To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Istniejemy od 2005 roku

czyli 'dlaczego napisałem whisky dwa razy?' - Profile smakowe: skóra, pasta, wosk, siodło

Jester - Sob Lis 04, 2017 11:35 am
Temat postu: Profile smakowe: skóra, pasta, wosk, siodło
Ostatnio pojawiła się dyskusja na temat starej, wytrawnej whisky po ciemnej sherry. Chciałbym tym razem podpytać o kolejny profil smakowo-aromatyczny.


Poszukuję whisky, która oferuje połączenie skór i pasty - takiej do butów. Zapach taki jak po otwarciu puszki porządnej pasty np. Saphir. Do tego skóra, siodło, woski. Przy tym wszystkim chciałbym uniknąć klimatów miodowych w smaku i zapachu. Czy to możliwe?


Domyślam się, że nie będzie to młoda whisky, ktoś pomoże? Jakich destylarni szukać, z jakich roczników, jakie beczki?

Tomek1 - Sob Lis 04, 2017 3:24 pm

W Ben Nevisach mozesz poszukac
Jester - Sob Lis 04, 2017 3:33 pm

Tomku, bardzo dziękuję za odpowiedź, ale muszę dopytać, w których Ben Nevisach?

Lata 90-te czy wcześniej? OB czy IB? Beczka musi być sherry czy może być bourbon?
Jesteś w stanie podać przykładową butelkę takiego Nevisa, w której znalazłeś te klimaty ?

rosomak - Sob Lis 04, 2017 4:16 pm

Jester napisał/a:
ołączenie skór i pasty - takiej do butów


Pasty/skory/siodla/cygara czyli ogolnie rzecz biorac esencja sherry wytrawnej to czesto Tobermory po sherry cimnej/bardzo ciemnej.
Rocznik '72 dosc duzy pewniak (bez strachu - stosunkowo czesto na forach samplowany, nie trzeba calej butli), ale i mlodsze mozna bez strachu probowac.

Jester - Sob Lis 04, 2017 4:50 pm

Rosomaku,

a czy jest jakaś inna możliwość by dostać skórę i pastę w whisky poza beczką po ciemnej sherry ?

rosomak - Sob Lis 04, 2017 5:01 pm

Jester napisał/a:
czy jest jakaś inna możliwość by dostać skórę i pastę w whisky poza beczką po ciemnej sherry ?


Ja nie znam.

Tomek1 - Sob Lis 04, 2017 5:01 pm

Ciemma sherry raczej nieodzowna w tym przypadku
loom - Sob Lis 04, 2017 6:57 pm

Najtaniej skosztuj paskudnego Bulleit. Tam są pasty, lekiery etc. Ze "szlachetnych parkietów" Bunna, Mortlach, Ben Nevis, Tobermory, GlenDronach. Już Cię lubię bo kiedyś też szukałem po zapachach i smakach whisky:)
Wiktor - Sob Lis 04, 2017 7:41 pm

Ależ ;) Pasta do butów jest mocno "organiczna", skórno-flekowa, a ten nevisowy lakier to raczej produkt "petrochemiczny", nie? ;)
O ile pamiętam, to chyba Tobermory 1972 z MI była właśnie bardziej wytrawno-skórzasta, a mniej owocowa, niż te trzy wersje OB, które piliśmy. Na ile można im tę owocowość w ogóle przypisać... Poza tym stare Benrinnes, niektóre HP po ciemnej sherry, nie skreślałbym także Islay (pamiętacie odjazdową Laphroaig od Silver Seal?)
Przy tak precyzyjnym wektorze, trzeba chyba jednak odwrócić zadane pytanie: w jakich whisky czułeś do tej pory to, czego szukasz? I czy poszukujesz dokładnie tego samego, czy jednak dopuszczasz, a może nawet oczekiwałbyś, jakichś modyfikacji? Jeżeli tak, to jakich?

Jester - Sob Lis 04, 2017 8:01 pm

O Tobermory 72 słyszałem - na nieszczęście nie próbowałem. To co próbowałem niestety było dość owocowe, a tu chyba jednak chodzi o to by wyciąć te owocowo słodkie aromaty.
Tomek1 - Sob Lis 04, 2017 9:06 pm

Ogólnie w czymś bardzo ciemnym powinieneś szukać - tam są wytrawne skóry i tytonie


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group