To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku

czyli elementarz dla początkujących - Lista whisky wartych polecenia i których warto unikać.

mik_us - Sob Mar 12, 2011 2:04 pm

Tak jak wcześniej napisałem o gustach się nie dyskutuje. Przypomnij sobie whisky, które krytykowałem - zdarzają się takie, więc nie jest do końca tak jak piszesz... nawet raz pisałeś o whisky, której nie próbowałeś a Twój kolega z Krakowa ją kupił i spróbował aby coś na jej temat napisać. Wtedy Ci napisałem abyś sobie język posolił i popieprzył przed spróbowaniem kolejnych whisky. Czasami to nie whisky jest nie dobra, ale okoliczności nie sprzyjające np. kolejność co po czym degustujesz.... znasz to wszystko. Wracając do tematu i podsumowując co zostanie wykorzystane przez Ciebie pewnie... może i jestem mniej wybredny niż Ty, ale czy to mnie czyni mniej szczęśliwym ? :mrgreen:
oscarez - Sob Mar 12, 2011 2:26 pm

jesli mowimy o tej samej whisky to raczej pisalem o krytykowaniu calej destylarnii i to z pozycji powsciagliwego w tym temacie przed sprobowaniem choc kilku edycji. Chyba, ze mowisz o innej. Sprecyzuj. Jestes szczesliwy czy nie jestes mniej lub bardziej...coz nie wnikam w twoje osobiste sprawy ;) to nie zmienia faktu, ze brak jakiekolwiek negatywnej oceny powoduje spadek wiarygodnosci. i owszem o gustach sie nie dyskutuje nawet jak smakuje wszystko. Swoja droga zazdroszcze bo wtedy moglbym sie zadowolic byle czym za 120zl a nie pchac kase w dobre whisky. 8)
mik_us - Sob Mar 12, 2011 2:44 pm

Oskarez, skrytykowałeś nawet nie jeden wypust, jedną whisky z destylarni, ale całą destylarnie przed spróbowaniem jej produktu ? Ty jesteś nie wiarygodny....
Kogo obchodzi ile pieniędzy pakujesz w whisky ? Nie obrażaj ludzi co kupują whisky po raz pierwszy... wiem, że jest to forum best of, ale nie odstraszaj...
Generalnie popieram Cię, ale... może starsi potwierdzą, że jednak młodsze edycje destylarni nie zawsze "z wytryskiem" :) przypominają gdzie dana destylarnia jest usytuowana i jak się daną whisky produkuje itd. itp.
Rozumiem Cię, jako konsumenta - konsumujesz, dobre albo złe, bez uczuć bez wizji do miejsca skąd pochodzi produkt.
To Cię odróżnia od osób, które czy to palą cygara czy piją whisky i są ich pasjonatami.
To mój pierwszy post w takiej nucie i mam nadzieję, że ostatni....

[ Dodano: Sob Mar 12, 2011 2:58 pm ]
p.s.
Nie wiem czy lubisz whisky jak ja, ale jedno jest pewne lubisz wycinać tekst z wypowiedzi.
Ucinasz kontekst, Wyrywasz urywki zdań itd. itp. Nie wiem czym się kierujesz robiąc to.
Ja piszę tutaj ponieważ lubię ludzi z forum, Ciebie też :) Bez pisaniny, ale w bezpośrednim kontakcie ;)

oscarez - Sob Mar 12, 2011 4:45 pm

mik_us napisał/a:
skarez, skrytykowałeś nawet nie jeden wypust, jedną whisky z destylarni, ale całą destylarnie przed spróbowaniem jej produktu ? Ty jesteś nie wiarygodny....

niewiarygodne jest twoje totalne niezrozumienie tekstu. przeczytaj na glos, uwaznie to co napisalem. bo z tego co pamietam to Rajmund skrytykowal cala destylarnie, a my z Zirhem jej bronilismy.

mik_us napisał/a:
Kogo obchodzi ile pieniędzy pakujesz w whisky ? Nie obrażaj ludzi co kupują whisky po raz pierwszy... wiem, że jest to forum best of, ale nie odstraszaj...

nikogo wiec nie napisalem ile. znowu nie zrozumienie tekstu.

mik_us napisał/a:
Generalnie popieram Cię, ale... może starsi potwierdzą, że jednak młodsze edycje destylarni nie zawsze "z wytryskiem" Smile przypominają gdzie dana destylarnia jest usytuowana i jak się daną whisky produkuje itd. itp.

a to na jaki temat?? bo nie nadazam za twoim skomplikowanym sposobem myslenia?

mik_us napisał/a:
Rozumiem Cię, jako konsumenta - konsumujesz, dobre albo złe, bez uczuć bez wizji do miejsca skąd pochodzi produkt.
To Cię odróżnia od osób, które czy to palą cygara czy piją whisky i są ich pasjonatami.

oj...nie jestem pasjonatem bo nie bylem w destylarnii? hehe...Mireek...prosze Cie bo zaraz wiekszosc osob na forum przytaknie, ze tez nie bylo..

wycinam bo cytuje ;) zebys widzial apropos czego moja wypowiedz jest.

