To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku

czyli 'niewiele pamiętam ale...' - młode IB - raport #1 z linii frontu

Wiktor - Nie Cze 02, 2013 8:03 pm
Temat postu: młode IB - raport #1 z linii frontu
Mówią, że co pewien czas człowiek musi sam zadać sobie ból, aby przypomnieć sobie, na czym to życie tak naprawdę polega ;) Różne istnieją na to sposoby - my postanowiliśmy odbyć małe, otrzeźwiające (well…) katharsis, poprzez porównawczy test młodego, niezależnego, współczesnego rozlewu... Na początek analizując, nieco bardziej przekrojowo, ofertę trzech firm: A.D. Rattray, Duncan Taylor i The Whisky Cask. W zależności od tego, czy seans okazałby się bardzo pokutny, czy może nieco mniej, planowałem rozważyć jego kontynuację w postaci cyklu kolejnych degustacji, rzucających światło na bieżącą ofertę innych niezależnych bottlerów. Zanim ujawnię, na czym ostatecznie stanęło, podzielę się refleksjami z sesji numer jeden, spośród których – uwaga - nie wszystkie będą tym razem zjadliwe ;)


RAPORT #1, BOW HQ, 2.06.2013

1. Czy dzisiejszy „nastoletni” bottling IB jest w ogóle warty uwagi?
Sam siebie zadziwiam pisząc te słowa – bo o zgrozo, okazał się być warty. Przy zachowaniu odpowiedniej dozy ostrożności - i wnikliwości - w trakcie selekcji zakupowej, można natrafić na whisky naprawdę pijalne – o ile oczywiście mamy na celu niezobowiązujące sączenie podczas wieczornego filmu (albo meczu), a nie doszukiwanie się w dramie nieprzebranych pokładów doskonałości ;)

2. Czy oznacza to, że niezależni bottlerzy odczuwają presję konkurencji, co znajduje praktyczne przełożenie na jakość ich bieżącej oferty?
Można przyjąć, do pewnego stopnia, że tak. Rynek wchłonie prawie wszystko – lecz wygląda na to, że owo „prawie” coś jeszcze w praktyce oznacza. Przynajmniej w odniesieniu do oferty trzech wspomnianych IB. Z satysfakcją przyznam, że poziom dbałości o podniebienie klientów jest (ponownie) wystarczający. Whisky naganne stanowiły dostatecznie niewielki odsetek całej puli, aby uznać je za „statystyczną konieczność” ;)

3. Jak wypada oferta dużych firm bottlerskich (DT, DR) na tle butikowej selekcji małego retailera, jakim jest TWC?
Pomimo faktu, że to utrzymanie odpowiednio wysokich i stałych obrotów gwarantuje rentowność działalności większych firm, w świetle wyników degustacji nie wydaje się, aby rzutowało to w sposób istotny na jakość ich obecnej selekcji. Testowane edycje pochodzące zarówno od D. Taylora, jak i od A.D. Rattray nie ustępowały ofercie mikroskopijnego The Whisky Cask – dla którego własny bottling to przecież wyłącznie dodatek do podstawowego profilu działalności (sklep detaliczny). Bardzo pozytywne z punktu widzenia klienta jest, iż obaj renomowani bottlerzy (znowu) dbają o swój rynkowy wizerunek, także na poziomie podstawowego portfolio whisky single-cask.

4. Czy można jeszcze kupić dobrą, niezależną whisky poniżej kwoty 100e?
Można, lecz wg mnie nie bez trudu - to dosłownie ostatnie chwile na udane zakupy, na takich poziomach. Spośród testowanych whisky co najmniej kilka - ocenionych na poziomie 5-6 punktów - kosztuje w dalszym ciągu (niekiedy wyraźnie) poniżej 100 euro za butelkę. Są to jednak wypusty sprzed mniej więcej roku, dwóch – ich dzisiejsze odpowiedniki (czyli sister casks) łamią już wspomnianą granicę cenową. Niestety.

5. Czy trafiają się nadal naprawdę solidne, niestare i niedrogie edycje z beczek po bourbonie? Czy też wszystko zmierza, w ich przypadku, w stronę prostackich wpływów dębiny - w okowach naleciałości rodem z siermiężnej American whiskey?
Zaskoczenie – trafiają się! Na całe szczęście – wbrew moim obawom, w dalszym ciągu nie tylko 1st-fillowa sherry gwarantuje przyzwoity poziom whisky jednobeczkowej. Co ciekawe i warte podkreślenia, dotyczy to jednak niemal wyłącznie wrażeń smakowych – najczęściej pod postacią apetycznej, nieskalanej dębem deserowości. Poszukiwanie warstwowych, głębokich aromatów w kilkunastoletnich maltach z beczek po bourbonie lepiej sobie odpuścić – nie ma ich tam.

