To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku

czyli best of coś-tam ;-) - W necie znalezione

windham hell - Pią Maj 21, 2010 12:46 pm

:D :D :D
ale fotki butelek koniecznie muszą być na sprzęcie muzycznym :D

Czarek - Pią Maj 21, 2010 4:50 pm

kiedyś wszystko było prostsze, nie byłem pewnie daleko od stwierdzeń typu
"Szklaneczke Glenfiddicha sacze... co za aromat! nie trzeba zadnego lodu wody ani coli.
Poezja..."
z tym ze mi by nie przyszło go głowy to z lodem :mrgreen:

Zirh - Sob Maj 22, 2010 10:50 am

...eeech, na audio się tam znają, na whisky niekoniecznie 8)
Czarek - Sob Maj 22, 2010 11:22 am

znają jak znają, pasja audio-stereo nie musi oznaczać znajomości na rzeczy :roll: :
bywają nawet pokręceni hi-endowcy tworzący systemy z ewidentnie pokręconym dzwiękiem. Ludziska chwalą to co znają (mają), a na rynku królują nadal względnie masowe solidne konstrukcje światowych koncernów :| , coś sie zmienia i niszowe i nieco mniej konwencjonalne rozwiązania znajdują uznanie bowiem sklepy z hi-end adio jakoś przetrwały nawałę kina domowego. Ale hi-end to extrema typu max ocen z MM, o których normalnym ludziom marzyć nawet nie wypada :| , to też zadawalamy się nieco bardziej przystępnymi botlingami i to jeszcze na składaka, no ale my się znamy to też tylko sampelek nam wystarczy :mrgreen:

Zirh - Sob Maj 22, 2010 11:54 am

Mniam, temat audio! Łooo... kochany, jak zaczniemy dyskusję na temat szeroko pojętego audio... to mamy czas z głowy do Bożego Narodzenia - i wykopią nas z forum BOW za spamowanie :) . "Niechący" ten temat jest mi bliski, i to znacznie lepiej niż whisky 8)

Ewolucja od stereo do kina domowego czasami odbywa się bez utraty jakości dźwięku, do której audiofilskie ucho przywykło w stereo. A wszystkim purystom na forach typu audiostereo, którzy uważają że TYLKO stereo - wystarczy puścić DOBRZE nagrany i zrealizowany koncert na Blu-Ray, na DOBRYM sprzęcie. Wrażenie, przestrzenność, dynamika - i ogólne odczucie - gwarantują małego "zonka" na buzi.

Sam kiedyś byłem takim stereofilem. Mam problem z miejscem na trzymanie roczników Audio :lol: . Przechodziłem przez urządzenia "niszowych" brytyjskich firm (NAD, Arcam, Audiolab), zmieniałem głośniki na przetworniki Scan-Speaka, wygrzewałem (Revelator... eech, legenda), w systemie stereo Marka Levinsona posiadałem :) . Ale z czasem jednak doceniłem kino domowe: nie rezygnując z "czarów" odprawianych przy stereo (wygrzewanie, kondycjonery sieciowe itd), można dzięki kinu domowemu wejść na zupełnie inny poziom postrzegania muzyki. Szczególnie gdy mówimy o nagraniach koncertowych.

"Znane firmy" w światku audio, nie mają w ofercie tylko -nisko i -średniobudżetowych konstrukcji. Mają także konstrukcje zniewalające. Sam swój aktualny system w zakresie wzmacniacza oparłem na jednym z referencyjnych Marantzów, i jestem BARDZO zadowolony (mimo wiadomej marantzowej proweniencji).

Inna sprawa, że zabawa z audio to jeszcze więcej "grzebania", czasu i zainwestowanych legalnych banknotów płatniczych niż whisky. Ot, cena pasji :?

Czarku, czyżby "ktoś mi tu audiofilem śmierdział"? :wink: . No proszę, proszę, trzeba będzie na najbliższym spotkaniu w kącie siąść i podyskutować, stanowczo! :lol:

Czarek - Sob Maj 22, 2010 12:13 pm

http://bestofwhisky.pl/forum/viewtopic.php?t=252

Islay maltl monitor
http://www.ardbeg-whisky.ch/monitor.html
:wink:

Tad - Czw Sie 04, 2011 3:01 pm

Czy ja dobrze pamiętam, że ten kolo kiedyś tutaj był na tapecie? A swoją drogą, to gazety chyba coraz mniej przywiązują wagę do jakości tego, czym zapychają puste miejsca.

http://www.rp.pl/artykul/...o-bez-lodu.html

Wojciech - Czw Sie 04, 2011 4:53 pm

W jednym to ma rację, jak ktoś się uprze to może pić malta nawet z mlekiem. Różne są gusta. Z młodości pamiętam traumatyczny widok, jak młodzi Finowie na promie popijali polską czystą likierem bananowym Bolsa :mrgreen:
A podobno Królowa Wiktoria lubiła mieszać malta z winem z Bordeaux :roll:

pekay27 - Pią Sie 05, 2011 9:39 am

nie trzeba sie bać starości, to bedzie najpiekniejszy okres w życiu :lol:

http://www.youtube.com/watch?v=36c_Uwp9-Bo

ElBocheno - Czw Sie 18, 2011 1:50 pm

No nie powiem, robi wrażenie. Chętnie bym tam pobuszował, pod nieobecność właściciela :twisted:
RudeBoy - Czw Sie 18, 2011 7:33 pm

Moim zdaniem facet ma nieźle &%@@%#@% pod sufitem...
pekay27 - Pon Wrz 05, 2011 10:49 am

ElBocheno napisał/a:
No nie powiem, robi wrażenie. Chętnie bym tam pobuszował, pod nieobecność właściciela :twisted:

:lol: no jak nie jak tak

Pawloff - Nie Paź 16, 2011 2:41 pm
Temat postu: whisky rewiev na youtube
www.youtube.com/watch?v=HrkZyvd_8lQ

Trafiłem szukając w telewizyjnym youtubie informacji na temat maltów.

Niejaki Ralfy ciekawie opowiada o whisky i recenzuje single i nie tylko.
Ma osobną punktację dla SM i innych...
Nakręcił już ponad 200 odcinków swojego rewiev.
Oprócz recenzji, z którymi można się zgodzić lub nie... kręci odcinki o literaturze dotyczącej whisky, stosowaniu karmelu, filtrowaniu na zimno, odwiedza sklepy, domy aukcyjne etc.

Ma również swoją stronę www.ralfy.com

Jeżeli ktoś nie oglądał, a jeszcze nie wie wszystkiego o whisky polecam ;-)

mik_us - Nie Paź 16, 2011 8:14 pm

Ostatnio Ralfy'ego spotkałem na takiej Imprezie oczywiście kamerowal.
Czarek - Sob Lis 05, 2011 2:39 pm

the best of coś, np whisky bardzo proszę
http://www.thefiftybest.c...le_malt_scotch/
brora 30 yo razem z Royal Lochnagar 12 itd
co się dzieje w głowie laika po zaglądnięciu na taka stronę - aż strach się bać o tym mysleć, toz każda zabutelkowana whisky jest mega :mrgreen:
zwłaszcza Glenmorangie :lol: