czyli 'pomocy!' - Bank Danych
krystian - Śro Mar 07, 2007 7:54 pm Temat postu: Bank Danych Witam,
Czy istnieje jakiś szczegółowy bank danych o Whisky gdzie można się przyjrzeć dokładniej wszystkim edycjom Whisky z różnych destylarni, od różnych dystrybutorów z uwzględnieniem ilości wypuszczonych butelek i ze szczegółowym opisem kiedy destylowano i butelkowano dany trunek? Prowadzi ktoś taką bazę w sieci www ?
pozdrawiam > krystian
Wiktor - Śro Mar 07, 2007 10:45 pm
krystian napisał/a: | wszystkim edycjom Whisky z różnych destylarni |
być może w SMWS gromadzą tego typu dane (nie mam pewności, byłoby to niezwykle trudne o ile wogóle możliwe - obecnie w zasadzie każdy kto dysponuje wystarczającą ilością gotówki jest w stanie wypuścić na rynek swój własny, unikalny bottling!); można pokusić się o poszukiwania list edycji w zakresie poszczególnych destylarni, np:
http://www.whiskyfun.com/brorabottling.html
http://home.planet.nl/~somme022/
krystian - Sob Mar 10, 2007 4:10 pm
Wiktor napisał/a: | obecnie w zasadzie każdy kto dysponuje wystarczającą ilością gotówki jest w stanie wypuścić na rynek swój własny, unikalny bottling! |
Rzeczywiście. Przypomina się Bowmore 1995 bourbon cask 57.2% BOW.pl i Macallan 14yo sherry cask 46% BOW.pl - Z ciekawości zapytam jaka ilość pojawiła się z etykietą BOW - taka jaką określono na etykiecie czy pewna część całej limitowanej edycji Whisky Doris czyli 118 butelek w przypadku Bowmore 1995?
pozdrawiam > krystian
Wiktor - Wto Mar 13, 2007 9:10 pm
zawsze jest to
krystian napisał/a: | pewna część całej limitowanej edycji Whisky Doris |
- w każdym przypadku ustalana indywidualnie... reszta to tajemnica handlowa
krystian - Pią Mar 16, 2007 12:44 pm
Etykiety projektowaliście sami? Chciałem bliżej się przyjrzeć etykiecie Macallan'a.
W bazie BOW zdjęcie jest dość niewyraźne, czy można prosić o leprzą fotografię lub link?
Czy szykuje się trzeci bottling by BOW.pl?
pozdrawiam > krystian
Wiktor - Pią Mar 16, 2007 1:36 pm
krystian napisał/a: | Etykiety projektowaliście sami? |
Oczywiście. Może nie tak do końca sami, ale zlecaliśmy wykonanie projektu w Polsce
krystian napisał/a: | leprzą fotografię lub link |
Jasne, postaram się znaleźć gdzieś pliki źródłowe i stworzymy galerię etykiet
krystian napisał/a: | Czy szykuje się trzeci bottling by BOW.pl? |
Nie potwierdzam, nie zaprzeczam... To byłaby już piąta edycja whisky którą firmujemy, a z samej serii T.O.S. czwarta.
krystian - Pią Mar 16, 2007 2:12 pm
Wiktor napisał/a: | Jasne, postaram się znaleźć gdzieś pliki źródłowe i stworzymy galerię etykiet |
Pomysł bardzo mi się podoba
Wiktor napisał/a: | a z samej serii T.O.S. czwarta |
Jak tłumaczyć skrót T.O.S. ?
pozdrawiam > krystian
Wiktor - Pią Mar 16, 2007 2:20 pm
krystian napisał/a: | skrót T.O.S. |
"The Old Shipyard", czyli dawna szczecińska stocznia Vulkan morze, okręty, stocznia, trochę historii... taki ot, pomysł na serię malt'ów z naszego portowego miasta.
maro - Nie Mar 18, 2007 6:11 pm
Witam
Szykuje się już piąta edycja whisky firmowanej przez BOW, a ja czytałem co nieco tylko o Bowmore i Macallanie, z obecności w ofercie próbek wiem jeszcze o Caol Ila 8 yo. Jaka była jeszcze? Niezależne edycje to powód do chwały, to dlaczego nikt się nie chwali ? Caol Ila 8 yo na mnie zrobiła duże wrażenie, na pewno jest to whisky o której nie zapomnę. Może ktoś jeszcze ją pił i zechce podzielić się swoimi wrażeniami.
pozdrawiam
ps. Czy jest jeszcze do zdobycia ?
Pawcio - Nie Mar 25, 2007 5:55 pm
Polecam Pięknego Inchgowera 25 YO
maro - Nie Mar 25, 2007 8:04 pm
Czym że ona się tak wyróżnia ?
Wojtek - Nie Mar 25, 2007 10:50 pm
Macallan 14yo bardzo dobry a wspomniany przez Pawcia Inchgower 25yo... o ile mnie pamięć nie myli to warto spróbować (ach, ta ślimacza poczta...)
Wiktor - Pon Mar 26, 2007 10:37 am
maro napisał/a: | Czy jest jeszcze do zdobycia ? |
Caol Ila? Tak
maro napisał/a: | Czym że ona się tak wyróżnia ? |
Ceną i kolorem A serio, bardzo fajna sprawa dla fanów sherried whisky. Notka za whiskyfun.com :
Inchgower 25yo (54.1%, Whisky Doris/BOW.pl, 2006)
Colour: cognac.
Nose: oh yes, this is the kind of sherry I like! It starts on a fantastic mix of smoked ‘stuff’, coffee and cocoa, with no heaviness at all. We have then quite some balsamic vinegar, grilled meat, old dry white wine (very old Montrachets, Château-Chalons), bitter caramel, hot brownies… Very little rummy, raisiny, fruity notes this time and kind of an austerity that’s all elegance here...
The smoke grows bolder by the minute (I already had a few very smoky Inchgowers), with also notes of game (foul pheasant), sea air, coal, maybe also heating oil. Ah, yes, and linseed oil. Extremely classy, with not a single hint of sourness or vinosity.
Mouth: yummy! It starts sweeter and rounder but still in a rather austere, almost rigorous way. Lots of cocoa, toasted bread, ristretto coffee, Smyrna raisins this time, grilled almonds with caramel… It’s beautifully dry in fact, all elegance. The bitter chocolate really starts to overwhelm the whole after a moment, and I love bitter chocolate and its dryness. It doesn’t really develop any further, but what we have is that excellent, that it’s almost good news.
The finish is long, beautifully dry and, again, superbly austere. Bingo!
93 points (but you have to like dryness in your whisky)
Wojtek napisał/a: | ślimacza poczta |
tak, ostatnio biją rekordy, 2 tygodnie nie są rzadkością...
A tutaj obiecana galeria
|
|
|