6. Czy destylarnie tzw. „pewniaki” nadal dają gwarancję wysokiej jakości w kieliszku, albo przynajmniej tę jakość bardziej uprawdopodabniają?
Tutaj zaskoczenia nie było, bo i stara prawda sprawdza się w dalszym ciągu – nie ma to jak uznane marki. Destylaty ze Springbank czy Clynelish potwierdziły wysoką klasę. Zdecydowanie polecam koncentrowanie się, w pierwszej kolejności, na sprawdzonych kierunkach poszukiwań – eksperymenty z mniej znanymi zakładami mogą (Glentauchers, Strathmill) lecz nie muszą (Ledaig, Deanston) przynieść dobry i oczekiwany efekt.

7. Czy wzrost cen naprawdę jest taki drastyczny? Gdzie jest granica tego trendu?
Wzrost cen edycji single-cask whisky szkockiej jest nie tylko dramatyczny, ale i coraz szybszy. Dotyczy to w pierwszej kolejności bottlingu z beczek po sherry (szczególnie 1st fill) oraz wypustów pochodzących z najbardziej renomowanych destylarnii (uwzględniając oczywiście te zamknięte). Proces wydaje się być niepowstrzymany, a jego kres – całkowicie nieprzewidywalny. Z pewnością granica wzrostu cen jest jeszcze odległa, sądząc z brzmienia większości komentarzy towarzyszących dziś temu zjawisku. Niestety spora część klientów – pochodząca ze społeczeństw bogatych – nieledwie przyklaskuje owemu trendowi, używając argumentu rodem prosto z branży malty produkującej: „widać takie ceny muszą być, skoro popyt ciągle na whisky jest, a co więcej - nadal rośnie”. Podziwu godna autodestrukcja... ;) Dla nas oznacza to jedno: możliwy wzrost cen nawet o dalsze 400% nie spowoduje załamania popytu w skali globalnej - taka jest brutalna prawda. Kupujmy więc whisky, choćby ze średniej półki, póki jest niezła - i jeszcze stosunkowo tania!


Na koniec wypada mi podsumować pierwszą sesję: sporo pozytywnych zaskoczeń, tak w przypadku poszczególnych edycji (kolega Pawloff został powołany na kronikarza i zapewne pokusi się wkrótce o odpowiednio szczegółową relację na tych łamach), jak i wniosków natury ogólnej. Generalnie - w młodym niezależnym bottlingu nie dzieje się źle, choć i znaczących objawień nie odnotowano ;) Czasy mamy więc trudne, lecz nie beznadziejne ;) W tym duchu będziemy planowali kolejne podejście do niezależnego bottlingu. A jakże! ;) Po głowie już chodzą mi nazwy: Cadenhead’s, JWWW, GMP (oczywiście serie w CS). A może jakieś inne propozycje?...


Z bojowym pozdrowieniem,
(-) W.

Pawloff - Nie Cze 02, 2013 9:02 pm
Temat postu: Degustacj z okazji dnia dziecka - Szczecin 01.06.2013 r.
Dzień Dziecka, a więc przegląd modern whisky, najświeższe wypusty 3 bottlerów

TWC vs DT vs DR

Rozbiegówkowo off-topic Gaultier XO 1755
Bardzo przyjemnie się to piło, aż prosił się o dolewkę i zdaje się, że dla pierwszych 3 setów wyznaczył zbyt wysoko poprzeczkę...

1. Glentauchers Duncan Taylor Dimensions 16 YO 02.1996 - 11.2012, cask 1171, 166 bottles, 54.3 %
http://www.whiskybase.com...&whiskyid=38284
T. 3,5; W. 4; E. 3; P. 3 pkt.

Zapach: łąka, rzepak, miody, zioła, cytryny, lipton, wanilia.
Smak: gęsty, popcorn
Finisz: mniej fajny masło, jajka na mięko, wata, zbyt prosty

2. Ben Nevis The Whisky Cask 16 YO 1996 – 2012 Hogshead 53.0 %
http://www.whiskybase.com...&whiskyid=39712
T. 4; W. 4; E. 4; P. 3 pkt.

Zapach: bardzo słodki, wata cukrowa, woski,
Smak: gęsty, mech, słodycz, landryny, ekler, detka, wyłania się palona guma
Finisz: drewno, siarka, gorzki, nie dobry, gorzka czekolada

3. Tamnavulin A.D. Rattray 21 YO 09.05.1989 - 18.02.2011, cask #1750, 204 bottles, 57.4 %
http://www.whiskybase.com...&whiskyid=21274
T. 5; W. 4; E. 4; P. 3 pkt.

Zapach: kleje, gruszki z piwnicy, woskowa, lakier, rodzynki, mech, bourbon.
Smak: cierpki, miód, woski, drewno, alkohol, drożdzę, czekolada,
Finisz: zbożowy, gorzki, kartonowy, siarkowy

4. Clynelish The Whisky Cask, 1995 – 2012, Sherry Butt, 53.6 %
http://www.whiskybase.com...&whiskyid=35263
T. 5,5; W. 5; E. 5; P. 6 pkt.

