czyli 'dlaczego napisałem whisky dwa razy?' - Słodowanie
Jass - Pon Lis 10, 2008 3:03 pm Temat postu: Słodowanie Cześć,
Mam pytanie techniczne do znawców tematu: Nie zawsze do suszenia jęczmienia używa się torfu. Jak się go wtedy suszy i czy do suszenia używa się np. drewna? Może są inne metody?
Czy Glenmorangie (10YO) jest takim właśnie maltem (tzn. bez suszenia torfem)?
Pozdrawiam
Jass
mik_us - Pon Lis 10, 2008 4:15 pm
jedyne co znalazłem na temat Glenmorangie (10YO) to to że torf używany do suszenia słodu jest młodszy, w nie wielkich ilościach i bardziej kruchy niż inne torfy szkockie.
Rajmund - Pon Lis 10, 2008 7:10 pm
Torf (a właściwie dym torfowy) jest tylko dodatkiem do gorącego powietrza, którym suszy się słód. W zależności od tego ile torfu zostanie użyte, tym bardziej lub mniej torfowy jest słód, a w konsekwencji whisky. Słód używany do produkcji Glenmorangie jest suszony z niewielkim udziałem torfu. Zupełnie bez torfu (tylko ciepłym powietrzem) suszy się słód do np. Glengoyne, ale nie tylko. W tej chwili nie potrafię sobie przypomnieć która jeszcze.
Jass - Wto Lis 11, 2008 8:34 am
Dzięki Panowie
Nistety nie miałem jeszce Glengoyne w ustach. Mam nadzieje że brak torfu nie wypacza istoty smaku tej whisky. Muszę jej spróbować.
Pozdrawiam.
windham hell - Wto Lis 11, 2008 12:39 pm
Jass napisał/a: | nie miałem jeszce Glengoyne |
Polecam 17 YO
David - Wto Lis 11, 2008 2:05 pm
Jass napisał/a: | Mam nadzieje że brak torfu nie wypacza istoty smaku tej whisky |
nie może nie wypaczać
Rajmund - Śro Lis 12, 2008 5:11 pm
Ja się podłączę do Windhama - Glengoyne 17yo to zacna whisky. Choć zupełnie nieporównywalna do takich potworów, jak Ardbeg, Caol Ila, Laphroaig czy Lagavulin.
Czarek - Śro Lis 12, 2008 5:47 pm
w swoim czasie bardzo mi pasowała 12 CS, od tamtej pory gusta się nieco zreformowały , a rekomendacja jest aktualna
David - Śro Lis 12, 2008 6:47 pm
no to będę musiał spróbować jakiejś Glengoyne
Wojciech - Śro Lis 12, 2008 6:48 pm
Zapraszam na 10 letnią
David - Śro Lis 12, 2008 6:50 pm
ostatnio nie polecałeś tej dychy - czyżbyś ją w czymś ciekawym przefiniszował?
Wojciech - Śro Lis 12, 2008 6:54 pm
Nadal nie polecam, ale ktoś ją wypić musi
David - Śro Lis 12, 2008 6:55 pm
dobra to wezmę pepsi
ukaszu - Śro Lis 12, 2008 7:43 pm
i cytyrynę
zazdroszczę
Wiktor - Śro Lis 12, 2008 10:07 pm
dobra Glengoyne bywa, jednak słono każą za nią sobie płacić! a poza OB wybór marny, delikatnie mówiąc...
|
|
|