To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku

czyli aktualnie atakujemy... - propozycja wspólnego zakupu

Wiktor - Nie Paź 07, 2007 12:17 pm

Na zaistnienie jako takie ma, lecz bardzo problematyczne byłoby utrzymanie go z detalicznego handlu samą tylko whisky - z tym się zgodzę...
Trzeba jednak oddać też, że nawet w Niemczech (gdzie siła nabywcza jest przecież całkiem inna niż u nas) tego typu zakupy, wersji szczególnie dobrych i co za tym idzie drogich, stanowią niewielki ułamek handlu szkocką słodową. Rynek nakręcają wersje podstawowe, powiedzmy, 10-15 letnie. Miałem okazję nieraz w sposób bezpośredni obserwować pracę sklepów i chętny na coś wybitnego jest może co 10 klient. Uwidacznia się dysproporcja w liczbie klientów-koneserów a tych, którzy po prostu lubią wypić wieczorem kieliszek ulubionego malta. A dbać trzeba i o jednych, i o drugich...

Czarek - Pon Paź 08, 2007 10:22 am

Według mnie na tym etapie zainteresowania maltami w Polsce należałoby myśleć o "sklepie" z samplami. Zakup sampelka, nawet droższej whyski, jest jak wiemy dobrym rozwiązaniem. Sprzedaż pełnowymniarowa i to jeszcze interesujących (tj. droższych) whyski jest raczej skazana na klęskę. Wiktorku sam wiesz ile tego dla nas sprowadzasz.
Czarek

David - Wto Paź 09, 2007 11:49 am

Wiktor napisał/a:
Uwidacznia się dysproporcja w liczbie klientów-koneserów a tych, którzy po prostu lubią wypić wieczorem kieliszek ulubionego malta. A dbać trzeba i o jednych, i o drugich...

Ech tam od razu dysproporcja - ja się czuję i jednym i drugim i żadnej dysproporcji w tym nie widzę :mrgreen:
i w barku praktycznie cały czas są obecne podstawowe wersje Lagavulina, Ardbega, Obana i Taliskera, a oprócz tego, oczywiście stadko takich fajnych małych buteleczek z logo BOW :wink:

A co do sampli, to uważam za szczególnie trafiony pomysł sprzedaży "dużych" sampli (200ml) jak np. cała seria The Classic Malts czy piersióweczki od Laphroig. Myslę, że zwłaszcza na naszym rynku, mogłoby się to przyjąć.

Pozdrawiam

Czarek - Wto Paź 09, 2007 2:32 pm

Pisząc o samplach też myslałem raczej o dawce 200ml (oryginalne lub preparowane :roll: )
Czarek

parominius - Wto Paź 09, 2007 7:24 pm

witam pięknie...podnoszę obydwie ręce za pomysłem sprzedaży sampli z "certyfikatem" BOW...pośród smakoszy i whyskoneserów zyskałyby przecież szerokie uznanie a i niedzielny whiskopij zostałby cudownie obsłużony;-)..przecież wielu nie stać na "normal size" a wielu marzy by poczuć w ustach to płynne zloto nie zastawiając samochodu czy własnej nerki....pozdrawiam serdecznie.
Czarek - Śro Paź 10, 2007 1:45 pm

W kwestii uzupełnienia listy propozycji
Czy ktoś będzie zainteresowany sampelkami Aberlour A'bunadh.
Dostępne są niestety tylko nowe botlingi, o nieznanej jescze jakości, numery batch 17-20 w cenie 65 Euro (wliczając transport z Niemiec).
Wiktor wtępnie (i tradycyjnie :wink: ) pisze się na 100
Czarek

maro - Śro Paź 10, 2007 7:52 pm

Czarek napisał/a:
Czy ktoś będzie zainteresowany sampelkami Aberlour A'bunadh.
Dostępne są niestety tylko nowe botlingi

Nie próbowałem dawnych, może warto zaznajomić się z nowym, piszę się na 200
pozdrawiam

Czarek - Śro Paź 10, 2007 8:00 pm

No to mi się podoba, dzięki za wsparcie.
Jeśli masz ochotę na sampelka tego Old Puteney (to mogę 100, bo drugie 100 wiadomo kto :wink: )
Czarek

Ps 1
Wiktor z góry wiedział kto będzie zainteresowany.
Ps 2
Próbowałem batch 14 i było to zupełnie zjawiskowe odzczucie (jak dla mnie :roll: ), z różnych źródeł dochodzą wprawdzie sygnały, że a'bunadh się spsił, ale co tam, świat należy do odważnych.

David - Czw Paź 11, 2007 8:34 am

To może i ja się skuszę na 200ml A'buny.

P.S. A kiedy jest przewidywany czas realizacji HP bo już nie mogę sie doczekać :twisted:

Pozdrawiam

Wiktor - Czw Paź 11, 2007 9:01 am

Podobnie jak całej reszty - początek listopada :)
Czyli AAB też przyklepany? Jeśli tak, to w weekend postaram się podliczyć indywidualnie finansowy udział każdego w planowanych zakupach.

maro - Czw Paź 11, 2007 11:00 am

Czarek napisał/a:

Jeśli masz ochotę na sampelka tego Old Puteney

mam ochotę
dzięki pozdrawiam

Czarek - Czw Paź 11, 2007 1:13 pm

Od dłużego czasu jest to jedyny aktywny wątek na forum ( :lol: )
Przynajmniej mamy o czym pisać.

ABB rozplanowany 3x200 +100 Bow

Czarek

Wiktor - Nie Paź 14, 2007 7:18 pm

Rajmund napisał/a:
Wojciech napisał/a:
niedługo się może pojawi Caol Ila bez torfu

I wszyscy na to czekamy...

...proszę bardzo:
http://cgi.ebay.de/Caol-I...1QQcmdZViewItem
:lol:

PS. wcześniej była już taka próba - całkiem udana - w wykonaniu Cooper's Choice (destylacja 1991, premiera 2003)

Czarek - Pon Paź 15, 2007 8:14 am

W kwesti w zasadzie formalnej.
Wiktor wyszukał super rozlew A'bunadha: Batch 8!!!!,
kosztuje wprawdzie 5 Euro więcej czyli 70 E, ale dostał 95 punktów.
Jak zauważa Wiktor jest to "the best AAB ever" wg J. Murray'a
i jest to chyba ostatnia szansa na zakup.
Tę uzgodnioną 1 butelczynę mam nadzieję że bierzemy, o 5E chyba się sprawa nie rypnie. Inni niezdecydowani może też powinni się tą "okazją" zinteresować, może jest więcej tych buteleczek (same w sobie są urocze :wink: )
Pozdrawiam
Czarek

David - Pon Paź 15, 2007 10:01 am

Czarek napisał/a:
Tę uzgodnioną 1 butelczynę mam nadzieję że bierzemy, o 5E chyba się sprawa nie rypnie.

No pewnie, że nie. A nawet gdyby to było 7 albo nawet 8 E to też by się nie rypła :wink:

Pozdrawiam