Zapach: morski, mydło, piana, igliwia,
Smak: śmietana, miedź, rdza, mydło, sól, guma do żucia,
Finisz: słodki, zaraz słony, mydlany, siarka

5. Clynelish A.D. Rattray 14 YO 14.07.1997 - 22.02.2012, Refill Sherry Cask #6893, 317 bottles, 59.2 %
http://www.whiskybase.com...&whiskyid=31375
T. 6; W. 6; E. 6; P. 6 pkt.

Zapach: podpalany cukier, owocowy, maślany,
Smak: bardzo gładki, odświerzający, deserowa z gorzkimi akcentami.
Finisz: słodycz i słoność, morele, igliwie, morska, odświerzajća, mydło, miód.
Za 56 euro czempion w swojej lidze

6. Mortlach 22 Duncan Taylor Dimensions 22 YO 09.1989 – 01.2012, cask #4037, 249 bottles, 52.1 %
http://www.whiskybase.com...&whiskyid=31747
T. 6; W. 3; E. 4; P. 5 pkt.

Zapach: słomkowy, ciastka, korzenny, cytryna,
Smak: mydło, dym, jodyna, prochowiec, herbata, fusy z zielonej herbaty, miód
Finisz: herbaciany, biała czekolada, dym, sól, siarka

7. Strathmill Duncan Taylor Dimensions 21 YO 08.1990 - 07.2012, Sherry Cask #4240, 224 bottles, 55.0 %
http://www.whiskybase.com...&whiskyid=38703
T. 6,5; W. 6; E. 6; P. 6 pkt.

8. Strathmill A.D. Rattray 22 YO 13.10.1989 - 28.05.2012, Sherry Butt # 10310, 631 bottles, 58.6 %
http://www.whiskybase.com...&whiskyid=33733
T. 5; W. 3; E. 5; P. 4 pkt.


9. Glenrothes The Whisky Cask 22 YO 1990 – 2012, Sherry Butt 53.8 %
http://www.whiskybase.com...&whiskyid=35234
T. 5; W. 4; E. 5; P. 4 pkt.

Zapach: ciepłe mleko, dużo tofi, zamsz, rzemyk, miedziany
Smak: tofi, dym, czekolada,
Finisz: kiepski

10. Glen Scotia The Whisky Cask 20 YO 1992 – 2012, Bourbon Hogshead 50.6 %
http://www.whiskybase.com...&whiskyid=38589
T. 2; W. 2; E. 2; P. 3 pkt.

Zapach:morski, sól, miedź, prochowiec, cukier, wykałaczki, słodko-drewniany
Smak: bagno, wychodek, deski z wychodka, cerata, szpital, gazy, smary, nie dobry
Finisz: smary, rodzynki, owoce

11. Springbank Duncan Taylor Dimensions 18 YO 12.1993 - 10.2012, cask #532, 246 bottles, 56.4 %
http://www.whiskybase.com...&whiskyid=38782
T. 6,5; W. 6; E. 6; P. 7 pkt.

Zapach: klej do modeli, miedziane rury, owoce, papaja, maki,
Smak: nieporównywalnie lepszy od zapachu, suszone owoce, czekolada, smażone śliwki
Finisz: wędzony, słod, jeżyny, śliwka

12. Springbank A.D. Rattray 12 YO 27.06.1997 - 29.09.2009 Bourbon cask #827, 295 bottles, 59.3 %
http://www.whiskybase.com...&whiskyid=11312
T. 5; W. 6; E. 6; P. 5 pkt.


13. Ledaig The Whisky Cask 14 YO 1997 – 2012, Refill Sherry Cask, 52.9 %
http://www.whiskybase.com...&whiskyid=32279
T. 1; W. 1; P. 1 pkt.

Zapach: słodki, siarkowy, petardy, trampki, guma, dętka
Smak: woda z kaloszy, deski na molo,
Finisz: fatalny

14. Deanston A.D. Rattray 13 YO 05.05.1995 – 03.11.2008, refill but #1952, 627 bottles 60.8%
http://www.whiskybase.com...9&whiskyid=8283
T. 3; W. 2; P. 1 pkt.

Zapach: dużo wanilii, miodu,
Smak: bourbon, woski,
Finisz: wapno, czekolada

15. Bruichladdich (Port Charlote) Duncan Taylor Dimensions 10 YO 06.2002 - 01.2013, cask #391, 215 bottles, 54.8 %
http://www.whiskybase.com...&whiskyid=40869
T. 4; W. 3; P. 4 pkt.

Zapach: torf, sól, jodyna,
Smak: cukierki, sciółka leśna,ziemny,
Finisz: kwaśny

16. Macallan Ruby 43%
http://www.whiskybase.com...&whiskyid=41337
T.4,5; W. 2; E. 3, P. 2 pkt.
“ta whisky jest po prostu nie dobra...”, “ma fatalny finisz...”

17. Aberlour a’ Bunadh batch 44, 59,7%
http://www.whiskybase.com...&whiskyid=37896
T. 2; W. 1; P. 2 pkt. (legenda umiera)

Islayman - Śro Cze 05, 2013 9:09 am

Ja proponuję Samaroli i Silver Seal- makaroniarze są OK! :)


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group