[ Dodano: Sob Mar 12, 2011 4:48 pm ]
http://bestofwhisky.pl/fo...der=asc&start=0

a oto temat o ktorym piszesz ze skrytykowalem destylarnie. przeczytaj moje posty uwaznie i na glos najlepiej zebys zrozumial co napisalem. Pamietaj: NA GŁOS 8)

[ Dodano: Sob Mar 12, 2011 4:11 pm ]
A apropos tych cygar to byles juz na Kubie? kiedy sie wybierasz powachac uda tych kubanek ktore rzekomo na nich skrecaja te twoje cygara? Nie wachales jeszcze?? co z ciebie za pasjonat!! :mrgreen:

mik_us - Sob Mar 12, 2011 5:20 pm

Nie wiem jaki masz w tym interes, co piszesz, ale w niedługim czasie się pewnie to okaże.
Whisky jest cierpliwa, nie zmieniaj zainteresowania - poczytamy :)

oscarez - Sob Mar 12, 2011 6:11 pm

Cytat:
Nie wiem jaki masz w tym interes, co piszesz, ale w niedługim czasie się pewnie to okaże.
Whisky jest cierpliwa, nie zmieniaj zainteresowania - poczytamy Smile

:shock: rece opadaja.

windham hell - Sob Mar 12, 2011 6:19 pm

oscarez napisał/a:
powachac uda tych kubanek ktore rzekomo na nich skrecaja te twoje cygara?

pomiedzy udami Kubanek to nie aromatu cygar należy szukać :D

Rajmund - Sob Mar 12, 2011 7:52 pm

windham hell napisał/a:
oscarez napisał/a:
powachac uda tych kubanek ktore rzekomo na nich skrecaja te twoje cygara?

pomiedzy udami Kubanek to nie aromatu cygar należy szukać :D

Ciekawe czy gdzieś w sieci dostępne są tasting notes ;)

oscarez - Sob Mar 12, 2011 8:31 pm

Rajmund napisał/a:
Ciekawe czy gdzieś w sieci dostępne są tasting notes

pewnie na amerykanskich portalach o seks turystyce :mrgreen:

Janek_L - Czw Kwi 14, 2011 1:38 pm

Wracając do listy whisky Oskara...

oscarez napisał/a:
I na koniec lista whisky ogolnie dostępnych i wartych polecenia. Numeracja swobodna bez gradacji.

1. Lagavulin 16yo
2. Talisker 10yo
3. Laphroaig CS i Batch
4. Ardbeg 10yo
5. Glengarioch 15yo
6. Glenfiddich 15yo solera
7. Glenfarclas 15yo
8. Highland Park 18yo
9. Aberlour A’bunadh
10. Caol Ila 18yo
11. Lagavulin 12yo CS
12. Ardbeg Uigeadail
13. Glengoyne CS
14. Glengarioch 19yo (nowe)
15. Bowmore 15yo Darkest
16. Bowmore tempest
17. Balblair 10yo (rosomak poleca)
18. Ben Nevis 10 yo 46% (mateo poleca)
19. anCnoc 16 Years Old również 46%. (mateo poleca)
20. Aberlour 15 yo Cuvée Marie d’Ecosse 43%

...to dodałbym do niej Lagavulina Distillers Edition Pedro Ximenez, jak też wywaliłbym z niej Tempesta, jak dla mnie ta łycha zajeżdża tanim jabolem.

1963 - Pon Kwi 18, 2011 7:49 pm

Whisky pijemy bo jest trunkiem niezwykle złożonym i każdy znajdzie swoją ulubioną.
Nawet moja małżonka ma swoje preferowane bezdymne wersje.
Miło spędzić czas przy smacznej buteleczce , a wódę to się po prostu chleje bo czego tam się doszukiwać. :D

oscarez - Pon Kwi 18, 2011 8:04 pm

Dzięki za te słowa orędownicze niemalże. Dzięki nim wreszcie pojąłem co ja w tej whisky widze. 8)
ElBocheno - Pon Kwi 18, 2011 10:42 pm

1963 napisał/a:
wódę to się po prostu chleje

Niekoniecznie. Mieliśmy kiedyś fazę z Rudboy'em żeby eksplorować galaktykę wódek. Zapewniem, że są takie, które wprowadzają w osłupienie, choć oczywiście są to rzadkie (i DROGIE!!) wyjątki.

Pawcio - Wto Kwi 19, 2011 12:39 pm

Janek_L napisał/a:
.to dodałbym do niej Lagavulina Distillers Edition Pedro Ximenez

a ja nie popsuli dobra łychę lejąc ja do tych beczek ;( , ja bym do tej listy dodał za to
Oban 14YO

David - Śro Kwi 20, 2011 2:04 pm

Pawcio napisał/a:
a ja nie popsuli dobra łychę lejąc ja do tych beczek ;( , ja bym do tej listy dodał za to
Oban 14YO

Zdecydowanie! - myslę też, że wlali ją do beczek po takim słodziaku, bo wcale nie była taka dobra :wink: