba pić je póki czas ;)
Choć i Balblair 1990 z czarkowego pozysku dowodzi, że także młodej gwardii zdarza się pędzić i rozlewać zupełnie sensowne berbeluchy ;) Szkoda tylko że to wyjątek od reguły :(

oscarez - Sob Mar 12, 2011 1:45 pm

Mirek bez urazy ;) ale nikt tu w temacie w procesy produkcji nie wnikal wiec wydalo mi sie,ze walnales jakby ni z tego ni z owego w dodatku piszac "wnikamy" ;) znaczy wy Mirku wnikacie 8) a jesli chodzi o to ze wiekszosc mi nie smakuje...te co dobre to mi smakuja w przeciwienstwie do Ciebie gdzie kazda jest swietna, warta swojej ceny, sympatyczna lub na najwyzszym poziomie ;) w ten sposob polecajac kazda raczej bedziesz malo wiarygodny. Bez urazy 8)